www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Нед Ное 10, 2024 4:04 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS6061626364ELLIPSIS81»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: koncesii 2012
ТемаИспратеноCOLONНед Jул 01, 2012 12:20 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Дек 09, 2011 2:36 am
МислењаCOLON2536
ЛокацијаCOLONСтруга
tapa НапишиCOLON
Izlovot vo stopanskiot ribolov nikoj ne moze da go kontrolira na punktovi dokolku koncesioneeot odlucil da go crpi lovisteto.no zatoa drzavata moze da ja kontrolira obvrskata za poribuvanje i kolicinata na podmladok sto ce se pusta [vo edna prilika Radovan ili Emil kazuvaa deka bile clenovi na nekalva komisija no nikoj ne gi viknal ..]za belata riba i ne e tolku strasno bideci e i mal pazarot za nea[povece steta ce napravat lokalnite ribokradci koi im gi polnat friziderite i na tie sto nikogas ne bi dale pari za da kupat riba].vo mojov muabet go izzemam ohridsko i pastrmkata...e sega cuvanjeto na ribniot fond e svrzani sadovi od obvrski na nadlezni firmi i fizicki lica t.e koncesioneri.pred dva dena bev svedok kako firmata ELEM ne si ja izpolnuva obvrskata i so toa sto gi zapre dvete masini odednas ostana eden kup plaska grunec [koi se mrestat vo momentov]i klen koj trgnal po niv za gozba.e pa sega koj e kriv???? koncesionerot najmalku.
Јас сум член на комисија за порибување при МРФ и сеуште не сум вклучен во нејзината работа.
Но овде мора да имаме во предвид дека МРФ нема обврска за порибување, па државата нема обврска да ја контролира работата на таа комисија. Концесионерите ја имаат обврската за порибување и тие треба да се контролираат.
Е сега друго е прашањето: Зошто постои комисијата за порибување при МРФ?
Мојата замисла за таа комисија е дека треба да ги контролира и помага концесионерите во нивните обврски за порибување, да води евиденција кој, кога и каде порибил и сл.
Ова ќе го побарам уште на следниот состанок на УО во МРФ.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Jул 01, 2012 1:22 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONСре Феб 16, 2011 11:50 pm
МислењаCOLON305
Dodeka se polemizira,nekoj ke si naplakja dozvoli bezpravno.Znaci nie kako sportski ribolovci I KE SI PLATIME DOZVOLA NA DEBAR I PAK KE NE KAZNAT INSPEKTORI I POLICIJA.ZNACI RABOTAVA E VRZANA ZA ODREDENI DA SI IMAAT KJAR.
DOBRO STO E FORUMOV PA SEKOJ MOZE DA SI KAZE STO MU E NA DUSA.
BI SAKAL DA GO PRASAM KONCESIONEROT NA DEBAR,OD KAJ DO KAJ E TOCNO REVIROT KAJ CESMITE,KOJ STO E DOZVOLEN SEGA..ILI AKO ZNAE NEKOJ DA MI ODGOVORI.BLAGODARAM.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Jул 01, 2012 4:18 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

МислењаCOLON2536
ЛокацијаCOLONСтруга
Кога веќе знаеме за одредена вода дека нема концесионер, зошто тогаш одиме на риболов таму?
Нели риболовот на тие води е третиран како прекршок и се третира ИСТО КАКО РИБОКРАДСТВО, односно казната е од 1000 - 2000 евра, нормално ако бидете затекнати од инспектор.
Да не го заборавиме Козјак од минатиот месец !!!

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Jул 01, 2012 7:34 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Феб 18, 2011 11:50 pm
МислењаCOLON8361
ЛокацијаCOLONSkopje
emil.matoski НапишиCOLON
tapa НапишиCOLON
Izlovot vo stopanskiot ribolov nikoj ne moze da go kontrolira na punktovi dokolku koncesioneeot odlucil da go crpi lovisteto.no zatoa drzavata moze da ja kontrolira obvrskata za poribuvanje i kolicinata na podmladok sto ce se pusta [vo edna prilika Radovan ili Emil kazuvaa deka bile clenovi na nekalva komisija no nikoj ne gi viknal ..]za belata riba i ne e tolku strasno bideci e i mal pazarot za nea[povece steta ce napravat lokalnite ribokradci koi im gi polnat friziderite i na tie sto nikogas ne bi dale pari za da kupat riba].vo mojov muabet go izzemam ohridsko i pastrmkata...e sega cuvanjeto na ribniot fond e svrzani sadovi od obvrski na nadlezni firmi i fizicki lica t.e koncesioneri.pred dva dena bev svedok kako firmata ELEM ne si ja izpolnuva obvrskata i so toa sto gi zapre dvete masini odednas ostana eden kup plaska grunec [koi se mrestat vo momentov]i klen koj trgnal po niv za gozba.e pa sega koj e kriv???? koncesionerot najmalku.
Јас сум член на комисија за порибување при МРФ и сеуште не сум вклучен во нејзината работа.
Но овде мора да имаме во предвид дека МРФ нема обврска за порибување, па државата нема обврска да ја контролира работата на таа комисија. Концесионерите ја имаат обврската за порибување и тие треба да се контролираат.
Е сега друго е прашањето: Зошто постои комисијата за порибување при МРФ?
Мојата замисла за таа комисија е дека треба да ги контролира и помага концесионерите во нивните обврски за порибување, да води евиденција кој, кога и каде порибил и сл.
Ова ќе го побарам уште на следниот состанок на УО во МРФ.
Emil, gledaj da istraes vo ova tvoe baranje. Ovaa komisija e po mene mnogu bitna. Cesto se slusa deka vo minatoto se pravele razni nedoslednosti pri poribuvanjeto.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Jул 01, 2012 7:41 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

МислењаCOLON2536
ЛокацијаCOLONСтруга
Сашо, сепак концесионерите се тие што треба да порибуваат, а не МРФ. Незнам што би можело да се мати во комисијата при МРФ во ваква ситуација, но ништо не можам да тврдам. Според мене таа комисија треба да постои за да не дозволи концесионерите да матат некои работи, а и да се води евиденција, како што кажав, кој, што и колку порибил на ниво на РМ.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Jул 01, 2012 7:44 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Феб 18, 2011 11:50 pm
МислењаCOLON8361
ЛокацијаCOLONSkopje
Ne, ne sakav da kazam deka komisijata mati, tuku deka koncesionerite matat.
Mislev na podirektna kontrola na koncesionerite, fakturi, ispratnici, na lice mesto pri poribuvanjeto .....

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Jул 01, 2012 8:29 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

МислењаCOLON2536
ЛокацијаCOLONСтруга
saso НапишиCOLON
Ne, ne sakav da kazam deka komisijata mati, tuku deka koncesionerite matat.
Mislev na podirektna kontrola na koncesionerite, fakturi, ispratnici, na lice mesto pri poribuvanjeto .....
Тоа е работа на инспекторите и на никој друг, но добро би било МРФ да врши паралелна контрола и притисок врз концесионерите, а во исто време и да помага финансиски, логистички ...
Ако ништо друго, доволно е МРФ да со свои претставници биде присутна на порибувањата со што би се дало поголемо значење на самиот чин. Што повеќе институции се појават на едно порибување, самото тоа ќе добие поголема тежина пред обичните луѓе (оние кои не се риболовци).
Според мене свеста кај луѓето е најголемиот проблем во денешницава. Мораме да работиме за подигање на свеста, а за тоа мора да имаме поддршка и од поголеми институции од самите концесионери.
Во 2010 година, порибувањето што го изврши Пастрмка - Струга беше медиумски покриено, со присуство на инспектор, кој истотака имаше своја изјава пред камерите и сл. Ова порибување силно одекна во Струга, Струшко, па и пошироко.
Доколку МРФ изгради стратегија за медиумска презентација на порибувањата од сите концесионери, и тоа на државните телевизии, замислете колку пати во текот на една година ќе се појави веста за извршено порибување на ТВ. Замислете колку интервјуа со колку пораки против рибокрадство може да се испратат од тие порибувања. Замислете колку влијателни личности, инспектори, градоначалници, директори, претставници на МРФ ... би продефилирале пред камерите доколку МРФ се заангажира да го спроведе ова. А Емил, како единка што и да изјави и со колку и да пориби нема да има доволно силна порака кон граѓаните за да се сменат нивните сваќања кон заштитата на рибниот фонд, пред се.

Избегавме од темата.
Модераторите нека ме извинат, а ако навистина ја претеравме нека преместат во соодветна тема.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Jул 02, 2012 8:08 am 
Отсутен
Мушичар
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Oкт 27, 2010 7:55 am
МислењаCOLON11616
ЛокацијаCOLONСкопје
fiko1989 НапишиCOLON
stvarno aj nekoj neka odgovori zosto pepi naplaka dozvoli na debarsko koga oficijalno koncesiite ne se dodeleni?????
bube НапишиCOLON
Dodeka se polemizira,nekoj ke si naplakja dozvoli bezpravno.Znaci nie kako sportski ribolovci I KE SI PLATIME DOZVOLA NA DEBAR I PAK KE NE KAZNAT INSPEKTORI I POLICIJA.ZNACI RABOTAVA E VRZANA ZA ODREDENI DA SI IMAAT KJAR.
DOBRO STO E FORUMOV PA SEKOJ MOZE DA SI KAZE STO MU E NA DUSA.
BI SAKAL DA GO PRASAM KONCESIONEROT NA DEBAR,OD KAJ DO KAJ E TOCNO REVIROT KAJ CESMITE,KOJ STO E DOZVOLEN SEGA..ILI AKO ZNAE NEKOJ DA MI ODGOVORI.BLAGODARAM.
На овој ревир (кој според мене е измислен за нечии потреби) Пепи смее да наплаќа дозволи:

2. Риболовен ревир “Црн Дрим 2” – Го опфаќа течението на реката Црн Дрим од браната на акумулацијата Глобочица, низводно до вливот во акумулацијата Шпиље, 500 метри низводно од мостот кој се наоѓа северно од хидроцентралата “Глобочица”.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Jул 02, 2012 1:52 pm 
Отсутен
Мушичар
Членски аватор

МислењаCOLON11616
ЛокацијаCOLONСкопје
Еве еден извадок од предлог-дополнувањето на законот за рибарство и аквакултура, кој е во собраниска процедура и ќе биде изгласан деновиве, што е добро за рекреативните риболовци бидејќи се дополнува можноста за предвремено одземање на концесијата доколку концесионерот не ги исполните плановите и не постапува согласно риболовната основа (број на чувари, порибување, заштита итн.)
ЦитатCOLON
Договорот за концесија за рекреативен риболов, покрај во случаите предвидени со член 44 Законот за концесии и јавно приватно партнерство може еднострано да се раскине од страна на концедентот и во случај концесионерот да:
- не ги спроведува мерките предвидени во риболовната основа од членот 16 и годишниот план од членот 17 на овој закон,

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Jул 02, 2012 6:07 pm 
Отсутен
Мушичар
Членски аватор

МислењаCOLON11616
ЛокацијаCOLONСкопје
Муабетите за Црн Дрим 2 и дозволите таму се префрлени во соодветната тема:

http://ribar.com.mk/forum/viewtopic.php?f=17&t=2193

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS6061626364ELLIPSIS81»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 12 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum