Прашање за почитуваниот претседател на МРФ, рекреативен и спортски риболовец , доктор по рибарство и на крајот на краиштата и како директор на Институтот.
Читам дека сте успешен во работата од областа на рибарството?
Зошто:
-Зошто дозволивте над 15000 риболовци да немаме право да се рекреираме цела 2010 (кои се вашите преземени активности)
-Половина концесии за реките уште не се доделени, не е распишан конкурс за концесии за рекреативен риболов на акумулациите и природните езера. ( што презедовте)
-Со Риболовните основи кои вие ги изработивте за реките, ги поделивте на над 20 ревири . За секој ревир треба посебна дозвола . Ова го направивте за да можете на сите (а со сите склучивте договор за деловна техничка соработка) да ги продавате македонска пастрмка и крап од мрестилиште во Дојран.
- Како добар претседател на рибарите зошто не го оставивте џипот Тојота на федерација , односно на нас рибарите и членовите на овој форум. Кој е земен со заеднички проект.
- Цела 2010 година не организиравте ниту еден натпревар во било која дисциплина ни на домашна сцена, ни на европска а камоли на светска , туку на брзина со непочитување на правилата за натпревар на федерацијата организиравте натпревар за кадети и јуниори за да ја изиграте Агенција за млади и спорт и да земете некоја стипендија и некој денар за плата на нововработената која појма нема кои и се задачи на тоа работно место.
Доста те фалев засега, ако не ме избришат ке ти поставам и други прашања.
Ташма
размислував дали воопшто да ви одговорам и да навлезам во една дискусија во која очито влегувате видно револтиран и со негативен став. Секако, не може да очекувам дека сите кои ќе ми се обратат да бидат со позитивен став и со разбирање за состојбите во кои се наоѓаме.
Од причина што при влегувањето на формумот ветив дека ќе одговорам на сите поставени прашања и од причина што немам што да кријам, со должен респект ќе одговорам на поставените прашања.
Сега по ред.
Прво.
Не знам од каде ви е констатацијата дека 15000 риболовци немале можност да се рекреираат во 2010 година. Сите сме сведоци дека и во текот на 2010 и во 2011 година, во услови кога официјално и не смееше да се риболови, на сите риболовни ревири можеше да се рекреаира. Некој тоа го овозможи. Сметам дека вашата констатација не е вистинита.
Второ.
Половина концесии на риболовните ревири (и повеќе од половина) се доделени. Доколку риболовните здруженија беа поажурни и посериозни при аплицирањето, ќе беа доделени концесиите на сите риболовни ревири. Половината од нив беа одбиени заради непотполна или несоодветна документација. Кој е крив за тоа, МРФ? Имајте во предвид дека концесии не доделува ниту МРФ ниту јас како претседател, туку за тоа има надлежни институции кои имаат ингеренции и овластвања за тоа. Јас имам информација дека многу скоро ќе бидат распишани огласи за доделување концесии на останатите риболовни води.
Трето.
Околу поделбата на риболовните ревири веќе имаше коментар. Благодарам за него. Поделбата е ок и од повеќе аспекти е оправдана.
Четврто.
Не знам од каде ви е правото, или кој ви дал да полагате правото на џипот. Почитуван господине џипот не е „заеднички“ како што наведувате. За ваша информација и за информација на сите заинтересирани кои нешто начуле ама не дочуле неколку факти во продолжение. Проектот за македонската пастрмка, во целост, од идеа, преку подготовка на предлог проект, апликација, обезбедување на средства, логистика, па се до реализација на терен и пишување на извештаи и одбрана и презентација на добиените резултати е на д-р Васил Костов. Носител на проектот во првата година беше МРФ, а во втората година (кога е обезбеден џипот) носител беше ЗСР Вардар од Скопје. Во проектот зедоа учество неколку риболовни здруженија, а го спроведуваа активисти на МРФ и на здруженијата, вистински ентузијасти и љубтели на природата, кои во сурови услови и на минус 15 степени целзиусови, заедно со мене, беа на терен, во вода, спроведувајќи ги планираните активности по проектот. Координатор на проектот беше Миодраг Пешиќ, а како кофинансиери се појавија Глобален Еколошки Фонд, Градот Скопје (благодарност за градоначалникот г-дин Коце Трајановски и раководителот на одделението за туризам г-дин Димче Смилев) и УКИМ Институт за сточарство - одделението за рибарство. Целта на проектот беше да се заштити македонската пастрмка од исчезнување и да се зголеми нејзината популација во водите каде ја има, како и да се врати во водите од каде беше исчезната. Бенефит од проектот имаат сите риболовни здруженија и рекреативни риболовци од риболовните ревири каде е порибена пастрмката. Успешноста на проектот е потврдена на терен и е непобитен факт. Џипот набавен во рамките на проектот официјално има намена да се користи за порибувања кои ќе ги прават МРФ, ЗСР Вардар и Институтот за сточарство. Меѓутоа џипот се користи и за изведување на акции за заштита, превоз на лица и траспорт на опрема, за научни цели, а го користат активистите на МРФ, ЗСР Вардар и вработените во Институтот за сточарство. До сега никому не му била ускратена можноста да го ползува џипот за цели кои се во функција на рибарството и науката. И во иднина џипот ќе го користат сите активисти и институции учесници во проектот.
Почитуван господине, доколку и вие имате идеа или само желба за ваква или слична активност аплицирајте сопствен проект. Јас ветувам дека ќе ви биде дадена несебична помош и ќе ви бидат пренесени сите искуства добиени при изведувањето на проектот за македонската пастрмка.
За натпреварите.
Повелете пријавете екипа и натпреварувајте се. Учествувајте во организираните натпревари кои се во надлежност на МРФ. Нека тоа биде вашиот придонес кон спортот.
На крај се извинувам ако бев груб или на било кој начин ве навредив, искрено внимавав и на никој начин немав таква намера. Целта ми е само дополнително да ве информирам и да ги информирам сите заинтересирани риболовци за она што вие го начнавте. Признале вие или не, тоа е вистината.
Срдечен поздрав и секако, очекувам и други конструктивни прашања.