www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Пет Ное 29, 2024 7:42 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1234»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Како до сега, а како во иднина - МРФ
ТемаИспратеноCOLONНед Maј 11, 2014 4:10 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Феб 18, 2011 11:50 pm
МислењаCOLON8361
ЛокацијаCOLONSkopje
Spiro, me iznenaduva ovoj tvoj recnik.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Maј 11, 2014 5:35 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONПет Maр 04, 2011 10:01 pm
МислењаCOLON2305
Plukanje na MRF e ednakvo na plukanje na izbranite clenovi koj go prestavuvaat maticnoto drustvo vo federacijata.
Zatoa Spiro obrati se do prestavnicite od tvoeto drustvo zasto ne pokrenale inicijativa za podobruvanje na ocajnata sostojba vo bitolskiot region. Edinstveno imam razbiranje za onie drusta koj se mali i nemaat svoj prestsvnici.
Isto edna poraka do prestavnicite:pred odenje da napravat sostanok so clenovite i da dogovorat sto sakaat nivniot prestavnik da prenese vo ime na drustvoto.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Maј 11, 2014 6:38 pm 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
spiro_jas НапишиCOLON
колега темата е за други предлози, идеи,забелешки или пак иницијативи кон МРФ - не се работи дали јас сум закаснал и кој укажувал. Тој муабет во друга тема повели отпочниго па ке дебатираме - на која било тема поврзана со риболов

сега да ја оставиме мрф да си прочита нешто од ова напишано, можи и ке ни одговори, можи и ке примени нешто од ова погоре напишано а можи и никој нема да не клај на К.р .
ti edna rabotsa treba da raberes u idninam mrf, ja socinuvaat i ja vodaat tie tvoite od riba, moite od babuna itn,,,
ne tropajte gluposti samo za da bidete interesni na forum,,,
u ovaa zemja ne e nisto lesno , ne e rozovo , i ne e sjajno, zatoa vo idnina sekoj treba da razmisli pred dsa pise nesto,,,

pos o d preubaviot.. veles..

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Maј 11, 2014 8:39 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

МислењаCOLON8361
ЛокацијаCOLONSkopje
So drugi zborovi.
Kolku poveke edno Zdruzenie e aktivno tolku poveke mu se slusa glasot.
Takva aktivnost od bitolskite Zdruzenija vo posledno vreme e prilicno slaba, za zal.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Maј 11, 2014 8:44 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Феб 26, 2011 4:07 pm
МислењаCOLON5851
ЛокацијаCOLONbitola
од утре се префрлувам во криволовци(како и сите рекреативци моментално што си ловат на тој ревир) - пошто планирам да си одам по риба во земјата која ја бранеле моите дедовци а и јас во поново време да ловам риба на нај блиската вода, нај блиското езеро ..... повелете бркај те ме за да ме фатите како рекреативно криволовам

фалави многу што нема потреба да се излагам на дополнителни трошоци за годишни дозволи

фалави и вас на подршката се надевам дека и вие ке си дочекате ваква слобода на сите нај блиски води околу вашиот град

поздрав од мене - рекреативниот- криволовец

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Maј 11, 2014 9:52 pm 
Отсутен
Админ
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 07, 2010 10:26 am
МислењаCOLON4637
ЛокацијаCOLONSkopje
Kritikata vo najgolem del od slucaite bi trebalo da vodi kon podobruvanje na nestata, iako ne sekogas e toa taka, nekoj da te kritikuva i da ti dava idei vo isto vreme treba pari da mu dades, nekoj i poinaku moze da go svati toa, jas ke kritikuvam i ke davam idei se dodeka ne vjdam deka nekoi raboti se sreduvaat

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Maј 11, 2014 10:22 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONСре Ное 30, 2011 10:02 pm
МислењаCOLON255
Crven НапишиCOLON
На 26 Април имаше Изборно собрание на Македонската Риболовна Федерација, се усвојувааше извештај за досегашниот мандат на луѓето од Управниот, Претседателот, органите и цело МРФ и се избра ново раководство на МРФ на чело со старо-новиот Претседател Васил Костов и нов Управен одбор на МРФ (може некој кој ги знае со име и презиме да ги напише кои се).

Меѓу другото проф. Раде Русевски (бидејќи никој друг не кажа нешто поконкретно за изминатиот период) даде едно свое видување дека во изминатиот период МРФ направила МНОГУ и накусо образложи, што беше проследено со аплауз. Воедно повика секој кој не го прочитал Извештајот за работа на МРФ за изминатите години да го прочита, имало многу што да се прочита.

Еве го извештајот (јас го прочитав до крај)

http://www.mrf1952.mk/dokumenti/2014/iz ... 0_2013.pdf

Е сега бидејќи речиси никој таму не се постави самокритично и се беше едногласно донесено, неколкумина се пошегуваа дека атмосферата била како свеченост на лидерот на Северна Кореа Ким Јонг Ун, јас ќе тргнам со критки од тука, чисто опозиционерски за да работат подобро во иднина.

1. Констатацијата на професорот Русевски дека било направено МНОГУ, воопшто не ја делам и мислам дека можело да се направи МНОООООГУ повеќе. Извештајот од 69 страници е полн со раскажување, сликички и со табели, како и извештаи од спортски настани.

2. Од истиот овој извештај може да се констатира дека најголем дел од времето и ресурсите МРФ го користела/користи за спорт и за вадење на легитимации. Порибувањата биле поради тоа што некој дал пари за тоа, но и тоа е за поздравување, сепак треба да се најдат тие пари, се надевам дека пак ќе се најдат. Спомнати се некои иницијативи, ама ја не прочитав какви биле тие иницијативи, ниту што се постигнало.

Во меѓувреме моја констатација е дека: ...
... Долг и интересен коментар. Она што од него зрачи, е ЕНЕРГИЈА. Ова за мене е позитивно и кај тебе почитуван Црвен, ги препознавам мотивите заради кои влегов во оваа организација. Тука сум 5-6 год и не е пристојно сам да зборувам за мојот ангажман во МРФ, но дозволи да можам да давам коментари, па и на јавни места како што е Собранието. Таму кажав дека МРФ како здружение на граѓани е сериозна организација, која е подобро организирана и подобро работи од други слични здруженија во кои членувам (во земјава и Странство). Не само тогаш, и сега тврдам дека МРФ како матица на риболовните здруженија, земајќи ги во обзир објективните услови во нашето опшество, повеќе од пристојно, односно добро ја врши својата работа. Најголемиот успех на одговорните вои МРФ во изминатиот период се преку 20-те илјади членови, бројка која и натаму расте. Ако дозволуваш, второ рангиран успех на МРФ и неколку ЗСР учесници во проектот, е спасот на Salmo macedonicus -македонската пастрмка, од исчезнување, проект меѓу најдобро оценетите на Светско ниво во Бразил пред, чинам, 2 години. Денес сме сите среќни со пастрмике низ Треска и другите притоки на Вардар. Патем во оквир на тој проект, донација е едно транспортно возило (Тојота хилукс), со кое навистина се надминаа проблемите за транспорт на риба низ РМ, а кое сите го знаеме.
Имаше порибување, на Вардар, пред неколку години и со кркушка, и со матици клен (1,5тона примероци од 1-3кг), и со црвеноперка и рециси сите риби кои во него зивеат, а тоа се слуци со ихтиофауната на езерцата во градски парк. Само што, тогаш, некои други луѓе со мотиви како твоите - нашите, не дозволија, рибата да биде "складирана на сигурни места", за потоа да се враќа и т.н. Но таа, за мене, убава пракса беше спречена од измените на законот, од чии последици, гледам и ти си незадоволен...
МРФ во еден период организира комисија за заштита. Каков ефект имаше таа врз нашава приказна, говори и фактот што на конститутивната седница на новиот управен одбор на МРФ, пофторно ја формирафме со најдолга и конструктивна дискусија. Сите членки на МРФ кои имаа заеднички акции со оваа комисија, имаат само пофални зборови и ја бараат во активна состојба. Меѓутоа, дали криволовот ќе сопре? убеден сум дека тоа нема да се случи во подолг период. Мене ми беа потребни цели 23 години нешто сосема малку, кај една мала популација луѓе, да сменам во мојата Преспа. Гледам дека и тука имаме заеднички мотиви.
На крајот од овој мој одговор, МРФ е добро организирана институција. Ви тврдам, таа ги слуша потребите на ЗСР. Греши, се разбира, бидејќи секогаш може и подобро. Меѓутоа, она што мене ме радува, токму преку твојата критика, е дека има една нова генерација, која ќе не смени, и која ќе ја држи педалата на гас стисната.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Maј 12, 2014 7:13 am 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONПон Aпр 25, 2011 9:20 am
МислењаCOLON224
ЛокацијаCOLONСкопје
Колега,според напишаното стануваш сериозен конкурент за министер за надворешни работи,многу напишано од околу па на ќоше,од твоето кажување нема ништо во пракса.Времето се разубавува,излезете покрај кејот на Вардар прошетајте и ќе ви стане јасно дека вашето излагање не се совпаѓа со реалноста,на терен е жалосно,се повеќе рибокрадци,се повеќе сепарации,загадувачи,водата мириса на сапуница од ЈСП кој ги пере новите автобуси речиси во Лепенец секојдневно после работно време, кога не можеш да се јавиш на безплатниот телефон кој сте го навеле во дозволите , можеш само од фиксен телефон,значи за да пријавиш треба да ловиш риба во леген во двор.Најнова мода на трокукашите е лов со празна јадица,значи швркање со една јадица наместо трокука,си швркаат до безсвест,замисли да риболовиш во негова близина,летаат риби искинати на сите страни.Излезете од канцелариите на чист воздух,можеби ќе ви се избистрат мислитЕ и ќе се соочите со реалноста која не се совпаѓа со вашето излагање,џабе ви е утопија од канцеларија која не функционира во реалноста.Се надевам следнит текст ќе ви биде поконструктивен затоа сте во МРФ,а не да сеете магла.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Maј 12, 2014 8:04 am 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

МислењаCOLON8361
ЛокацијаCOLONSkopje
Na sostanokot vo sabotata se konstituriaa site Komisii pri MRF.
Ribar 2011 go dobi i vtoriot clen vo Upravniot Odbor, toa ke bide Filip Serafimovik.
Nabrzo ocekuvame da go dobieme i tretiot clen od Ribar 2011 vo U.O. a toa ke bide Predrag.

Komisiite se konstituirani i bidejki se ,, razmrdani ,, so novi clenovi mislam deka ke profunkcioniraat brzo i ke bidat podelotvorni.
Formiravme i edna Komisija za zastita na ribniot fond vo koja, megudrugite vlegoa luge koj vo izminatiov period dobro se pokazaa kako najaktivni na ova pole. Vo ovaa Komisija osven clenovite ke bidat i pogolem broj na ribocuvari koj ke deluvaat kako podrska na akciite koj ke bidat prevzemeni. Ovie akcii ke bidat prevzemani tajno i ke bidat nasoceni kon ribokradcite no i kako kontrola na koncesionerite.Bidejki od pred nekoja godina na MRF i bese odzemeno pravoto da gi kontrolira i zastituva vodite vo R.M., ovie akcii ke se prevzemaat zaedno so DIZ i MVR no na inicijativa na MRF.
Se nadevam deka ovaa Komisija nabrzo ke zapocne so rabota i ke vidime rezultati od nea.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Maј 12, 2014 8:37 am 
Отсутен
Мушичар
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Oкт 27, 2010 7:55 am
МислењаCOLON11616
ЛокацијаCOLONСкопје
Бидејќи бев оправдано отсутен, дали некој наш член влезе во комисиите?

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1234»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 12 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY