Kirca sega nesto pregleduvav i mi tekna deka mozes mesto celuid da gi potopuvas vo razreden obicen drvofiks,toj e vodonepropustliv i strasnio tvrd i mozes direkno preku nego da farbas nemora da go pominuvas so filer.Eve koj drvofiks e a kako sto ti kazav ke go razredis otprilika kako jogurt gustina i dovolno e dva pati topenje...
aj i jas da brcnam prsti
Vobler nikogas ne sum napravil ama mi e poznata ovaa materija zatoa sto izrabotuvam enterieri i pominuvam ni sekoja faza niz koj pominuva sekoj vobler.
1.Ne sekoj drvofiks e vodootporen t.e samo toj sto ima oznaka D3.Slovenskiot ne e takov a nekoj sto e takov vi e od Henkel i moze da go kupite od Hubo za 250 den.Vnimavaj da go kupis onoj sto pisuva Waterproof.Inace licno mislam deka ne e dobar izbor za ona sto sakate da go koristite a posebno zatoa sto ne e dozvoleno da se razreduva vo tie odnosi koi gi spomnuvate.
2 Po mene najdobro e da koristite voden lak (lak na baza na voda).prednosti se sto e UV stabilen,nema katalizator,ne se susi vo kantata, i ne se plasite ne se rastvara vo voda.Edinstvena maana mu e sto ne e mnogu cvrst(ako e toa tolku bitno).Duri onaa tehnika so salfetki sto e opisana pogore se pravi so vakov lak.Inace ne se prodava komercijalno i dokolku sakate ,kazete mi i jas ke vi kazam kade da se najde.Kosta 600 den za litro a ke vi trae cela vecnost.
3 nesto sto e mnogu vazno a se kazuva vo tekstot od srbija e da vnimavate da ne gi pomesate bazite.Ima nekoj bazi sto se poagresivni od drugite i mozat da gi "nagrizat" poslabite.I za ova mozam dopolnitelno da vi kazam.