Месна бојла т.е. месен микс се употребува најчесто за долги кампањи т.е. кога едно место го ловиш по долго време.
Основата на месниот микс е рибиното брашно. Има повеке видови на рибини брашна со што се постигнуваат разни нивоа на растворливост, варење на протеините, и хиво на протеини.
Најпознати брашна се Сардина/Инчун мешавина со околу 68%-72% протеин, LT94(Low Temp) брашно третирано на ниски температури при производство, кое исто има околу 68% - 72% протеини.
Второто брашно е подобро за рибите затоа што полесно ке ги искористат протеините од него, при тоа го прави за некој степен по хранливо.
Рибиното брашно како хранлива состојка во миксот тееба да е застапено максимално до 30%, останатиот дел може да бидат само сврзници или комбинација од сцрзници и текстура.
Во толкави големи количини некогаш тешко се рола миксот затоа што рибиното брашно е прилично крупно мелено, па најдобро е ако моќе да во миксот ставиме 10% јајчан албумин за ролање и цврстина.
Месната боила се користи во периоди кога температурата на водата е над 16 степени но незначи дека и во зима или кога е поладна водата неможе да се користи месна бојла но со низок степен на рибино брашно.
Еве еден микс кој работи на сите води доколку се прихранува подолго време.
200 гр соино брашно
150 гр пченкарно брашно
150 гр рибино брашно
50 гр ЛТ94 рибино брашно
100 гр пченичен гриз
100 гр млеко во прав
100 гр кикирики печени мелени
150 gr храна за канаринци подпечена па смелена фино
10 јајца
30 мл рибино масло
10 мл мултимино
6 мл тома карп крејфиш арома
1 голема лажица сол
_________________
ЗСРРК Мак Дам
Dodeka se fakate za glupi raboti okolu ribolovot, koj kolkav ribar e, koja e voda komercijala i jezovir, svatete deka kompletno toneme u ovoj sport