Има доста теми развиено прихрана за крап,клен,бојник,караш,попадика... што ти не све друго исто така имам сретнато помалку тук таму некој коментар дека за сомот фрлале тие халибут мислам дека Ицо беше спомнал на велешко ли каде така ловеле но јас би сакал во оваа тема малку да развиеме муабет општо за риби предатори-крволочни
како да ги намамиме ако ловиме на дубинка па на крај краева ако се одлучиме на едно место да ловиме и спин техника зошто па да не нели ?
Сега знам дека на море оставаат оние корпи со испарчосана риба и крв да привлекуваат ајкули ово оно ако ништо друго од филмови што имам гледано,а сличен метод користат за ловење на туна али рачно фрлаат сецкани парчиња риба да не забегувам многу тук збор два да се напише кој има пробано ? кој начин ? зошто ? за која риба ?
Сега јас според некоја логика развив неколку начини за на езеро мада мислам и истите би можеле и на река.
Првиот начин е со сирово место дали ситна риба,пилешки џигери односно што било што е од животинско потекло сто заклале свиња и деловите што не ги користете да се измелат исецкаат и да се користат директно.Јас слично испробував нафаќав сунчици незнам можеби 2-3 кг со нож колку можев ги исецкав и ги смрзнав и после следното одење како такви ги фрлав немав некој голем успех покрупни кострежи имаше од обично и по долг временски период се задржаа на едно место што е успех али со оглед на тоа дека има и сом и штука на езерото не сум ич задоволен.
Исто така размислував и истите тие месиња да се исецкаат измела што ти знам да се остават да се исушат и да се направи нешто слично како оние куповните прихрани што се со мирис на риба или што ти знам али овде 90% да е месо и 10 % врзивни средства и плус некои течности за подобро да се рашири миризбата.
До сега имам слушнато луѓе да одат да фрлат прихрана за што ти не али искрено немам слушнато некој да ми каже дојди утре со мене да нахранам местото ќе ловам костреж или сом нешто така.
Можеби на вас глупo ќе ви звучи мене ме интересира ова проблематика за да се извади максимум од риболовот без разлика која риба се лови.
Опклада у што сакате на некого кога ќе чита идеата за месна боила ама како што знам нејзината примарна цел е за крап,а мене ме интересира развиена теорија,пракса што некој има размислувано за ова прашање.За мене тоа е мозгалица кога може за све да се има прихрана и привлекувач зашто па да не и за ова да се има некоја посебна финта до сега имам прочитано можеби 50 рецепти за правење прихрана за бела риба.
Ако ништо друго модераторите нека ги префрлат тие 2-3 коментари што малку се уклопуваат во ова тема овде
Бујрум повелете збор два споделете.