... многу едноставно ицо ... само треба да разграничиш што е што ... и одговорот сам ќе ти се каже ...
-----
н-бутеричната киселина е органска кислена, спаѓа во групата на масни киселини, содржи карбоксилна група и структурната формула и е CH3CH2CH2-COOH ...
ја има во млекото (и млечни производи, вклучувајќи го и путерот ... од каде и е и името). се ослободува при анаеробна ферментација. има непријатен мирис (ужегнат - всален путер).
бетаин, хемиски е назив за неутрално хемиско соединение кое содржи позитивно наелектризирана катјонска група.
она за кое овде праиме муабет е всушност триметилглицин што претставува н-триметил амино киселина која во реакција со HCL се дава сол.
(CH3)3NCH2CO2 + HCl → [(CH3)3NCH2CO2H]Cl
функцијата на бетаинот е пред и се подобрувач на дигестија на храна (за што своевремено и се кореистел као лек).
со деградација на триметилглицин се добива триметиламин кој има опор мирис (риба во распад).
-----
еве го одговорот:
познавајќи ги процесите кој би се случиле во водена средина ... н-бутеричната киселина претставува готов продукт за дигестија и со самото тоа атрактор ... додека бетаинот пред и се делува како изгладнувач а после како атрактор (откако ке му се деси хемиски процес)
MYTH BUSTED
пс. кога самите производители вака би ги разглобиле работите ... би останале без парче леб.
... али ЕКСПЕРИМЕНТ + ИСКУСТВО = РЕЗУЛТАТ
stvarno ednostaven odgovorov kolega
a ti zemi dve aromi pr po 50ml i ako sakas da gi mesas zaedno, za da gi izbalansiras probaj so nb kiselina,, znaes koga ke gi razgradis i izmesas,, nikogas,,
istiot slucaj probaj so bilo koja amino kislina, bez ralika dali e tecna ili praskasta, ke vidis so ke se sluci,.
e sega prasanje do tebe,, koja e amini kislina koja 90 % e atraktor sto samata hrana mu ja pravi na krapot ragradena, ili pa nb kislina koja gi soedinuva i spojuva ssostojite kako takva, a najmalku a amino kislelina i ne moze da bide atraktor,,,
ova e samo moe iskustvo ne procitano, nego probano, sto zamene nb acid nema vrska so krapski ribolov u 80% slucaite za diva voda, ... ne treba na znaecenje da mu se dava osven vo jajcata i hemijata kompletna u niv so 2 kapki ke imate nesto po sodineto i pokampktno so pomalku mesanje,,,
a za mesanje na hemija, se sto ke probate ke zabete,, gospod ne i go znae praviot razmer
poz od najubavot grad u mk i posiroko