www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Нед Ное 10, 2024 2:35 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS8910111213»
Автор Порака
ТемаИспратеноCOLONСре Јан 15, 2014 2:43 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
Crven НапишиCOLON
Зависи што подразбираш под Криволов, јас подразбирам лов со сите оние средства со кои е забрането со закон Мрежи, Мрежички, Динамит, Харпун, Пушки, Вили и остали средства и тоа е според мене вистинскиот криволов кон кој треба да се насочи борбата

Поблага форма на криволов, може да се подразбере и ловење со трска на води каде што има концесија, каде што имаш и дозвола, но ловиш риба која е во мрест, значи си штетник за многу идни поколенија

Поблага форма на криволов, може да се подразбере и ловење со трска на води каде што има концесија, каде што имаш и дозвола, но си изловил купишта риби и сите си ги земал, што значи и тука си до некаде штетник

Уште поблага форма на криволов, може да се подразбере и ловење со трска на води каде што нема концесија, (не зборам за ловење во мрест) иако и тоа од аспект на уништување на рибниот фонд нема благе везе. Пр. ловиш само за мерак и враќаш назад што си уловил

Најблага форма на криволов, ако воопшто може да се каже криволов, ти е ловење со трска (не зборам за ловење во мрест) на води каде што има концесија, ама на кои немаш дозвола, или пак нема теоретски, ниту практични можности да ја извадиш истата, тоа ти е како сега кога никој нема дозвола во Македонија
Najverojatno i go mislis ova sto go napisa ??

Nekomu izgleda treba edna slakanica od najblaga forma pa da se osvestat :D

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Јан 15, 2014 2:53 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONВто Jун 28, 2011 1:56 pm
МислењаCOLON678
krivicata e kaj nasite instutuci koi toa ne go resavaat blagovremeno za markici god. dozvoli tak. natk. taka sto da nema zastoj moraat nasite nadlezni da pravat licitacija koja firma da gi stampa god dozvoli i ostalo toa treba da se pravi na kraj god na 2013 za pocetokot na idnata god 2014 vece da se napraveni i da mozat odma od 1-janur 2014 da se pustat vo optek taka sto togas ne ce ima nikakov vakum prostor za zastoj na rekreativniot ribolov bar moe mislenje dali e mozno toa da se napravi tuka neznam?

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Јан 15, 2014 2:57 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONНед Сеп 11, 2011 8:30 pm
МислењаCOLON1171
ako moze da se napravi pokasno, togas moze da se napravi i porano. odnosno na vreme.
se e do organizacija.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Јан 15, 2014 4:44 pm 
Отсутен
Админ
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 07, 2010 10:26 am
МислењаCOLON4637
ЛокацијаCOLONSkopje
Stole НапишиCOLON
Борис,
Од каде ги препиша овие градации за криволов ?? Во Закон така стои ???
Не се препишани, туку напишани од мене (мое лично етичко резонирање), а дека има градација и во закон ако сакаш има градација ќе ја најдеш во Казнените одредби за нешто се казнува повеќе, за нешто помалку

А за новогодишни бојници, да крив сум, во кој степен секој нека си протумачи сам, Дали водата кај што сум ловел има концесија - има, дали има концесионер - има, дали имам право да ловам на вода која има концесионер и концесија имам, зошто државата и концесионерот не ми овозможиле да извадам дозвола - прашај ги нив....тоа не ме пере 100%, ама јас сум најдоле во синџирот на одговорни

А ти бидејќи шириш некоја пропаганда на светец, ќе си признаеш дали си ловел риба во годините кога немаше концесии скоро никаде или се замонаши во некој манастир ? и ќе се запрашаш дали бојничињата и кленчињата кои си ги фатил се во мерка, или не ? Нема светци Столе, има борци за убави работи и оние кои не им чуе за ништо, си свиркаат и си тераат.

За светци ќе зборуваме знаеш кога, на оној другион свет кога ќе констатираме дека во Македонија веќе нема вода без концесија (ниту еден ден во годината)- одговорен државата, каде што сите концесионери се од убави за поубави- одговорни концесионерите, каде сите води се полни со риба - одговорно општеството, каде што поимот мрежари и харпунаши ќе бидат историски поими - одговорни државата, концесионерите, рибарите, општеството,....е тогаш ќе дојде ред некој и од рибарите да направи “светци“ т.е да не грешат во ниту едно поле и во ниту еден ден од годината и во ниту еден час од денот

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Јан 15, 2014 5:09 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Ное 12, 2010 9:34 am
МислењаCOLON1930
Crven НапишиCOLON
А за новогодишни бојници, да крив сум, во кој степен секој нека си протумачи сам, Дали водата кај што сум ловел има концесија - има, дали има концесионер - има, дали имам право да ловам на вода која има концесионер и концесија имам, зошто државата и концесионерот не ми овозможиле да извадам дозвола - прашај ги нив....тоа не ме пере 100%, ама јас сум најдоле во синџирот на одговорни

А ти бидејќи шириш некоја пропаганда на светец, ќе си признаеш дали си ловел риба во годините кога немаше концесии скоро никаде или се замонаши во некој манастир ? и ќе се запрашаш дали бојничињата и кленчињата кои си ги фатил се во мерка, или не ?....

1. Добро, :mrgreen: гледам дека си ја переш совеста. Признаваш вина... ама мала, мала...и се разбира државата и концесионерот се најповеќе виновни :mrgreen:
Ја мало чудим на ова образложење. :mrgreen:

2. Од мене светец не биднува...имам јас друг “путер“ на глава кој тешко ќе помине кај тие што одлучуваат. :mrgreen:
Еве ќе бидам сосем искрен... не сум излагал на вода :D ..и се што фаќам е во граници на дозволено :D и затоа си дозволувам да коментирам.
Не веруваш ???....Жими мајка.. еве најди некој “чалам“ од мене низ цел нет. :D

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Јан 15, 2014 6:07 pm 
Отсутен
Админ
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 07, 2010 10:26 am
МислењаCOLON4637
ЛокацијаCOLONSkopje
Не зборам јас за чалам на Форум, ти за право ниедна репортажа немаш на Форумов, ретко каде и слика, незнам можеби не сакаш да те коментираат. Но ако немаш jpg траг на форум не значи дека си Светец, нит “жими мајка“ ти помага, искреноста некогаш е врлина, ама нејсе не си ти предмет на дискусија, еве нека бидам јас, јас имам и посебни теми отварано каде што прв на тапет сум се ставал, за пример, за доброто на риболовот, за менување на навиките во подобро, ама ретко кој ме сваќа и отворено се самокритикува себеси. Ти си еден од тие “безгрешните“, мислиш дека ако се промовираш како таков ќе имаш поголем ефект кај популацијата на рибари, НЕ, сосема спротивно ако си кажеш искрено тогаш ќе имаш ефект. Иначе јас на Вардар имав дозвола “жими брат“

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Јан 15, 2014 6:13 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

МислењаCOLON1930
Жими комшивката Мара, дека си имал дозвола да ловиш на Вардар во 2014 година ЈА ВЈЕРУЈУ И НЕ ЧУДИМ. :mrgreen:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Јан 15, 2014 8:06 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 13, 2010 9:30 am
МислењаCOLON9475
Neli porano imase nekoe pravilo deka dozvolata vazi se dodeka neizvadi novi koncesionerot ili sum greska

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Јан 15, 2014 8:28 pm 
Отсутен
Уредник
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Maј 24, 2012 11:03 am
МислењаCOLON2236
ЛокацијаCOLONСкопје
Непишано правило Јане. Можеби порано таква одлука стоела во некој член на
Законот или во некој Правилник. Денес такво нема и ние рибарите автоматски
станавме криволовци.

Сегашниот Закон можеби се добро предвидел но некој не си ја одработува работата
поради што всушност ние испаштаме.

Или секој да си ја работи работата на време или во Законот да се стави дополна
и старото правило да се ОЗАКОНИ

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Јан 15, 2014 8:30 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

МислењаCOLON1930
Кај било напишано тоа правило? Може нешто поблиску да ни кажеш ?? Евентуално да го користиме доколку се најдеме во “мат“ позиција.
Не е лошо да му кажеш и на Црвениот за него. Во постовите наназад гледам дека не го знае или не е упатен.

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS8910111213»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 6 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum