www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Нед Ное 10, 2024 1:11 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS45678ELLIPSIS13»
Автор Порака
ТемаИспратеноCOLONЧет Јан 09, 2014 6:39 pm 
Отсутен
Админ
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 07, 2010 10:26 am
МислењаCOLON4637
ЛокацијаCOLONSkopje
ico baits НапишиCOLON
tocno deka boris e 102% u pravo, ama samo za tie sto sakaat da go citaat,,

neznam koja krivica se najde kaj ribarite sto pocnuvat da vadat dozvoli od 1 februear,, n e od vcera i taka e so god, toa sto mrf koncesionerite i ministerstavata ne se napravile unazad 50 god :D plan i progrma toa sosema drugo..pordai ekonomskata situacija koncesionrite davaat dozvoli i na rati so normalno pred se izvadena lgitimacija, a od druga strana i lovnata sezona trae do 31 januar a lovat do kraj na sezona so lanskite clnarini,, i kaj niv e kako tradicija :D :D donekade jas mislam deka ova ne e slucjno taka ni od trana na koncesionerite i od strana na mrf koj se ostavilo od vereme nekoj vakum prostor u januar mesec poradi praznicite i ostanati troskovi na narodot.. sto se odnesuva do tradicijava usrana veruvam deka vie skopjani ke ja sredite.....samo ne mi e jasnsno sto tolku se kreena prasina i koj revolt e ovoj okolu dozvolite koga za 15 dena ljdgeto ke pocnat da si vadat...

.
Јас знам дека тебе ти одговараат многу работи што ти ги нарекуваш традиција, а уствари се анархија и криминал, ама ти си знаеш зошто е тоа така......, а инаку за она што го изнапиша еве ти аргументи едно по едно

Кривица кај рибарите - Наоѓам поради тоа што рибарите ги формираат рибарските здруженија, тие го имаат влијанието, а преку рибарските здруженија влијанието и притисокот за средување на некои работи треба да тече кон МРФ која по редот на нештатата е асоцијација на сите рибарски здруженија и преку нејзините органи и тела треба да иницира, притиска, се бори кај државните институции за оправање на тоа што не е во ред. Ама рибарите си ќутат, здруженијата си ќутат, МРФ си ќути, државата си ќути.....тоа е тоа

Поради економската ситуација - Можам ли јас утре да влезам во Уни Банка и да ја покрадам со фантомка ? и да речам дека тоа заради економската ситуација,.....тоа што е забрането со закон е забрането, а тоа што некои здруженија/концесионери си тераат со такви алашвериш работи, тоа е затоа што државата не им стапнала на опашот.... сеуште.

Ловна сезона траела до 31 јануари - збориш за лов, или за риболов ?

Членарини - какви членарини ? законски риболов можеш да обавуваш со легитимација и дозвола, тука членска карта, или членарина нема улога (ама тоа е во нормални земји), кај нас на одредени места ако си член на здружението/концесионер на некоја вода може да те остават и да правиш што сакаш и да ловиш без дозвола и да ловиш кога сакаш и како сакаш и да зимаш што сакаш и колку сакаш....мислам дека тука ти е кристално јасно

Вакум простор, празници - Какви црни празници, каков вакум простор, ај не ја плаќај сметката за струја за јануари, ....кажи им на ЕВН дека биле празници, вакум простор,....или ако те фатат пијан цајкани како возиш, кажи им “абе сега се празници, вакум простор“,.....тој вакум простор јас го наоѓам во мозокот на оние кои треба да го спроведат законот, иначе тој си е напишан, се знае до кога концесионерите треба да доставуваат планови за следна година и цени за дозволи, ако сите го почитуваат тоа, за дозволи ќе можеше да се аплицира уште во декември, ама како рекол народот “Закон постои за да се прекршува“,....и ако се остава да се прекршува, тогаш преминува во оваа прекрасна традиција која тебе толку ти се бендисува

....и на крајот јас не зборам за скопјани, за велешани, или за дбарчани, туку за цела Македонија

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Јан 09, 2014 7:35 pm 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
clenarnata e samo naziv u veles za godisna dozvola,,da zboram i za lov ne za ribolov i ne slucjno ja spomnav sezonata od krajot na januar, setotoa e vo red toa sto go kazuvas , no zaborAVS deka jas samo navedov kako e vo drzavata so god i koe go nbarekov tradicija koe i ne tolku bitno voj mesec..
so tvojot stav znaci ne treba da komentirame i da ne iznesuvame stavovi koi vo relaNOSTA se tocno taka u cela makesonija,, kolega jas samo prenesov, a sto se odnesuva do sreduvanje problemi kriminal i nezakonski rabotenja vo ribolovot vo mk gi ima premnogu koi trbeba da se resavaat,. e sega edno prasanje,, kolku clena se na forum, kolku clena pcaat riba so lanski dozvoli, u ova situcaija ne mi se obrakas samo mene nego na site, koj ja po se izgled kako najglup ili najpameten iznesov svoj stav koj vo relanosta so god i taka.
ovde najdobro i najpametno e ,20 dusi pisuvaat 15000 citaat za da bides miren...

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Јан 09, 2014 8:39 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Ное 12, 2010 9:34 am
МислењаCOLON1930
:lol: :lol: Мислел ова, мислел она, ти Ицо си го “окрка“.. :lol: :lol: .
1.Сето ова што го напиша Борис сите го мислиме и веројатно така или нешто поразлично, би го решиле.
2. На форумов член е и претседателот на МРФ и тој би требало да се вклучи и да даде некое мислење - образложение за нивниот дел во оваа сага.
3. Инертноста на Министерството е за рубрика “верувале или не“ и не сакам да пишувам...нема ефект и УВО не ги боли.
4. За жал колку год страни ние да наполниме со предлози, сето ќе остане “мртво слово на хартија“..и нема да добиеме...НИКАКОВ бенефит ако тоа, преку риболовните здруженија и МРФ, не се официјализира како проблем кој итно треба да се реши.
5. А се кладам дека за неколку дена темава ќе отиде во Leta. :mrgreen:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Јан 09, 2014 8:57 pm 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
jas ne izmisliv nesto, nego taka e vo relanosta koj trae so god, ne od vcera..

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Јан 10, 2014 8:55 am 
Отсутен
Мушичар
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Oкт 27, 2010 7:55 am
МислењаCOLON11616
ЛокацијаCOLONСкопје
ico baits НапишиCOLON
.. sto se odnesuva do tradicijava usrana veruvam deka vie skopjani ke ja sredite.....samo ne mi e jasnsno sto tolku se kreena prasina i koj revolt e ovoj okolu dozvolite koga za 15 dena ljdgeto ke pocnat da si vadat...
Ицо, ако утре сакам да одам и да ловам бојник на Вардар кај Градско, кои ми се опциите?

- Да отидам без легитимација за 2014 и дозвола и да бидам криволовец?
- Да дојде Шефкет и да ми побара 200 денари на парагонче, па јас после фино да го пријавам во УЈП?
- Да си седам дома ко мисир и да чекам да излезат маркици за 2014, па одлука за цени на дозволи за 2014, па да си уплатам како човек и да отидам да ловам, откако ќе помине зимската сезона за бојник?

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Јан 10, 2014 9:53 am 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONПет Maр 04, 2011 10:01 pm
МислењаCOLON2305
Ico
Ne to krkash ti, tiku edino ti smiruvase deka ne e nisto strasno i deka slobodno mozes da si lovis so starara dozvola neli poradi tradicijata. :D
Dali Ico ( i kolku si siguren) jas mozam da otidam utre na Vardar i da lovam bojnik?
Dali dokolku dojde cuvar na SRD Vardar i mi pobara dozvola mozam da mu kazam " Ico Zajakovaki mi rece deka mozam da lovam"?
Dali dokolku dojde inspektor na MZSV i mi pobara dozvola mozam da mu kazam " Ico Zajakovski mi rece deka mozam da lovam"?
Sigurno deka ne, pa zatoa prikluci ni se vo taborot na ribolovci koj sakat da stavat kraj na ova bezredie.
Iskreno jas go cenam i ona sto go kaza deka dosega nikoj ne pravel problem. No podobro da imam crno na belo ako vekje i taka sum resen da vadam godisna .

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Јан 10, 2014 11:18 am 
Отсутен
Админ
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 07, 2010 10:26 am
МислењаCOLON4637
ЛокацијаCOLONSkopje
Stole НапишиCOLON
:lol: :lol: Мислел ова, мислел она, ти Ицо си го “окрка“..
Столе ја не сум џандар на форумов, или можеби треба да мењам боја кога пишувам ? јас си пишувам во мое лично име и дебатирам како и секој друг член на форумов, (од име на форумот или како администратор се обраќам на ПП и во Модераторска тема), а тука во темиве сум исто што и ти и Ицо, нема тука овој го окркал, оној го окркал, безвезе моабет.....

Мене ме испровоцира ставот на Ицо кој така убаво зборува за беззаконието и за летаргичноста на одговорните, што некој неупатен ќе си помисли навистина дека све е во ред и затоа најголемиот дел од луѓето си ќутат, ќе чујат ваков некој став како на Ицо и ќе си врзе во глава “аха ете Ицо кажа, тоа е све традиција, нема ништо погрешно, какви легитимаиции, какви дозволи, сигурно ми важи таа од лани, таква била традицијата..“....

Ја не викам дека луѓето не искачаат по риба, ете и ја искочив на 01ви јануари, со сиот ризик дека ќе го кркам, ама се нервирам што неможе најкултурно, легално и најферски да си извадиш дозвола од првиот ден на годината, а од тоа губат сите

1. Државата - губи затоа што таа зима 10% од парите од дозволите, тоа значи дека сите пари кои требало да се слеат во буџет за Јануари, можеби и Февруари нема да се слеат. Воедно губи во очите на луѓето затоа што не ја стега оваа работа и не ги реши овие проблеми

2. Концесионерите - тие губат најмногу, зборам за оние кои функционираат по закон, рибарите им доаѓаат на вода, овие неможат да им наплатат дозвола затоа што немаат дозволи, имаат опција да ги остават да ловат без дозвола и со тоа да губат пари кои нив им следуваат, пари од кои они плаќаат чувари, плаќаат порибувања и сите други законски обврски, или ако одат по закон треба да им ја земат опремата на рибарите, да им пишат пријава бидејќи фаќаат без дозвола и да му направат штетат како на рибарот, така и на себе како концесионер, затоа што рибарот основано ќе биде изнервиран и ќе фрла со дрва и камења по тој концесионер, можеби веќе и нема да дојде на водата. Оние концесионери кои не работат законски, тие не губат многу, освен ако не им ја земат концесијата, па после ќе се чешаат, тие искачаат со финти, т.е со криминал, го пуштаат чуварот, он бидејќи нема дозволи, им зима на рибарите пари демек како за дневна дозвола, им дава парагончиња, реверс :) или слично глупо пусулче, или ништо не им дава, само зима пари колку што он си сака, или колку што му рекле во здружение, си ги пикаат во џеб, нормално дека не ги пријавуваат никаде и тоа е тоа, црна паричка,....тоа некои си го викаат традиција

3. Рибарите...оние најчесните си седат дома и ги јаде црвот што неможат да искочат на вода, неможе да извади легитимација, неможе да извади дозвола,..до кога ќе чека ни сам не знае,....оние другите кои неможат да додржат, тие искачаат со сиот ризик да се расправаат со чувар, со инспектор, можеби полиција

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Јан 10, 2014 11:27 am 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 13, 2010 9:30 am
МислењаCOLON9475
Zarem uste nesvativte deka na koncesionerite im odgovara da seuste nema nisto zosto sekoja godina si naplakaat dnevni koi nigde negi prijavuvaat dodeka iskoci novoto.Toa e vistinata,vistinaat e bezakonie ama pocnuvajki od koncesionerot koj kako kaza treba pred nova godina da dostavi sve.gore navedenoto mu e vo prilog pa odolzuva.
Bezakonie i sto na vreme ne se vadat barem legitimaciite pa kolku tolku si nekako zakonski pokrien.Bezakonie i onoj sto potiknuva fakanje kade nema koncesija ili se nema dozvoli i legitimacii

Na kraj sekoj saka da ribolovi i pocnuvajki od sebe nemozes nikogo da sprecis da ribolovi,se ribolovcite krivi ama i nese,ako veke inspektor vlaga neka vleze prvo kaj koncesionerite a ne kaj ribolovcite na voda

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Јан 10, 2014 11:35 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONПон Jун 18, 2012 10:22 am
МислењаCOLON2221
ЛокацијаCOLONSkopje , Macedonia
Според постов на Јане , би отворил тема :
Дали има во МК чесни концесионери ?

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Јан 10, 2014 12:19 pm 
Отсутен
Мушичар
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Oкт 27, 2010 7:55 am
МислењаCOLON11616
ЛокацијаCOLONСкопје
50% од концесионерите навремено имаат доставено годишни планови и предлог-цени за дозволи. 50% немаат, дали случајно или намерно - не знам

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS45678ELLIPSIS13»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 10 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum