Ima smisla diskusijata i toa kako .Prvo zatoa sto ne sekogas lovime kade dlabocinata e tolku golema ili vidlivosta vo vodata e tolku mala da bojata nema vlijanie .Taka da ona sto ne steti a e mozebi plus , bez veza mi e /barem vo mojot slucaj / Crna reka , dlabina kade lovam ispod eden metar , da ne go iskoristam ova
Vidi , koga ima na dnoto / vo mojot slucaj ovaa fontana / carevka i zolta boila so mnogu slicna boja na carevkata / sepak podobro se gleda carevkata.......koga poglednes okoto ednostavno prva ja fajca vo fokus carevkata ,pa i edno zrno da e .... a taka e poradi kontrastot koj go ima zrnoto prema dnoto ,vsusnost mislam deka neizniot sopstven kontrast BELO-ZOLTA ja pravi pouocliva od cisto zolta . Cak i ako slezeme na dlabina kade bojata preminuva vo sivi nijansi i tamu istoto se slucuva , pak kontrastot sprema dnoto ja pravi nekoja boja da deli od dnoto i da bide pouocliva . Isto e i so rapala , kako sakas vrti ja najlovni se vobleri koj imaat dve , pa i tri boi i se jasno razdeleni pomejgu sebe .....ima kontrast pomejgu niv .......bi go spomenal FT dekorot za primer .......obicno tie dekori se na dlabokoronci ....najcesto bar .
Jbg............... sum probal i fluoroscentni boili nojce ... ama niti mojata niti ovaa svetleca ne ulovila togas , taka da nemam nekoj zaklucok ...izgleda moram da posetam nekoj jazovir i tamu da bidam baltazar