www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Нед Ное 17, 2024 3:55 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 12»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Varenje ,parea ,susenje na vozduh ili mikrobranova ?
ТемаИспратеноCOLONНед Jул 29, 2012 6:49 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
Kako gi spremate vasite boili i zosto bas taka.Jas gi varam ,ama improvizirav denovive nesto so ekspresen lonec :D i mislam deka parenjeto e podobo ?

Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Varenje ,parea ,susenje na vozduh ili mikrobranova ?
ТемаИспратеноCOLONНед Jул 29, 2012 7:42 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Maр 19, 2011 11:55 am
МислењаCOLON1040
ЛокацијаCOLONBitola
Печење во микробранова !
па доста му даваме варена храна, нека касне малце печено.Не е шала! :mrgreen:

Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Varenje ,parea ,susenje na vozduh ili mikrobranova ?
ТемаИспратеноCOLONПон Jул 30, 2012 5:52 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Феб 26, 2011 4:07 pm
МислењаCOLON5851
ЛокацијаCOLONbitola
па изгледа дека е подобро - пошто и некој друг тоа го користи
така говорат некои мој информации ;) е сега системот не му го знам каков му е ама на добар пат си :D

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Jул 30, 2012 10:10 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 13, 2010 9:30 am
МислењаCOLON9475
Keltan НапишиCOLON
Kako gi spremate vasite boili i zosto bas taka.Jas gi varam ,ama improvizirav denovive nesto so ekspresen lonec :D i mislam deka parenjeto e podobo ?

Keltan varisi gi brat boilite za tamu kaj shto fakash e najubavo.Site shto parat boili zboram pred 5-6 godini pak si se vratija na varenjeto.Postojanosta na boilata e 100 pati podobra od parenata.Kaj parenata samo imash pomala zaguba na atraktite koi kaj varenata mozesh da gi dodadesh odnadvor i veruvaj koga ke vpie e duri podobro.
Ama toa e moe mislenje od proverena rabota.Rezultati pet pati pomali od obicno varenje a toa e na kraj najbitno

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Jул 30, 2012 10:36 pm 
Отсутен
Модератор

РегистриранCOLONВто Aвг 02, 2011 7:02 pm
МислењаCOLON3043
ЛокацијаCOLONСкопје
JaneMK НапишиCOLON
Keltan НапишиCOLON

Keltan varisi gi brat boilite za tamu kaj shto fakash e najubavo.Site shto parat boili zboram pred 5-6 godini pak si se vratija na varenjeto.Postojanosta na boilata e 100 pati podobra od parenata.Kaj parenata samo imash pomala zaguba na atraktite koi kaj varenata mozesh da gi dodadesh odnadvor i veruvaj koga ke vpie e duri podobro.
Ama toa e moe mislenje od proverena rabota.Rezultati pet pati pomali od obicno varenje a toa e na kraj najbitno

+1 od mene za varenje.. pravev na parea na sho se ne.. mikrobranova vo kesi za pecenje.. itn itn.. gluposhtii milion.. ne se isplate ashkanjeto.. nisto ne se dobiva plus.. da zastedis na 2ml aroma.. pffff.. poeke za cigari otrovni davame sekojdnevno..
i pak si se vrativme na varenjeee... :)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Jул 30, 2012 11:35 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
Sto znam,prv pat probav.A posto ne stavam nikakva hemija nekako poubavo mi mirisaat.Gi parev vo ekspresen lonec.pola miks ,odprilika 300 14-ki i vo sporedba so varenite nekako podobro mi izgledaat.Gi parev okolu 13/15 min.Mozebi i predolgo pa zatoa dobija nekoj pokarakterisiticen miris.Vlagata mi deluva ista vnatre i brzinata na susenje ista kako i jacinata koja ja dobija ? Ce vidime.,nekako vaka mi e pobrzo ,na dva pati i gotovo.nema stoperica i trk vamu tamu... :D

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Jул 31, 2012 12:23 am 
Отсутен
Модератор

МислењаCOLON3043
ЛокацијаCOLONСкопје
Од кога ке ги исушиш.. може да ги чуваш во кеса.. нема протеба од замрзнувач.. јас направив парилница 1.5кг боили одеднаш да ги парам.. кога сакав да направам поголемо количество боили за кој не треба конзерванс и замрзнувач.. некој миксови се уште така ги правам.. доброто што е е дека боилата се готви не се вари.. не се раствара.. доколку ставиш и вода во миксот ке го скратиш времето на парење на 1/4 од тоа што си го правел ти.. доволно е да дигнат температура.. е сеа доколку ставаш хемија од крапскиве фирми.. таа хемија се активира на потопла вода.. што значи дека треба да имаш вода во миксот за да се загрее боилата и да се активира самата себе.. ова ми го кажа еден пријател од Италија/Германија кој ја има FBI Baits..

Боилата станува за 2 -4 мин готова..

Никогаш парената боила нема да достигне повеке од 80 степени целзиусови.. доволно само колку да се врзе но и не да ги уништи протеините и добрите работи во неа.. Ова го мерев со дигитален термометар во центарот на боилата.. од надвод доага до 90 степени и застанува на таа температура.. :)

FBI Baits, Mistral, Berkley Buzz Bait.. сите тие се парени но под висок притисок.. на 2-4 минути..

Има и полно други фирми но не ми текнуваат сеа..

А имаше и интересен чланак што споредуваше ловност и композиција на боилата од Mainline.. меѓудругото мејнлајн препорачува исклучиво да се варат боилите затоа што самиот микс е таков да се активира кога е на повисока температура.. некој типац ги парел и нишо не фатил скоро цела сезона.. а паралелно факал на варени и варените растурале..
е сеа или парениот микс е многу јак.. или нешо заебал работа..

Поздрав,
Мартин.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Aвг 04, 2012 8:56 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Maр 19, 2011 11:55 am
МислењаCOLON1040
ЛокацијаCOLONBitola
Дали секоја боила се вари дури да се подигни на површина или времетраењето не треба да биде подолго од една минута, па што ке излезе тоа ?
Ми се случува при варење самата вода да врие обилно и неможам да заприметам дали боилите се подигаат бидејки се веќе готови или поради вриењето на водата!

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Aвг 04, 2012 11:44 am 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 13, 2010 9:30 am
МислењаCOLON9475
Vo zavisnost od kolicinata shto ke ja stavish i dimenzijata na boilata razlicno se varat.14mm 12mm 1,5 min.I samiot mix ti kazuva kolku sekoj mix razlicno se vari.cekaj da isplivaat toa ti e najdobar pokazatel.Ili ako se 18mm 2,5 min varenje i cim prvite ke isplivaat vadi nadvor

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Aвг 04, 2012 1:28 pm 
Отсутен
Модератор

МислењаCOLON3043
ЛокацијаCOLONСкопје
Како едно поспчување е за 10мм - 1.15мин, 14мм-1.30/1.45мин, 18мм- 1.45/2мин..

Кога ке ги ставиш во водата доколку таа врие непрекинато од кога ке ги ставиш боилите ориентирај се по тоа што го напишав..
Јас имам голем казан во кој моќе да се вари и до 1кг одеднаш без да запре вриењето, на плински горилник кој е околу 6-7kW моќност, јас ги иставан да се дигнат + 10 секунди..

Имај на ум дека колку е потежок миксот.. пример има оризово брашно.. толку по долго ке им треба да се дигнат.. Исто така секој микс е различен.. најдобро е ако немаш горилник на плин а ги вариш на струја.. по 1 спрат/ред да ставаш во корпата.. така водата нема да ја оладиш и ке се сварат побрзо..

Инаку.. боили за хранење кој се е добро да ги свариш помалце а да ги исушиш.. за да задржат што повеке хранливост..
Ловните боили свари ги нормално и доколку треба додај им хемија колку што е пропишано..

Поздрав..
Мартин.

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 12»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 7 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум