pa da napisem nesto u vezi morskog spininga, zivim/mrtvim mamcima nisam lovio...
naravno ova su moja iskustva i neko moze imati drugacija misljenja,
prvo o priboru
pribor za morski spining mora biti solidan, sto zbog morske soli, sto zbog agresivnog vodjenja varalica i narocito masinica trpi velika naprezanja, vecina varalica se vodi veoma brzo,
mnogo zavisi i od otpora koji varalica stvara, ako bacate neki slim vobler za brancina to i nije neki veliki otpor, ali ako bacate popere, metalne jigove ili radite brzi agresivni twich/jerk onda pribor je izlozen velikim naprezanjima...i ne samo pribor nego i vi cete biti umoreni dosta brzo, ja kad idem na dvodnevni ribolov na more... kad se vratim kuci celo telo me boli , ledja, ruke, noge itn.
ako idete cesce da lovite na moru npr. svaki vikend ili svaki drugi, i hocete da vam pribor traje, potrudite se da nabavite dobar pribor, sto zbog dugotrajnosti sto zbog veceg uzitka loviti takvim priborom,
ja koristim(za sada) Shimano Lesath SLE300H 20-50gr, 3m, i Daiwa Fuego 3000A, ima i bolje naravno ali ovo mi je taman
nakon ribolova opremu obavezno isprati slatkom vodom, stap isperem(tusiram) dobro, isusim krpom i ostavim u sobi da se osusi bar jedan dan, nikako ne vracam stap u tubi ili futroli, obavezno susenje minimum jedan dan,
masinicu tusiram sa gornje strane, znaci mlaz vode ide odozgo, od spulne na dole, 10-tak sekundi, onda se skida spulna i salvetom obrisem tragove vode koji su ostali unutar spulne/rotora, dobro je staviti po kap ulja na rucici, roleru, osovini itn. ovo naravno ne svaki put, svaki treci-cetvrti izlazak. i masinicu ostavljam da se dobro osusi pre nego sto je vratim u kutiji.
tako cete pribor zastititi od morske soli, masinicu nemojte prati dok ste na moru nego kad se vratite kuci, ja bar tako radim jer sam negde procitao da i voda sa cesme(na moru) moze sadrziti soli u njoj, i ako perete masinicu tako onda moze sol da udje gde ne bi smela i mozete trajno da ostetite unutrasnjost masinice,
varalice isto treba isprati slatkom vodom,
to be continued...
|