www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Саб Ное 16, 2024 1:29 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS3637383940ELLIPSIS47»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: НОВИТЕТИ
ТемаИспратеноCOLONВто Дек 29, 2015 11:33 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONПон Ное 14, 2011 7:45 pm
МислењаCOLON3010
ТафТабиТ НапишиCOLON
Илчо , прво треба да имаш почит кон постарите
Второ , темава е новитети
Трето , ако ти е многу пари не ги купувај .... просто како грав ;)
Ако мислиш дека сигнализатор од 500 денари е исто што и сигнализатор од 100 евра се лажеш ... тоа не важи само за сигнализатор

Poentata mi beshe deka 600 evra mene mi zvucat premnogu za signalizator mislam deka toa bese ocigledno so prviot komentar.
Pocita se zasluzuva ne e avtomatska.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Дек 30, 2015 6:15 pm 
Отсутен
Админ
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 07, 2010 10:26 am
МислењаCOLON4637
ЛокацијаCOLONSkopje
Респект колеги, секој си има свое мислење

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Дек 30, 2015 6:21 pm 
Отсутен
Модератор

РегистриранCOLONВто Aвг 02, 2011 7:02 pm
МислењаCOLON3043
ЛокацијаCOLONСкопје
Овде на форумот се дискутира и се спори за тривијални работи.. мала дигресија и објаснување на темата Дали ако е скапо е квалитетно...

До ден денеска знам некој пријатели кој ловат со сигнализатори кој чинат 100 евра 4 ком и база.. и се излезени на вода два или три пати повеќе од мене а јас имам сигнализатори од фирмата Carp Sounder, Super(3ком), CS5(4ком) и CSF1(3ком) кој се од 50-155 eur. еден.. За колегите можеби не е оправдано да еден чини колку четири а ја имаат истата функција но тоа не ги прави инфериорни ефтините сигнализатори во ловењето..

Не мора да има нова технологија за едно нешто да чини многу пари.. за некој се многу за некој се малку.. И не треба да се протнува мислењето дека тоа што е поскапо е подобро.. За секој воз има патници, и не е точно дека ако еден сигнализатор е 150 евра дека тој е спејс шатл и дека прави незнам ти што.. Поради ваквите причини секогаш се става на кантар следново:

- изработка
- квалитет
- функции и функционалности

овие три работи треба да ги задоволат или надминат очекувањата..

Како што гледате во наведеното нема гаранција, нема сервис.. овие две ставки чинат плус пари и плус човечки ресурси и залагања од страна на компаниите кој ги прават производите..

Зошто еден Карп Саундер чини толку пари а ја има истата функционалност како и секој останат сигнализатор од нај обичен до нај софистициран...?

Затоа што со еден обичен е-маил во кој се објаснува проблемот кој нивниот производ го има, тие за 3 дена ти испраќаат нови делови и упатство за како да ги смениш и како да си го поправиш сигнализаторот и сето тоа на нивни трошок
.. имав проблем со едни од моите сигнализатори, CS Super (кој чинат 50 еур. парче, кој инаку е основен модел..) и едниот престана да свири и видов дека има проблем со една компонента во нив, се одлемила од плочката и притоа контактите се скршиле, и тоа по моја вина затоа што ми падна од 2.5м+ на земја.. Ги сликав и образложив што се случило и за 3 дена за сите три ми стигнаа резервни делови од штрафови, дихтунзи, копчиња итн.. преку ДХЛ на нивни трошок.. затоа што имаат доживотна гаранција..

Ете затоа некој работи чинат толку пари, а не затоа што се којзнае колку технолошки спремни, дали кинеските фирми кој прават сигнализатори или фирма која не е спремна да понуди сервис и гаранција ќе го прави сето ова.. НЕ.. затоа што се оди на ангро а не на квалитет..

...колку и да е тривијално - сигурноста и гаранцијата чини пари..

п.с. иако кај нас ќе купиш сигнализатори кој се пример 15.000 ден и ако цркне, претставникот ке каже баш ми е гајле затоа што ти си си одговорен... :)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 31, 2015 1:45 am 
Отсутен
Уредник
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Maј 24, 2012 11:03 am
МислењаCOLON2236
ЛокацијаCOLONСкопје
Од ТЕХНОЛОШКА гледна точка во денешно време еден сигнализатор колку и да е софтифициран, реплициран во 10.000 примероци не може да кошта повеќе од 15-20 Евра. Овдека ги зимам во предвид развојот, производството на прототип, изработката, компонентите вградени во електрониката, кутијата, заштитит . . . Да додадеме уште на оваа цена трошоци за маркртинг, транспорт, заработка и слично пак неможе да ја прејде границата од 50 Евра по парче.

Да, се слагам со Мартин дека поскапите модели имаат и доживотна гаранција, но дали тоа се исплаќа. Дали е поисплатливо да имаш доживотна гаранција или да купиш нов. Немислам на сигнализатори од типот дај само да свири туку на некоја средна-економска класа. Мислам на сигнализатори солидно изработени со добра механичка и хидро заштита. Всушност сите сигнализатори се направени идентично. Мислам на електрониката. Сите во себе имаат микроконтролер, скоро идентичен, кој е програмиран со кусо софтверче. Иста електроника ставена во различни кутии или мала разлика во софтверот и оп, дупла цена.

Погледнето малце наназад. Што е тоа толку ревлуционарно направено? Малце џиџи-миџи, некој гаџет кој ке го користиш два-три пати и, и толку. Најмногу од се се плаќа брендот и егото. Еве јас ги имам овие, заден модел.

Во ској случај НОВО си е ново. Промена. Мерак. Е ама меракот се плаќа, а дали се исплаќа е сосема друга тема за дискутирање.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 31, 2015 3:33 am 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 13, 2010 9:30 am
МислењаCOLON9475
od aspekt na trajnost,novite eftini generacii se macka vo vreka,na eden mu se pogodile i go traat a stotici placat.
trosat baterii ko nenormalni,prestanuvaat da svirat na golem dozd pa cekas da se isusi za da pocne pak da sviri, i red drugi raboti koi najmalku barem jas gi sakam na ribolov.eden carpsounder go imam veke 10 godini i ne e top model ama raboti kako i prviot den i da go frlam vo voda pak ke sviri,znaci ne e najskap i ne so 100 kopcinja i nesveti kako nova godina,ama e najpouzdan i toa e na prvo mesto,daljinsko i ostanato e za nekoj potreba za mene ne.

sepak mnogu pati imam kazano,sekoja roba ima svoj kupec i glupavoe da se diskutira okolu cenata ili markata

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 31, 2015 11:06 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Феб 08, 2011 10:44 pm
МислењаCOLON4404
Jane gi znaes onie signalizatori najeftini od carpologija sto gi donese ti za mene 5 evra imaat od onie najmali baterii.E tie baterii drzat uste treta godina mozda preku 25-30 dena na voda,ednas gi perese kisa na kozjak cel den ednas na velesko ovaa godina,gajle nemaat.
Normalno deka imaat eden kup mani ali toa definitivno ne se vodonepropustlivost i izdrzlivost na baterija,da se od 9v bateriite ke zaboravis koga si gi smenil.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 31, 2015 1:33 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONНед Maј 01, 2011 1:26 pm
МислењаCOLON3505
И што сакал да каже писателот дека и со ефтини сигнелизатори се лови риба. Браво, па тоа и на врапчињата им е јасно, но не им е јасно зошто скоро секоја тема се извртува, не е темава зошто се толку пари а НОВИТЕТИ !
Секој воз си има патници, не се оптеретувајте со неважни работи, секој според можностите и проценката!

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 31, 2015 7:26 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Феб 08, 2011 10:44 pm
МислењаCOLON4404
Pisatelot saka da kaze deka nanazad eden kup noviteti so papreni ceni otisle vo zaborav,nikoj ne si ni secava deka nekogas bile noviteti.Toa sto vredi se proizveduva so godini.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 31, 2015 7:30 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONНед Maј 01, 2011 1:26 pm
МислењаCOLON3505
Абе не ви се баш коментарите во тој правец ама што е тоа е
Ајде да празнуваме

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Јан 05, 2016 5:10 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Jун 16, 2011 6:25 pm
МислењаCOLON1142
KOga se kupuva nekoj proizvod ko rabori na baterii od iskluciteno znacenje e da se vnimava na momentot kakva e potrosuvackata na istite !

Eve primer od sekojdnevniot zivot nesto sto bilo za da me svatat site podobro!

1999 godina prv pat kupvim marka signalizatori, pred toa imav nekoj No NAME koj mi pravea problemi na jak dozd i trosea enormno mnogu batterij. Kkao togas odev na ribolov skoro sekoj vikend, sekoj vikend i si kupuvav po 3 baterii od 9 volti na kakvi sto rabotea spomenatite NO NAME svirki.

Svirkite Made in People of China gi plativ togasni 18 do20 marki parce, a za edna sezona kolku sto lovel so niv smeniv baterii negde okolu 15 pati. Se sekavam deka okolu 5-6 baterii cinea kolku eden signalizatior, znaci jas sum gi platil istite tri pati za samo edna sezona.

Private posalam svirki mi bea Car Sounder CS i baterii menuvav sekoja prestapna godina po ednas, odnsono ako ne odev na natprevari mozev komotno cela sezona da ja isteram so eden set kvalitetni baterii od 9 volti.

Pa sega videte vie sto e poskapo ?

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS3637383940ELLIPSIS47»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 4 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum