Мислел ова, мислел она, ти Ицо си го “окрка“..
Столе ја не сум џандар на форумов, или можеби треба да мењам боја кога пишувам ? јас си пишувам во мое лично име и дебатирам како и секој друг член на форумов, (од име на форумот или како администратор се обраќам на ПП и во Модераторска тема), а тука во темиве сум исто што и ти и Ицо, нема тука овој го окркал, оној го окркал, безвезе моабет.....
Мене ме испровоцира ставот на Ицо кој така убаво зборува за беззаконието и за летаргичноста на одговорните, што некој неупатен ќе си помисли навистина дека све е во ред и затоа најголемиот дел од луѓето си ќутат, ќе чујат ваков некој став како на Ицо и ќе си врзе во глава “аха ете Ицо кажа, тоа е све традиција, нема ништо погрешно, какви легитимаиции, какви дозволи, сигурно ми важи таа од лани, таква била традицијата..“....
Ја не викам дека луѓето не искачаат по риба, ете и ја искочив на 01ви јануари, со сиот ризик дека ќе го кркам, ама се нервирам што неможе најкултурно, легално и најферски да си извадиш дозвола од првиот ден на годината, а од тоа губат сите
1. Државата - губи затоа што таа зима 10% од парите од дозволите, тоа значи дека сите пари кои требало да се слеат во буџет за Јануари, можеби и Февруари нема да се слеат. Воедно губи во очите на луѓето затоа што не ја стега оваа работа и не ги реши овие проблеми
2. Концесионерите - тие губат најмногу, зборам за оние кои функционираат по закон, рибарите им доаѓаат на вода, овие неможат да им наплатат дозвола затоа што немаат дозволи, имаат опција да ги остават да ловат без дозвола и со тоа да губат пари кои нив им следуваат, пари од кои они плаќаат чувари, плаќаат порибувања и сите други законски обврски, или ако одат по закон треба да им ја земат опремата на рибарите, да им пишат пријава бидејќи фаќаат без дозвола и да му направат штетат како на рибарот, така и на себе како концесионер, затоа што рибарот основано ќе биде изнервиран и ќе фрла со дрва и камења по тој концесионер, можеби веќе и нема да дојде на водата. Оние концесионери кои не работат законски, тие не губат многу, освен ако не им ја земат концесијата, па после ќе се чешаат, тие искачаат со финти, т.е со криминал, го пуштаат чуварот, он бидејќи нема дозволи, им зима на рибарите пари демек како за дневна дозвола, им дава парагончиња, реверс
или слично глупо пусулче, или ништо не им дава, само зима пари колку што он си сака, или колку што му рекле во здружение, си ги пикаат во џеб, нормално дека не ги пријавуваат никаде и тоа е тоа, црна паричка,....тоа некои си го викаат традиција
3. Рибарите...оние најчесните си седат дома и ги јаде црвот што неможат да искочат на вода, неможе да извади легитимација, неможе да извади дозвола,..до кога ќе чека ни сам не знае,....оние другите кои неможат да додржат, тие искачаат со сиот ризик да се расправаат со чувар, со инспектор, можеби полиција