www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Нед Ное 10, 2024 5:29 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS89101112ELLIPSIS62»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: ПОРИБУВАЊЕТО во МАКЕДОНИЈА
ТемаИспратеноCOLONСаб Ное 17, 2012 10:05 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONЧет Aпр 14, 2011 11:43 pm
МислењаCOLON2377
:~~ :~~ :~~ за досегашните порибувања!
Оптимизам е да само во 2013 година се пориби барем половина од овие до сега.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Ное 17, 2012 11:35 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONПет Ное 25, 2011 8:33 pm
МислењаCOLON306
kladofora НапишиCOLON
me interesira kade se premesti ribata od rekreativno ezero treska
Рибите од езерото Треска завршија во Треска, а потоа во Вардар. Слободна проценка над 20 тони риба заврши во водите на нашата најголема река. Тоа е најголемото и најобемното порибување некогаш воопшто направено во Македонија на една вода.

Беше направен обид рибата да се премести и да се искористи за порибување на повеќе риболовни ревири, меѓутоа не излезе баш така, од објективни причини. Па беа само отворени шиберите на езерото и се замина во Треска.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Ное 17, 2012 11:44 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Дек 18, 2010 9:47 am
МислењаCOLON4783
ЛокацијаCOLONskopje
nesakam da zvucham kako pusto makedonche :lol: ama 20toni i 8toni riba pushteni vo gradskoto techenije na reka vardar da imashe so race kje se loveshe hahahahhah ne mi se ljuti vasil ama dodeka ne vidam slika ili video kako se pushtaat tije 28toni riba ne veruvam ahahahahah toe e mnogu riba! kako moze da ima sliki od burenca so riba kako se pushtaat a da nema od toni i toni kako se pushtaat vo vardar i toa vo skopje.toa da se vidi mislam deka pola forum kje aplaudira na taa tonaza hahahahahah
ja da vidam 28 toni riba kako idat vo vardar i da umram da nezalam haaaaaaaaaa :mrgreen:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Ное 17, 2012 11:47 pm 
Отсутен
Конструктивен

МислењаCOLON306
Филип НапишиCOLON
За таа риба, знам дека дел отиде во Бадар, дел во Дојран, дел во мрестилиште, дел во Треска, а дел кај локалците во вреќи... :filip: Нека ме поправи Васил ако грешам.
Нема да те поправам многу. Од прилика така е. Битно е дека најголемиот дел не успеавме да го изловиме. Кој беше таму знае и зошто.
Не знам како да поставам видео можеби тогаш ке биде поуверливо за некои.

Инаку бројките што ги кажувам не се измислени, тие се егзактни. Потвдени се со записници и сите порибувања се во присуство на инспектори од ДИЗ. Не ретко на барање на инспектор сме ја мереле рибата на пуштање и секогаш било повеќе од пишаното. Во интерес ни е да пуштаме риба во нашите води. Јас лично сакам тоа да го правам. И го правам. Некој зборува, пишува и критикува, а некој порибува и си ќути. Ова е прв пат да објавам што е се порибено.

Има уште многу.

Поздрав.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 18, 2012 12:42 am 
Отсутен
Конструктивен

МислењаCOLON306
Прво видео се надевам дека ке биде ок.
Ова е испустната шахта од езерото Треска.

Езеро треска - последната риба која остана во езерото при отворена испустна шахта.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 18, 2012 9:48 am 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Maј 19, 2011 2:20 pm
МислењаCOLON6956
За поздравување се вакви прекрасни случувања и браво за транспарентноста.
Ова само ке ја подигне свеста кај сите риболовци и присуството твое на форум
Васил ке ги мотивира сите да придонесат, како риболовците така и концесионерите.
Догодина да триплирате со темпото. :lepi:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 18, 2012 9:57 am 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 13, 2010 9:30 am
МислењаCOLON9475
Nekolku informacii okolu poruvanjeto.

Za drugite vidovi neznam cisto od iskustvo za ribi kade sum bil vklucen vo poribuvanje a toa se krap i amur i pastrmka.

Znaete li deka podmladokot na ovie vidovi e 10 pati poskap po kilo nego konzumnata rinba odnosno ako e kilo krap konzumen 1-2,5kg 140den/kg podmladokot 200-300 gr e 1400 den/kg.Odnosno toj shto poribuva treba da znae shto saka zoshto brojot na glavi e razlicen vo dvata primera.
10-20% od poribenata riba umira max mesec dena posle poribuvanjeto poradi transport i shok.Imase slucaj kade celiot amur poriben umre vo rok od mesec dena.
bev prisuten na porubuvanje na vratnica so 15000 glavi pastrmka i znam tocno kolku e toa kolicinski
8 tona krap konzumen isto prisuten nemame nie vo mk tolkavi cisterni za da poribime bi trebalo barem dve do tri cisterni shto jas nikade ne sum videl dase poribi
(znaci 8 tona na papir a 3 tona vo voda)-Podobro i tie 3 tona otkolku nisto

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 18, 2012 10:39 am 
Отсутен
Конструктивен

МислењаCOLON306
Поздрав Јане
Едно дообјаснување, очито е потребно. Навистина немаме цистерна од 8 тони, но 8 тони риба може да се пренесат и со цистерна од 1,5 тон, а и во буриња, доколку се оди повеќе пати, нели? Станува збор за 8 тона риба која се пушташе во Вардар од езерцето во парк во подолг временски период. Не станува збор за порибување со цистерна одеднаш. Се направија неколку натпревари на езерцето. Рибата се мереше и на неколку пати се пушташе во Вардар. Многу сведоци учесници на натпреварите може да го потврдат ова. На крај езерцето се чистеше и целата риба како се ловеше така се пушташе во Вардар. Кога имаше повеќе се користеше мојата цистерна закачена на приколица, многу буриња однесоа луѓе со кола, а се носеше и со кофи. Не е лага ниту е претерано кога велам дека 8 тона риба во една година се пуштија во Вардар.
Поздрав.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 18, 2012 10:48 am 
Отсутен
Конструктивен

МислењаCOLON306
Малку и за цените бидејќи Јане ги спомна.
Да секогаш е подмладокот многу поскап од конзумната риба. Цената ја диктира пазарот, односно понудата и побарувачката. Генерално цените на рибата денес се повисоки во споредба со цените од пред некоја година. Едноставно поскапа е храната. Рибиното брашно, кое е составен де на многу смески за исхрана на рибите, неколкукратно е поскапо. Конзумен крап под 200 денари веќе тешко се наоѓа. Подмладокот е релативно поефтин и се движи од 5 до 8 максимум 10 евра, значи 300 до 600 ден по кг, а не 1400 како што имаш напишано.
Пастрмката е многу поскапа. Цената на килограм подмладок пастрмка е над 1200 денари. Кога пастрмката е под 10 грами (зборувам за онаа за порибување, автохтоната) најчесто се продава на парче. Калифорниската која се продава од рибниците за одгледување е поефтина и е околу 800 денари за кг до 1200 ден за кг. Но со калифорниска веќе не смее и не треба да се порибува.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 18, 2012 7:19 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONНед Јан 08, 2012 10:04 pm
МислењаCOLON6059
ЛокацијаCOLONСкопје - Кисела Вода
Од фотографии со порибувања ми се подраги само фотографии од вратена уловена риба ;)

:bravo: за порибувањата , се надевам дека ке гледаме уште вакви фотографии и видеа

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS89101112ELLIPSIS62»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 6 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum