Овде на форумот се дискутира и се спори за тривијални работи.. мала дигресија и објаснување на темата Дали ако е скапо е квалитетно...
До ден денеска знам некој пријатели кој ловат со сигнализатори кој чинат 100 евра 4 ком и база.. и се излезени на вода два или три пати повеќе од мене а јас имам сигнализатори од фирмата Carp Sounder, Super(3ком), CS5(4ком) и CSF1(3ком) кој се од 50-155 eur. еден.. За колегите можеби не е оправдано да еден чини колку четири а ја имаат истата функција но тоа не ги прави инфериорни ефтините сигнализатори во ловењето..
Не мора да има нова технологија за едно нешто да чини многу пари.. за некој се многу за некој се малку.. И не треба да се протнува мислењето дека тоа што е поскапо е подобро.. За секој воз има патници, и не е точно дека ако еден сигнализатор е 150 евра дека тој е спејс шатл и дека прави незнам ти што.. Поради ваквите причини секогаш се става на кантар следново:
- изработка
- квалитет
- функции и функционалности
овие три работи треба да ги задоволат или надминат очекувањата..
Како што гледате во наведеното нема
гаранција, нема сервис.. овие две ставки чинат плус пари и плус човечки ресурси и залагања од страна на компаниите кој ги прават производите..
Зошто еден Карп Саундер чини толку пари а ја има истата функционалност како и секој останат сигнализатор од нај обичен до нај софистициран...?
Затоа што со еден обичен е-маил во кој се објаснува проблемот кој нивниот производ го има, тие за 3 дена ти испраќаат нови делови и упатство за како да ги смениш и како да си го поправиш сигнализаторот и сето тоа на нивни трошок
.. имав проблем со едни од моите сигнализатори, CS Super (кој чинат 50 еур. парче, кој инаку е основен модел..) и едниот престана да свири и видов дека има проблем со една компонента во нив, се одлемила од плочката и притоа контактите се скршиле, и тоа по моја вина затоа што ми падна од 2.5м+ на земја.. Ги сликав и образложив што се случило и за 3 дена за сите три ми стигнаа резервни делови од штрафови, дихтунзи, копчиња итн.. преку ДХЛ на нивни трошок.. затоа што имаат доживотна гаранција..
Ете затоа некој работи чинат толку пари, а не затоа што се којзнае колку технолошки спремни, дали кинеските фирми кој прават сигнализатори или фирма која не е спремна да понуди сервис и гаранција ќе го прави сето ова.. НЕ.. затоа што се оди на ангро а не на квалитет..
...колку и да е тривијално - сигурноста и гаранцијата чини пари..
п.с. иако кај нас ќе купиш сигнализатори кој се пример 15.000 ден и ако цркне, претставникот ке каже баш ми е гајле затоа што ти си си одговорен...