Pari od kade ?
Najgolem del od sponzorstva.
Prijateli imate vo sekoja od podobrite firmi proizvoditeli na krapska oprema. Pa upotrebete gi za da Vi dadat oprema i hrana. Ke treba da go stavite nivnoto znakce na maicki, ke nosite nivno znamence, ke gi promovirate nivnite proizvodi.
Zarem ne ste go pravele toa i dosega ?
Zarem ne go pravat toa ostanatite natprevaruvaci od drugite zemji ?
Не, тие не бркаат спознорства. Федерација нивна, дали е официјална или е посебна крапска, си има менаџерски тим кој си брка спонзорства.
Пак ќе кажам јасно и гласно - работа на натпреварувачите е да тренираат и да се натпреваруваат и добро спремат со цел да ја представат во што е моно подобро светло својата репрезентација и ги оправдаат вложените средста и труд а не да молјакаат спознсорства по фирми и до последен ден не знаат дали ќе се оди или нема да се оди?
Затоа и кажав да не се донесуваат заклучоци од страна на луѓе кои не биле инволвирани во оваа работа.
Успешен риболов е збир од многу фактори, припреми, храна, искусто, знаење, работа, организација, информација, и пред се ФИНАНСИИ !!!
За жал и таму како и сегде денес во било кој спорт, без пари нема успех!!!
Јас, Ицо, Оливер од Охрид, Дуле Декан, Мики и некои други не ги памтам баш сите, бевме живи сведоци кога ЈАР пазареа во еден магацин за риболовна опрема во Белград каде што сосема случајно се најдовме и ние.
Ние отидовме да се дивиме на купиштата современа опрема и храна а нивниот цех само за храна и хемија на два дена пред натпреварот беше близу 9.000 евра. Ја видовме копијата од сметката што им ја дадоа.
И за информација, ЈАР не беа први на тој натпревар, беа одлично пласирани но не и први.
И има ли воопшто подобар доказ дека крапџиите имаат желба да учествуваат на натпревари и купови од покажаната заинтересираност за учество на купот на Глобочица? Проблем е дека никој не сака да учествува ако е тоа под капата на МРФ, сте се запрашале ли зошто е тоа така? Кога еден им се лути на сите значи тој еден е највероватно кирвецот ама кога 90% се лутат на еден епа не знам тогаш кајде треба да се бара проблемот.
Никогаш не сум побегнал од одговорноста дека и ние сме ставале пипер во таа манџа, но верувајте дека нашето влијание е занемарливо доклку се оди како што треба.
Кажав еднаш пак ќе спомнам, една година имавме проблем да обезбедиме води за натпревар, имаше пријавено толку многу екипи што не знаевме како да го составиме календарот, едноставно немавме води ки исполнуваат барем минимум услови за лигата!
Ама тогаш сеуште сите веруваа дека нешто ќе биде, веруваа во нас и во РФМ, за жал први тие нас не изневерија а нормално последично и ние натпреварувачите.
И од тогаш оде воз у кукурз. Секоја година се помалку и помалку, се повеќе лажни ветувања и мачакње очи, за да на крај се стаса до масовен бојкот.