www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Нед Ное 24, 2024 6:41 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2




Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 12»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Сом на пилешки гради, ферментирани..
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 13, 2012 6:10 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONСре Дек 07, 2011 4:20 pm
МислењаCOLON132
ЛокацијаCOLONSkopje,chento
Потребни состојќи : од 3кг па нагоре пилешки гради, кеса за замрзнување најголема од 4 л мислам дека беше, сад со капак да може да ја собере смесава ама и добро да затвара и органско црвено вино со јак мирис...

Начин на потготовка: Се сецкаат градите (стекот) на од 4 па нагоре цм, во завнисот од големина на рибата и на стекот се разбира, овде искуството ваше нека ви каже дали коцки или долгнавести парчиња , можете да сечете како мислите дека ќе има најголем резултат, (бидејќи ова е рецепт на дедо ми) он ги сече на правоаголници 4 цм на 2 цм. Од кога ке го исечете целиот стек, префрлете го во кесата за замрзнување, и во неа додадете го виното, е сега не цело ама одприлика колку што зафаќа стекот место во кесата додајте вие дупло од тоа над стекот. ( Инаку јас како Готвач, потполно ја подржувам оваа теорија затоа што пилешкото месо е со релативно ретко својство за разлика од другите меса, сте приметиле дека се прави како конци кога е сварен. тоа е особина на пилешкото која му дозволува да впие најдлабоко во себе мирис , вкус или пак боја ) Одкако ке ги ставите стекот и виното во кесата за замрзнување, затворете ја херметички да не прима воздух... остајте ја на дневна светлина 1 ден, (меѓутоа тоа да не јако сонце) а потоа ставете ја кесата во садот и поклопете ја со капакот. почекајте 2 до 3 дена за да добиете ефикасен мамец за сом. Ве молам за коментари, критики и мислења :)

_________________
Рибар 2011


Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 13, 2012 6:15 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Феб 26, 2011 4:07 pm
МислењаCOLON5851
ЛокацијаCOLONbitola
стефан
правилото вели - со бело месо бело вино
да не е некоја утка ова со црвеното вино :D

_________________
-------- КоЈ ФаТи ><> ФатЕ - КоЈ Не ФаТЕ <>< Ке ФаТИ ---------
---------Piscator non solum piscatur------------


Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 13, 2012 6:38 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONСре Дек 07, 2011 4:20 pm
МислењаCOLON132
ЛокацијаCOLONSkopje,chento
За мене правилото вели дека нема правила... Не е утка со свои очи сум видел уште кога имав 10 години како ги тамини дедо ми на Вардар, И така и така може нема грешка ама на овј начин најубаво работи :D

_________________
Рибар 2011


Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 13, 2012 6:40 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Феб 26, 2011 4:07 pm
МислењаCOLON5851
ЛокацијаCOLONbitola
па чим е рецептот од асли ветеран - нема тука сумнја
ајде кој ке го проба нека сподели инфо тука во оваа тема

_________________
-------- КоЈ ФаТи ><> ФатЕ - КоЈ Не ФаТЕ <>< Ке ФаТИ ---------
---------Piscator non solum piscatur------------


Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 13, 2012 6:41 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONПон Ное 14, 2011 7:45 pm
МислењаCOLON3010
Moze da go probam ovoj metod ovaa zima. :lepi:

_________________
Anything in life worth doing is worth overdoing. Moderation is for cowards.


Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 13, 2012 6:47 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONСре Дек 07, 2011 4:20 pm
МислењаCOLON132
ЛокацијаCOLONSkopje,chento
Затоа и го споделив, да се проба, да се даде инфо, да излезе некоја убавина :eusa_pray: длабоко од некој вир ВАРДАРСКИ :mrgreen:

Волчко, зимно време незнам, знам дека рана пролет, во голема и матна вода работи ;)

_________________
Рибар 2011


Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 13, 2012 7:04 pm 
Отсутен
Уредник
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Maј 24, 2012 11:03 am
МислењаCOLON2236
ЛокацијаCOLONСкопје
Stefan НапишиCOLON
. . . ама и добро да затвара и органско црвено вино со јак мирис...
Појасни го ова малце. Какво вино :confused:


Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 13, 2012 7:15 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONСре Дек 07, 2011 4:20 pm
МислењаCOLON132
ЛокацијаCOLONSkopje,chento
http://godshillisleofwight.co.uk/isle-o ... pi-50.html еве линк од виното што он го користеше му го носеа роднини од Австралија, сега веке го има и кај нас да се купи , истово ова само каде точно незнам знам го начекав на слава кај некој. ке прашам од кај му е па ке ви кажам, а инаку кај нас има вина, Македонски што се слични на ова вино. http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDe ... anie=22535 еве линк за тоа што е органско вино. значи ако имаш близок пријател што прави црвено домашно вино , ама што не додава ништо друго во него ... тогаш тоа е горе долу истата работа, преност на купечкиве вина е што имаат некоја природна арома.. се надевам ви објаснив , госодине Боби ?

_________________
Рибар 2011


Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 13, 2012 7:53 pm 
Отсутен
Уредник
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Maј 24, 2012 11:03 am
МислењаCOLON2236
ЛокацијаCOLONСкопје
:thumbs_up:


Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 13, 2012 8:20 pm 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
odlicno objasneto :D

_________________
http://www.carpologija.com/


Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 12»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2


Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 5 and 0 гости


Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

cron
POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum