www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Чет Ное 14, 2024 6:58 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS678910ELLIPSIS13»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Продолжување на концесиите
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 11, 2011 7:41 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Феб 08, 2011 10:44 pm
МислењаCOLON4404
Znaci site na kozjak se krivolovci nema odobreno oficijalan koncesija a jasen si zima pari za dnevni,isto i za pcinja uste nema dozvoli a denes na pcinja vo supli kamen nad mostot vriese od ribari,vo nedostig na ozbilna drzava site izgleda sme ilegalci :D :D :mrgreen: :mrgreen:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 11, 2011 7:44 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Феб 18, 2011 11:50 pm
МислењаCOLON8361
ЛокацијаCOLONSkopje
Verojatno se e krivolov osven Mavrovo i Radika. Za Kozjak ???
Pa taka moze da dojde policaec i ja sobere opremata.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 11, 2011 7:55 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

МислењаCOLON8361
ЛокацијаCOLONSkopje
[ img ]

Uploaded with ImageShack.us
DOZVOLA ZA RIBOLOV NA KOZJAK OD MINATATA SABOTA

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 11, 2011 9:05 pm 
Отсутен
Воздржан

РегистриранCOLONСре Јан 19, 2011 5:12 pm
МислењаCOLON14
ЛокацијаCOLONbitola
saso НапишиCOLON
[ img ]

na slikata nema samo broj na legitimacija, nemas?ne pobaraa ili ednostavno ne e zapisan?????

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 11, 2011 9:14 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Ное 05, 2010 3:44 pm
МислењаCOLON1681
ЛокацијаCOLONСкопје
vlade НапишиCOLON
saso НапишиCOLON
[ img ]

na slikata nema samo broj na legitimacija, nemas?ne pobaraa ili ednostavno ne e zapisan?????
На Козјак не бараат легитимации,барем мене иако сум бил само неколкупати не ми побарале легитимација,а мора да се признае нема шанси да те одмине чуварот што е и исправно се разбира.

ВАРДАР Е ВАРДАР

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 11, 2011 9:17 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONСре Oкт 27, 2010 1:58 pm
МислењаCOLON282
ЛокацијаCOLONСкопје
Чим си стои датумот, печат од Јасен итн ако дојде полицаец да ја прибира опремата, покажи му ја дозволата и објасни му дека појма немаш како идат тие концесионерски работи и дека тебе тоа не те интересира. Ти (најлегално) си си платил дневна дозвола, а што и како е легалната работа во позадина, нити мора нити има потреба да ја знаеш. Кој суд ќе го докаже спротивното? Ако рибочуварот не те информира и замоли да го напуштиш риболовниот терен, туку ти издава дозвола нема веќе потреба што да се размислува легалноста на нас спортските риболовци.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 11, 2011 9:38 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

МислењаCOLON8361
ЛокацијаCOLONSkopje
imam vazecka i za 2011
[ img ]

jas vednas im ja davam so se parite a ne ni gledam dali ja zapisuvaat na dozvolata ili vo slucajov ja zaboravile.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 11, 2011 9:55 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Феб 08, 2011 10:11 pm
МислењаCOLON819
ЛокацијаCOLONСкопје - Кисела Вода
na Kozjak policijata ne funkcionira osven na povik od ribocuvarite a bogami pokraj { Babusot , Mladen i Vojne } tesko deka ke pomine nekoj bez dozvola, asto se odnesuva do legitimaciite potrebni se samo ako vadite godisna dozvola za Kozjak bidejki se numerirani so seriski broevi a dnevna dozvola se izdava na lice mesto bez legitimacija samo so paragon kako sto e vo gornonavedenata fotografija

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Maр 14, 2011 1:29 pm 
Отсутен
Мушичар
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Oкт 27, 2010 7:55 am
МислењаCOLON11616
ЛокацијаCOLONСкопје
Концесиите ги оставија рибарите на суво
Измените во Законот за рибарство ќе ги повторуваат огласите за лицитација

„Концесиите за рибниот фонд во езерата и во реките доцнат, не можеме да извадиме дозвола“, се жалат рибарите во земјава. Нивното хоби, на кое му приоѓаат со толкава страст, веќе подолго време е во мирување. Тендерот за концесиите е стопиран, бидејќи ќе се менува Законот за рибарство и аквакултура, па ќе се повтори лицитирањето. Тоа значи дека маките на рибарите ќе продолжат уште некое време.

Поголемиот дел од старите концесии, вкупно 28 на број, кои важеа шест години, веќе се одминати, објаснуваат од Риболовната федерација. Рибарите сега немаат кому да се обратат за да добијат дозвола.

„Тоа е еден проблем. Другиот е проблем е тоа што штом нема рибари и нема чуварска служба од концесионерот, тоа е рај за рибокрадците“, укажуваат од федерацијата.

Во Министерството за земјоделство негираат „рај за рибокрадците“ и тврдат дека се' додека новите концесионери не почнат со работа, старите се должни да го чуваат рибниот фонд. Што се однесува до поплаките за доцнење на концесиите, од Министерството објаснуваат дека станува збор за менување на Законот.

„Концесиите што беа дадени на оглас сега се повлечени. Повторно ќе ги објавиме кога ќе биде донесен новиот закон“, ни изјави Соња Трајковска, портпаролка на Министерството за земјоделство.

Измените во Законот предвидуваат овозможување правни субјекти, освен стопански, да организираат и рекреативен риболов. Со нив наедно се класифицираат прекршоците зависно од видот и тежината, но се воведува и едукација за сторителите на прекршоци како превентивна мерка. Собраниската Комисија за земјоделство, шумарство и водостопанство пред неколку дена ги оцени измените како прифатливи и го даде Предлог-законот на натамошно, второ читање.

„Усогласување со мерките за унапредување на казнената политика и подобрување на бизнис-климата се клучни цели на измените“, истакна заменик-министерот за земјоделство, Перица Иваноски.

Досегашната практика кажуваше дека концесиите најчесто им беа давани на риболовните друштва. Рибарите, пак, за да можат да ловат, мораат да бидат членови на рибиловно друштво и да и' платат на Федерацијата 400 денари за легитимација.

Јован Гинов од ВМРО-ДПМНЕ, на вторничната седница на собраниската Комисија, оцени дека Риболовната федерација во ниту еден случај не може да биде над Министерството за земјоделство, а средствата што ги зема за лиценците да одат кај ограничен број луѓе, а не во буџетот.

„Легитимацијата се издава единствено во седиштето на Федерацијата во Скопје и чини 400 денари, плус минимум 200 денари за фотографии или вкупно најмалку 600 денари. Притоа, риболовецот не добива никаква услуга за уплатените средства, туку само документ за идентификација. Легитимацијата за идентификација издадена од Федерацијата не може да биде повалиден документ од личната карта што ја издава МВР“, рече Гинов.

Риболовните дозволи што ги издава Министерството за земјоделство чинат различно: дневните од 50 до 200 денари, а годишните од 400 до 2.000 денари.

„Рибарите-рекреативци обично одат на риболов за време на викенди или на празници, но најчесто се откажуваат токму поради немањето легитимација. Едноставно не се во можност да извадат зашто ги чини многу поскапо од дозволата. Кога би се укинала легитимацијата за рекреативен риболов, неколкукратно ќе се зголеми бројот на рекреативни риболовци“, тврди пратеникот на владејачката партија.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Maр 15, 2011 9:56 am 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

МислењаCOLON8361
ЛокацијаCOLONSkopje
Sakate da vidite kako ke bide na nasite vodi pri sledniot mrest bez koncesioneri ?
VAKA

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS678910ELLIPSIS13»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 16 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum