www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Сре Ное 20, 2024 5:47 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS2324252627ELLIPSIS119»
Автор Порака
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 16, 2011 9:11 am 
Отсутен
Мушичар
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Oкт 27, 2010 7:55 am
МислењаCOLON11616
ЛокацијаCOLONСкопје
Keltan НапишиCOLON
Dali takva godisna drzavna dozvola bi vazela i za Tikvesko ezero?? I sto ako sopstvenikot ne mi ja po nekoj negov kef ne priznava(ova pod uslov da mi odgovorite potvrdno)
Јас неколку години по ред имав таква дозвола и никогаш немав проблем на Тиквешко.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 16, 2011 9:15 am 
Отсутен
Мушичар
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Oкт 27, 2010 7:55 am
МислењаCOLON11616
ЛокацијаCOLONСкопје
Vasil Kostov НапишиCOLON
Здраво Филип
Здруженијата кои имаат концесија издаваат дозволи и тоа им е основниот и најголем прилив на средства. Сите здруженија имаат можност да воведат и сопствена членарина. Тоа се средства кои здружението ги користи наменски, на пример за заштита, за порибување или за натпревари.Одлука носи управниот одбор на здружението самостојно.

За здруженијата кои немаат концесија најпожелно е да ја промовираат Годишната државна дозвола. Таа важи на сите риболовни ревири, а дел од средствата за неа одат на сметката на здружението од кое потекнува риболовецот. Концесионерите не ја сакаат оваа дозвола од причина што немаат ништо од неа па дури и ги „убедуваат“ риболовците да не ја вадат или воопшто не им кажуваат дека има таква можност.
Може малку поконкретно, како да не добив прав одговор ;)

[quote]Ние, кога ќе се формираме како здружение, ќе можеме преку нашето здружение да вадиме легитимации за рекреативен риболов. Здружението наше би немало ништо од овие легитимации, освен зголемување на бројот на членови, или грешам?[/quote]

Исто и на ова како да не добив одговор, а сметам дека повеќе сте информиран од мене ;) Регионалната е скапа (ќе биде барем 5000), а ние би можеле за 2-3000 да скрпиме некоја добра годишна :)

[quote]Второ, на кој начин/дали ќе можеме ние да издаваме некакви дозволи за риболов, иако немаме риболовна вода под концесија? Дали ќе треба да склучиме договор со други здруженија кои имаат под концесија поатрактивни (читај најпосетени) ревири, па да направиме некаква си “регионална“ дозвола по урнекот на старите регионални на Вардар, дали ќе имаме право на приход од таа дозвола (логично би требало да имаме најмалку “манипулативни трошоци“) со што би си го помогнале финансирањето на друштвото?[/quote]

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 16, 2011 9:39 am 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Јан 18, 2011 11:04 am
МислењаCOLON720
ЛокацијаCOLONSkopje
Po komentarot od Vasil Kostov deka dozvolite izgleda ke bidat poskapi a znaeme deka i ovie sega se preskapi za dobar del od Makedonskite ribari mislam deka ke ima dosta ribari bez dozvoli.
Po mene Republickata dozvola e preskapa, 5000 denari kolku sto kostase lani e preterano. Da e cenata do 3000 denari mislam deka ke ima poveke ribari koi bi ja kupile istata. Istata vo Srbija kosta od 2500-3000 denari a imat podobar i pobogat revir so riba.
Prasanje do gospodinot Vasil Kostov dali moze MRF da intervenira vo visinata na cenata na dozvolite i sto moze istata da napravi vo vrska so namaluvanje na cenite na dozvolite.
Blagodaram za informacijata odnapred.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 16, 2011 1:20 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
Zosto mislis deka 5000-6000 e preskapa? Za Tikvesko placav 2500 za Crna 600 za kozjak 600 li e ?ete ja republickata od samo tri reviri...
Da ne pisuvam za prednosta...koga ce mi tekne da otidam kade sakam bez da mu ja mislam od kade dnevna..godisna i site zaebancii sto gi nosi toa,pred se gubenje vreme...
Na tikvesko znaeme deka moras unapred pred ribolov da vadis dozvola,pa odi najdi go Aco kade e napikana taa kuca po zalivite..otide denot

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 16, 2011 3:49 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Јан 18, 2011 11:04 am
МислењаCOLON720
ЛокацијаCOLONSkopje
Znaci prasanjeto mi bese:
sasokone НапишиCOLON
Prasanje do gospodinot Vasil Kostov dali moze MRF da intervenira vo visinata na cenata na dozvolite i sto moze istata da napravi vo vrska so namaluvanje na cenite na dozvolite.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Дек 17, 2011 10:34 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Феб 08, 2011 10:44 pm
МислењаCOLON4404
Pasanje do Vasil Kostov
Svedoci sme kako amerikanskoto somce se siri po nasite vodi nekontrolirano i nanesuva neprocenliva steta.Na edna emisija za edno ezero vo Srbija mislam Vlasinsko od strana na naucnata fela vo oblasta ribarstvo se organizirase izlovuvanje na somceto so pomos na nekavi kavezi,i toa mnogu uspesno po nekoi 30-40kg dnevno.
Znaci prasanjeto e dali vie kako pretsedatel na MRF i kako naucen rabotnik vo oblasta na ribarstvo,ste izgotvile ili planirate programa slicna kako vo sosedstvoto so koja bi se ogranicil mrestot na taa invazivna riba.
Blagodaram.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Дек 17, 2011 11:25 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONНед Јан 30, 2011 10:40 pm
МислењаCOLON1139
ЛокацијаCOLONSkopje
dali gospodine Kostov kako sopstvenik na godisna drzavna dozvola ce bidam prinuden od koncesionerot da doplacam za ribolov od camec???(primer ..debarsko ezero).ne znam dali znaete ama nie na teren imame i takvi skrieni trosoci :o

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Дек 26, 2011 12:25 am 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONПет Ное 25, 2011 8:33 pm
МислењаCOLON306
[quote="spiro_jas"]господине костов
кога МРФ ГИ ПРИМА НОВИТЕ ЗДРУЖЕНИА т.е нивните делегати
на пример во јануар или во февруар
да знаеме како да се организираме како новостворени

мислам дека ке ме разберете што сакам да кажам[/qu

Поздрав до сите членови на форумот и не замерувајте што не бев определено време присутен
Еве ме па ајде да одговорам на поставените прашања.

МРФ ги прима новите здруженија во текот на цела година. По формирањето и добивањето на потребните документи се доставува до МРФ Барање за прием. Тоа се става на разгледување на седница на Управен Одбор на МРФ и се врши примање во федерација. Приемот на крај се верифицира на седница на Собрание на МРФ.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Дек 26, 2011 12:36 am 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONПет Ное 25, 2011 8:33 pm
МислењаCOLON306
sasokone НапишиCOLON
МРФ не може да влијае врз определувањето на висината на цената на дозволите.

Цените на годишните дозволи ги определуваат концесионерите согласно сопствените пресметки и калкулации.

Цената на Државната Годишна Дозвола ја формира МЗШВ, односно министерот.

Ако не се лажам, (треба да проверам дали е уште во сила одредбата). Цената на државната годишна дозвола мора да биде најмалку двапати повисока од цената на најскапата годишна дозвола која ја издава некој концесионер во земјата. На пример ако најскапа дозвола, која ја издава некое здружение, е 3000 денари, државната дозвола не може да биде поевтина од 6000 денари.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Дек 26, 2011 1:32 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Феб 08, 2011 10:44 pm
МислењаCOLON4404
filip030682 НапишиCOLON
Pasanje do Vasil Kostov
Svedoci sme kako amerikanskoto somce se siri po nasite vodi nekontrolirano i nanesuva neprocenliva steta.Na edna emisija za edno ezero vo Srbija mislam Vlasinsko od strana na naucnata fela vo oblasta ribarstvo se organizirase izlovuvanje na somceto so pomos na nekavi kavezi,i toa mnogu uspesno po nekoi 30-40kg dnevno.
Znaci prasanjeto e dali vie kako pretsedatel na MRF i kako naucen rabotnik vo oblasta na ribarstvo,ste izgotvile ili planirate programa slicna kako vo sosedstvoto so koja bi se ogranicil mrestot na taa invazivna riba.
Blagodaram.

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS2324252627ELLIPSIS119»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 4 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum