www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Пет Ное 29, 2024 1:38 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 12345ELLIPSIS11»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Помодарство или потреба
ТемаИспратеноCOLONПон Oкт 31, 2011 8:40 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONНед Maј 01, 2011 1:26 pm
МислењаCOLON3505
Многу коментари позитивни и негативни се искажани околу крапската опрема , та еве да си подискутираме малку на таа тема. Нормално е да има спротивставени мислења иначе не би имало и дискусија , но ќе ве замолам да бидеме конструктивни и да го спазиме добриот тон.
Мое мислење :добрата опрема го прави престојот на вода и самиот риболов пријатен, од добрите риболовни трски , машинки па до најмалиот дел од опремата за кампување.
Засега од мене толку , еве прилика на секој да си го каже мислењето
ПС. коментираме КОМПЛЕТНА крапска опрема

Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Помодарство или потреба
ТемаИспратеноCOLONПон Oкт 31, 2011 8:44 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Јан 21, 2011 11:33 pm
МислењаCOLON837
ЛокацијаCOLONTetovo
Apsolutno ;)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Oкт 31, 2011 8:53 pm 
Отсутен
Воздржан

РегистриранCOLONПон Ное 08, 2010 1:54 pm
МислењаCOLON98
ЛокацијаCOLONSkopje
Ako imas moznost da nosis sto poveke raboti, samo moze da ti koristi, a toj sto bi rekol deka opremata
do najsiten detal e pomodarstvo, mislam deka ne ja razbral, sustinata za odenje na ribolov......

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Oкт 31, 2011 9:29 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONНед Jул 03, 2011 12:48 am
МислењаCOLON312
Абе луѓе ! И овде важи онаа
БЕЗ АЛАТА НЕМА ЗАНАТА :!: :!: :!: Значи мораш да имаш трска. Е сега каква ?
Кој има за посовремен алат - арно. Кој нема - ЗДРАВЈЕ. Ке се лови кој со што си има.
За акомодитетот важи исто. Некому му е сеедно на што седи (може и да клечи до трска), а некој си сака фотеља, за да го подобри квантитетот на прастојот во природа. Не може да му се замери.
Значи кој колку може да си дозволи и на кого колку му е потребно.
Иначе, далеку од тоа дека поскромна опрема може да го намали уживањето и задоволството од уловот,
( колку за илустрација, најмерак ми направил крап од 4,5 Kg, уловен на GERMINNA од 1,40 m :shock: ).
Значи, НЕ СЕ ЗАМАРАЈТЕ СО МЕРЕЊЕ К...ЊА - излезете на вода и УЖИВАЈТЕ :!: :!: :!:
Поздрав од мене до сите луѓе со добра мисла. :)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Oкт 31, 2011 9:37 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONСаб Maј 07, 2011 8:16 pm
МислењаCOLON1249
ЛокацијаCOLONБогданци
i jas si mislev deka seto toa e calam dodeka ne otidov so sale carp na palurci cel den pod satorot vo senka,centaralite do tebe,udobni stolovi i stom zasviri centralata trcis :) podobro zdravje

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Oкт 31, 2011 9:42 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 06, 2010 10:29 am
МислењаCOLON2030
ЛокацијаCOLONКочани
Според мене,поголемиот дел од добрата или модерната крапска опрема е далеку од помодарство.
Какво прво да почнам со машинките,нема споредба помегу машинка со добар баитран,добар аванс и убаво мотање на конецот и некоја машинка што баитранот од 5пати,3пати не работи,конецот го намотува на куп или само на еден крај на шпумлата,па при зафрлање излегува целиот конец на куп и доага или до кинење на конецот или во најлош случај крешење на стапот.Најмногу проблем кај ефтините или обичните "не модерни"машинки на кои авансот не и работи добро што значи дека при вадење на рибата или загалавува или не може да се регулира како што треба па отпушта повеке конец од потребното.И при двата случаи има 99% шанси да ја изгубите рибата.
Како второ се крапските стапови или параболици(како сакате).Не може да се спореди некој параболик,со кој нема да имате проблем при зафрлање подалеку и не е само далечината туку овде има голем удел колку прецизно ке зафрлите и кога зафрлувата со некој стап што не е за таа намена,па начесто зафрлате лево,системот лета десно или пак зафрлате,а во рака ви останува само машинката.Не може да се спореди контролата над рибата со модерен крапски стап над 2.5лб и должина на 3.6,со некој стап од 2-3м и акција 50-100(најчесто нереално напишано).
Новите или поскапите конци,кои најчесто се со реална дебелина и носивост,за разлика од другите.Конец кој после 20-30 риболовни излети е уште како нов,а да се споредува со конец кој после второ зафрлање почнува да се витка целиот.Кога се лови на терен каде има повеке препреки,подобрите конци најчесто издржуват подолго,а обичните стануват како гризани и се кинат полесно.

И на крај столчињата кои ги користат "модерните крапџии" се многу удобни,може да се постават скоро на секаков терен,а некои подобри модели може комотно и да се спие.

По мене помодарство се некои свемирски род подови и кои коштаат многу пари.Ако теренот дозволува работа ке завршат и четири колчиња и два буз бара,а некогаш се доволни и само колчиња,род под си е потребно на места каде нема услови да се забијат колчињата или ако се лови од платформа,ама како и да е не мора тој род под да изгледа не знам како и да кошта еден куп пари,битно да е од квалитетни материја и да е стабилен.Друга работа која ја сметам за помодарство се некои индикатори кои коштаа многу пари,а вршат иста работа како некои 10 пати поефтини,а не се Делким или Фокс.Важно да се водоотпорни,осетливи(да нема многу празен од на конецот)и да се квалитетно изработени за да не ти остане копчето за звукот во рака после прва употреба.Пример како моите ДАМ блу... кои се 950ден :)
Како најголемо помодарство за мене е пример олово со надпис Фокс или некој друг бренд кое кошта на пример 200ден.,а има олова од 20ден и вршат 1000% иста работа.
За други брендирани работи со име на фирми како капи,маици,шоља за кафе,крпа за раце,кантарче за мерење на рибата,ножица и слични работи кои коштат многу повеке од обичните не сакам да коментирам тоа сепак си е мерак исто како некои што сакат да пише на капата Адидас,Металика или Интер,има луге што сакат Солар,Шимано или Рапала.

Ова е мое мислење без да сакам да навредам или подценам некој.

Alliance Carp Team

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Oкт 31, 2011 9:50 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONСаб Maј 07, 2011 8:16 pm
МислењаCOLON1249
ЛокацијаCOLONБогданци
vo celost se soglasuvam so Dimkata

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Oкт 31, 2011 11:44 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Феб 08, 2011 10:44 pm
МислењаCOLON4404
Mislam deka ima edna granica do koja kupuvanje na kvalitetna oprema e potreba kade eden iskusen ribar moze da ja prepoznae taa granica,ali kupuvanje na masinki od po 500evra i nagore ili rod pod po 600-800evra e so sigurnos pomodarstvo,mozno e i da nekoi ludze imaat tolku mnogu pari pa mislat deka daiwa basiair e potreba.....

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Ное 01, 2011 5:43 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONПон Aпр 11, 2011 7:31 pm
МислењаCOLON1221
ЛокацијаCOLONСкопје- Кисела Вода
Dimitar НапишиCOLON
Според мене,поголемиот дел од добрата или модерната крапска опрема е далеку од помодарство.
Какво прво да почнам со машинките,нема споредба помегу машинка со добар баитран,добар аванс и убаво мотање на конецот и некоја машинка што баитранот од 5пати,3пати не работи,конецот го намотува на куп или само на еден крај на шпумлата,па при зафрлање излегува целиот конец на куп и доага или до кинење на конецот или во најлош случај крешење на стапот.Најмногу проблем кај ефтините или обичните "не модерни"машинки на кои авансот не и работи добро што значи дека при вадење на рибата или загалавува или не може да се регулира како што треба па отпушта повеке конец од потребното.И при двата случаи има 99% шанси да ја изгубите рибата.
Како второ се крапските стапови или параболици(како сакате).Не може да се спореди некој параболик,со кој нема да имате проблем при зафрлање подалеку и не е само далечината туку овде има голем удел колку прецизно ке зафрлите и кога зафрлувата со некој стап што не е за таа намена,па начесто зафрлате лево,системот лета десно или пак зафрлате,а во рака ви останува само машинката.Не може да се спореди контролата над рибата со модерен крапски стап над 2.5лб и должина на 3.6,со некој стап од 2-3м и акција 50-100(најчесто нереално напишано).
Новите или поскапите конци,кои најчесто се со реална дебелина и носивост,за разлика од другите.Конец кој после 20-30 риболовни излети е уште како нов,а да се споредува со конец кој после второ зафрлање почнува да се витка целиот.Кога се лови на терен каде има повеке препреки,подобрите конци најчесто издржуват подолго,а обичните стануват како гризани и се кинат полесно.

И на крај столчињата кои ги користат "модерните крапџии" се многу удобни,може да се постават скоро на секаков терен,а некои подобри модели може комотно и да се спие.

По мене помодарство се некои свемирски род подови и кои коштаат многу пари.Ако теренот дозволува работа ке завршат и четири колчиња и два буз бара,а некогаш се доволни и само колчиња,род под си е потребно на места каде нема услови да се забијат колчињата или ако се лови од платформа,ама како и да е не мора тој род под да изгледа не знам како и да кошта еден куп пари,битно да е од квалитетни материја и да е стабилен.Друга работа која ја сметам за помодарство се некои индикатори кои коштаа многу пари,а вршат иста работа како некои 10 пати поефтини,а не се Делким или Фокс.Важно да се водоотпорни,осетливи(да нема многу празен од на конецот)и да се квалитетно изработени за да не ти остане копчето за звукот во рака после прва употреба.Пример како моите ДАМ блу... кои се 950ден :)
Како најголемо помодарство за мене е пример олово со надпис Фокс или некој друг бренд кое кошта на пример 200ден.,а има олова од 20ден и вршат 1000% иста работа.
За други брендирани работи со име на фирми како капи,маици,шоља за кафе,крпа за раце,кантарче за мерење на рибата,ножица и слични работи кои коштат многу повеке од обичните не сакам да коментирам тоа сепак си е мерак исто како некои што сакат да пише на капата Адидас,Металика или Интер,има луге што сакат Солар,Шимано или Рапала.

Ова е мое мислење без да сакам да навредам или подценам некој.
Димче, сине, пак ли претера со ракијата па вака се инспирираше............. ?!??!?! :lol: :lol: :lol:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Ное 01, 2011 8:26 am 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONНед Maј 01, 2011 1:26 pm
МислењаCOLON3505
filip030682 НапишиCOLON
Mislam deka ima edna granica do koja kupuvanje na kvalitetna oprema e potreba kade eden iskusen ribar moze da ja prepoznae taa granica,a

Добро кажано Филипе , преоѓањето на таа граница веќе е помодарство. Познавам доста такви колеѓи кои изнакупија каква ли не опрема - и следната година ја продадоа. Сепак крапскиот риболов треба да е во срце на тој што го практикува.

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 12345ELLIPSIS11»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 5 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY