www.ribar.com.mk
http://ribar.mk/forum/

Топива боила
http://ribar.mk/forum/viewtopic.php?f=96&t=6446
Страна 67

АвторCOLON  martinMK [Вто Сеп 13, 2016 10:58 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Топива боила

Ај ај се распалила темава ептен..

Само еден мал совет за руминската да ви дадам..
се користат конфекционерски барабани за ролање на боилата.. тоа само фабрика.. внатре е нормална боила 10-12мм варена стандард.. а однадвор со конфекционерски процес кој со тркалње ствара топива обвивка.. (машината изгледа како мешалка за бетон барабанот е мазен)..

Како и да е и едниот вид и другиот вид не се прават со шекери(шербети итн..) туку со протеински екстракти од пченка, односно сирупи кој се носачи на хемијата а воедно се и сврзник.. скоро секогаш се користи фин микс затоа што помалите партикли многу брзо се наводенуваат, набабруваат и почнуваат да се топат..
Голем дел од таквите топиви боили се нафукани со атракти затоа што реално ако се стават многу компоненти кој не се водотопиви се забавува процесот..

Во зависност на степенот на сушење/дехидрирање и количината на сирупот се добива брза или по спора топивост..


АвторCOLON  JaneMK [Вто Сеп 13, 2016 11:11 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Топива боила

edna pozitivna rabota konecno.ete kolku znaeme za topiva.
e sega nekoj neka napise ova sto go napisa martin kako vo zivo na takmicenje go pobedil ico :D

da trgne diskusijava vo prava nasoka :D

АвторCOLON  filip030682 [Сре Сеп 14, 2016 9:02 am ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Топива боила

Ova TOPIVA BOILA sega za nas e kako obicnata boila pred nekoi 15 i povece god.Site pravat nesto a ustvari retko koj znae da ja napravi kako treba.

АвторCOLON  howitz [Сре Сеп 14, 2016 9:03 am ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Топива боила

Нема крај на мерење стапови значи овде.

Тоа се тие богови на крапскиот риболов.

АвторCOLON  Dimitar [Сре Сеп 14, 2016 9:19 am ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Топива боила

martinMK НапишиCOLON
Како и да е и едниот вид и другиот вид не се прават со шекери(шербети итн..) туку со протеински екстракти од пченка, односно сирупи кој се носачи на хемијата а воедно се и сврзник..
.....................................


Во зависност на степенот на сушење/дехидрирање и количината на сирупот се добива брза или по спора топивост..
Се слагам со ова што ти го обележав со црвено.

А за погоре напишаното... Зошто не би се правеле со шекер-шербет,еве пак ќе се повтарам,јас ги изролав со шербет и излегоа супер,правилна форма да се фрла со кобра-чатал,се топеа и стоеа на влакно.Еве во иднина ако правам пак за тие на влакно ке и ставам едно јајце за да стојат подолго како мамец.

Значи зошто би се правеле со специјални сирупи,екстракти итн кога истите тие имаат само улога на носач и сврзник,шербетот ја има истата улога.Не разбирам ама стварно која е поентата од нешто,ај да кажам едноставно,мора да се прикаже како квантна физика.

И што е толку таа фама околу романските боили? Од каде толку сигурни дека е до топивоста на боилите,а не до нивниот состав,арома итн.

Значи топивата е боила е за брза реакција,како што напиша Дуле,да не ја развлачам сеа,зошто би морале да ја тупиме и да прикажуваме дека е тоа цела наука,дека мора да е на слоеви и што ти знам,кога едоставно треба да се растопи,да пушти од неа атракти,ароми итн и да створи инстант ракција.Па тие што ке ни бидат за мамец,изролајте сварете 10-12мм и после рачно и ставете 4 слоја на обвивка :) која се вика паста :)

АвторCOLON  JaneMK [Сре Сеп 14, 2016 9:28 am ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Топива боила

prvo extraktot toest sirupot e priroden i ne se pravi.se prodava.vo sosedna srbija go ima kolku sakas.duri ima od nego likvid sose hemija i nisto poveke ne ti treba..

vtoro onie sto gi probale stranskite topivi boili ti kazuvaat deka ne e toa toa,deka se topi do odredena granica i posle ostanuva.imas lovni i imas za hranenje,lovnite kako rumunskite i za hranenje se podobri zosto i pokraj topivosta sto ostanuva prav i miris ostanuva i boila cela.drugoto cista topiva boila tie isto kako praskasta i peleti.

nemozes da napravis peleta od istata smesa kako boila i brzo da se topi???
istiot mix ke mu dodadam hemija malku voda i ete ti topki za prihrana.

znaci ona sto ico go napisa,ona sto jas go napisav a martin go objasni e toa toa

АвторCOLON  filip030682 [Сре Сеп 14, 2016 9:34 am ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Топива боила

Dimitar a koe kolicestvo na seker serbet stavas na kilo mix?

АвторCOLON  Dimitar [Сре Сеп 14, 2016 10:32 am ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Топива боила

JaneMK НапишиCOLON
prvo extraktot toest sirupot e priroden i ne se pravi.se prodava.vo sosedna srbija go ima kolku sakas.duri ima od nego likvid sose hemija i nisto poveke ne ti treba..

vtoro onie sto gi probale stranskite topivi boili ti kazuvaat deka ne e toa toa,deka se topi do odredena granica i posle ostanuva.imas lovni i imas za hranenje,lovnite kako rumunskite i za hranenje se podobri zosto i pokraj topivosta sto ostanuva prav i miris ostanuva i boila cela.drugoto cista topiva boila tie isto kako praskasta i peleti.

nemozes da napravis peleta od istata smesa kako boila i brzo da se topi???
istiot mix ke mu dodadam hemija malku voda i ete ti topki za prihrana.

znaci ona sto ico go napisa,ona sto jas go napisav a martin go objasni e toa toa
:lollol: :lollol: Добааар...
А зошто би купувал ликвид со се хемија кога сакам со тоа што ловам,сум ловел и проверил на некои води,и од тоа да направам топива боила..
И ајде веќе конечно некој овде нека ми објасни зошто не со шекер? Тие ликвиди со се хемија дрн дрн помина тоа време кога се лажевме и купувавме мачка во вреќа.
Која е поентата тие што пробале или било како а сте немале риба (ако грешам извини) како тоа е веродостојно,а од мене бараш резултати итн како доказ :D
Кога веќе топивата за прихрана треба да се стопи и пушти мирис,атркат итн,тоа го постигнав.Така и ловната направи ја 10,12,14мм колку сакаш обложи ја рачно(белким нема да имаш 500 ловни) ке се стопи слојот ке пушти што треба и еве ти РУМУНСКА.

И кога веќе негирате нешто барем кажи зошто е тоа така,во мојот случај еве кажи ми Ти или било кој зошто не ШЕРБЕТ.Врзува,носи итн.

АвторCOLON  filip030682 [Сре Сеп 14, 2016 11:31 am ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Топива боила

Te prasav ali ne mi pisa kolku seker odi.........
E sega vo obicna boila odi zasladuvac sto go imam 7-10ml (adekvatno na 70-100gr seker) za da napravis serbet sto ke ja vrze boilata sigurno treba mnogu povece.Prasanjeto e neli mislis deka tolku blaga boila e odbojna za krapot???

АвторCOLON  Dimitar [Сре Сеп 14, 2016 12:01 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Топива боила

filip030682 НапишиCOLON
Te prasav ali ne mi pisa kolku seker odi.........
E sega vo obicna boila odi zasladuvac sto go imam 7-10ml (adekvatno na 70-100gr seker) za da napravis serbet sto ke ja vrze boilata sigurno treba mnogu povece.Prasanjeto e neli mislis deka tolku blaga boila e odbojna za krapot???
Не сум сигурен точно,неможам да најдам каде сум запишувал.Колку што се сеќавам на 0,5л шербет ми отиде некаде околу 1,5кг микс.Плус додека ги месев да биде по-компактна смесата додавав плус по малку вода.
Шербетот мислам беше од 700-800мл. вода (или 1л.) со 1кг шекер.Малку битно е тоа се зависи колку сакаш да биде густ,во зависност од тоа ставаш повеќе или помалку шеќер. И тоа не е многу благо кога се ќе се подели,одземе итн.. Сепак боилата се топи и сето благо и друго во неа се шири низ водата,различно е од благото кое крапот го јаде и го внесува директо од боилата(варена цела). И тигровиот орев и спод миксевите многу луѓе ги прават со многу шекер(карамелизиран-шербет) како баклава :D

Страна 67 Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/