www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Вто Ное 19, 2024 6:25 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 123»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Krma za krap
ТемаИспратеноCOLONВто Aвг 30, 2011 10:41 pm 
Отсутен
Воздржан

РегистриранCOLONЧет Феб 17, 2011 4:33 pm
МислењаCOLON52
Posto gledam deka na forumov ima dosta majstori za krap koj sakat da dadat po nekoj sovet pa ke ve zamolam da mi dadete nekoj sovet.Imam namera sega vo septemvri da odam vo dojran na 4-5dena i da cekam isklucivo krap.Pa ako sakate da mi kazete so sto da krmam na sto da fakam,i sto bi bilo efikasno vo dojran.Inace imav namera da krmam so stara pcenka(i nesto podetalno za nejze kolku da ja kisnam i da ja varam dali da stavam nekoja aroma i slicno) i da fakam na cuk(imam zemeno so aroma na vanila,skolka i klasicen)Pa ako imate nesto da spodelite sto ke mi pomogne vo dojran za ribolov na krap spodelete go tuka.Fala odnapred.

Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Krma za krap
ТемаИспратеноCOLONВто Aвг 30, 2011 10:48 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONСаб Maј 07, 2011 8:16 pm
МислењаCOLON1249
ЛокацијаCOLONБогданци
jas ne razbiram mnogu ama moze da ti bide od pomos
za krma stara pcenka 2-3 dena kisnena potoa ja melis vo masinka za ajvar
a ke lovis isto taka na stara pcenka po 2-3 zrna ama ke gi stavis na vlakno

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Aвг 30, 2011 10:50 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONСаб Maј 07, 2011 8:16 pm
МислењаCOLON1249
ЛокацијаCOLONБогданци
ama za ova ke koristis hranilka

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Aвг 30, 2011 11:17 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONНед Maј 01, 2011 1:26 pm
МислењаCOLON3505
Количината на пченка која мислиш да ја приготвуваш за прихрана ја оставаш да стои во вода 24 часа. Потоа ставаме 5мл. од некој силен ароматизатор на килограм пченка( најдобро ананас ) и ја ставаме пченката да се вари. Кога ќе забележиме дека пченката започнува да се распукнува ја тргаме од огинот.
Во една тегличка одбираме убави големи зрна од пченката , ставаме од водата во која се варела, една лажица шеќер и половина лажица сол.
Така подготвената тегличка ја оставаме една недела да стои за да ферментира кое дополнително го привлекува шаранот.
Во остатокот на пченката може да додадете варен коноп , пелети.
Тоа од мене

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Aвг 31, 2011 12:48 am 
Отсутен
Воздржан

РегистриранCOLONПон Ное 01, 2010 6:28 pm
МислењаCOLON99
Dojran kolku e lesen tolko e tezok za ribolov na krap
dokolku odis septemvri probaj krajta od mesecot da ja fatis
prihrana normalno ke spremas pcenka no ne ja forsiraj premnogu posebno ne nokta
praskasta prihrana bi ti bila potrebna,najdobro sam da si napravis pogolemi kolicina i da dodases nekoe kilo plus praskasta od VDE ili ako imas ti nekoja druga sto tebe ti se dopaga,do kolku sakas a i pozelno e da stavis nekoj praskasti ili tecni atractori ili aromi a i zasladivac ne e loso,
ako rabotis so boili prviot den tesko deka ke ti pokaze na niv pa prviot raboti na primer 3trski na pcenka i 3 trski na boili so pcenka pa postepeno namluvaj ja pcenkata kako mamec a zgolemuvaj gi boilite no obavezno drzi 1-2trski na pcenka
boilite nemoj da gi pravis premnogu nabildani so hemija i za mamec boilite ne mora da se premnogu izdipuvani a pcenkata obavezno predipuvana za mamec
vo cukot stavi si zrna pcenaka da odstoi i nea mozes da ja koristis kako mamec i podobro bi bila taa odkolku cukot,no mozes i po edno zrno cuk da stavas
prefrlaj na sekoj 3-4 casa i menuvaj mamci
so praskastata prihrana preku den nemozes da preteras,slobodno frlaj kolku mislis no navecer ne ja forsiraj ne samo praskastata tuku i pcenkata,navecer gledaj da ranis so praskasta sto e mozno pokasno
ako rabotis samo na pcenka stavi ja na vlakno
ako odis da lovis so camec i ponavnatre vo ezeroto koristi podolgi podvezi

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Aвг 31, 2011 3:42 pm 
Отсутен
Воздржан

МислењаCOLON52
A ke moze da mi kazete nekoj recept za praskasta hrana kako da ja napravam i kako da ja koristam.I za nacin na krmenje(pred nekoj den na forumov procitav deka za krap dobro e krmata da se frla vo forma na bukvata V moze malce poveke da mi objasnite za toj nacin na krmenje i dali ke e korisen)Iskreno za dipuvanje prvpat slusnav na forumov,sega ke moze da mi kazete kako da go dipuvam,dali taa tecnost doma se pravi ili moze da se kupi i ako se kupuva moze da mi preporacate nekoja i da mi kazete kolku pari e.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Aвг 31, 2011 4:48 pm 
Отсутен
Воздржан

МислењаCOLON99
Ke ti napisam za praskastata tie denovi ko ke sum posloboden a i tetratkata mi e vo drugata kuka(magazinot :) )
dip ke si kupis za pocetok,
aromata sam si ja odberi,primer ako praskastata ti e na med zemi si i dip od med ili praskasta jagoda i dip jagoda
Ke zemes 30-40 zrna pcenka ke odberes nekoj potvrdi za da ne ti se krsat pri mestenjeto,ke gi izlupis tie zrna ke gi izdipuvas i ke si gi stavis vo posebna teglicka,ne gi ostavaj znata vo dipot oti kokal ke stanat
za hraneneje ne se zamaraj so bukvi
prvo vidi do kade mozes da ja vrlis pcenkata pa tamu i frlija ja praskastata,predpostavuvam deka ke ranis so ceparatka :) (catal) ili so sepa pa zatoa ti velam prvo vidi do kade ke letne ona pa posle praskastata oti pcenkata ne leta mnogu
mamcite plasiri gi vi hranilisteto nesto,nesto pred i nesto levo i desno,
ne gi buti site na kupa
p.s buti go na vlazno i temno mesto :)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Aвг 31, 2011 4:55 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONНед Maј 01, 2011 1:26 pm
МислењаCOLON3505
jupi НапишиCOLON
p.s buti go na vlazno i temno mesto :)
Se soglasuvam :D
PS. zadovolstvo e da se citat postovite na kolegite od Istocna Makedonija - najveke zaradi dijalektot

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Сеп 01, 2011 2:31 pm 
Отсутен
Воздржан

МислењаCOLON52
Okej ke pocekam

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Сеп 04, 2011 10:06 pm 
Отсутен
Воздржан

МислењаCOLON99
Ja ti jas so stavam u praskastata za da mi izleze eftina i vo poveke na kolicina da dobijam
13kg melena pcenka
6kg melena pcenica
5kg melen jacmen,oves,rz...
2kg mleko vo prav za telinja
4 kg melena soja
2 kg sojni troski
1 kg ovesni snegulki
5 kg pcenkarno brasno
3 kg pcenicno rasno
3 kg palenta
2 kg seker
1.5kg griz
7 kg prezla
2 kg CD

granulacijata ja pravam poedra da mi e na rabotite sto gi melam
kolicinite se tii so gi stavam jas pa delejte mnozejte vadejte na mene me mrzase da resavam ravenki a i matematika odih na polagane :)
do kolku sakas da ja napravas pokvalitetna i normalno poskapa ima plus eden kup drugi raboti koi moze da se stavat
aj da kazame tava e osnova koja jas ja koristam i mozete da ja menuvate dodavate,odzimate nekoj raboti,vo odredeni situacii i jas ja menuvam t.e dodavam nekoi raboti CD poveke,konop,betain,biskviti,kikiriki,corn flakes,soja brasno.... I ne mi teknuva so drugo bese,ak vi tekne podsetejte

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 123»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 3 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY