www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Пет Ное 29, 2024 1:43 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «12345ELLIPSIS11»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Помодарство или потреба
ТемаИспратеноCOLONВто Ное 01, 2011 9:35 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONНед Maј 01, 2011 1:26 pm
МислењаCOLON3505
Колега Атанасовски ме радуват вакви постови.
Поставување на една ваква тема беше испрвоцирана од неколку дофрлувања от типот на манекени и сл. Никогаш не сум настојувал секој кој се определил за крапскиот риболов да мора да има скапа опрема.Факт е дека треба да се опремува добро , ние поминуваме долго на една вода и тоа повеќе е статичен риболов. Потребите на еден крапски риболовец се многу големи , тоа огромно чудо од разни ситни и покрупни работи ни го прават риболовот и престојот на вода полесен.
Да не зборувам за камп опремата , нешто кое го штити нашето здравје , работи кои ако ги импровизираме покасно мозе и тоа како да ги почуствуваме на сопствената кожа недај боже.
Ете тоа ми беше намерата , не да си ги мериме тука, нема потреба од такво нешто. Јас тука сите ве сметам за пријатели и во тој дух се стареам да пишувам и да контактирам со Вас.
Го советувам секој кој ќе се определи за овој вид на риболов дека влегува во еден страотен филм, тука нема импровизација.
Бидете толерантни еден кон друг, и успех на вода
Сега забележав коментар: колеги темата не е со цел да коментираме марки на опрема, нивната оправданост или неоправданост на купување , а потребата на крапскиот риболовец од добра опрема.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Ное 01, 2011 9:46 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Oкт 26, 2010 9:38 pm
МислењаCOLON1320
ЛокацијаCOLONStrumica
И јас сакам Басија ,ама во моментот си терам и без неа,пошто не ловам на комерцијали,кадешто е забранет чамец.Се задоволувам и со Вардар,каде фала богу и еден чатал врши голема работа.Кога еднаш ќе сфатите дека има луѓе на кои комерцијалата не им го крева к...т :!:
Јас опремата сумја приспособил даможам да бркам и крап и сом и штука и ред други работи.Можеби на некој не му се допаѓа тоа,но не пробам да му наметнам дека само јас сум исправен што сум ја приспособил опремата за повеќе типови риболов.......

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Ное 01, 2011 9:52 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Феб 26, 2011 4:07 pm
МислењаCOLON5851
ЛокацијаCOLONbitola
ај да додадам и јас во огнот некое дрвце
-колку што читам во погорните постови секој си кажва од негов аспект и од негови
потреби е сега читам се спомнува и професионален такмичарски риболов и рекреативен аматерски
-мое мислење е дека за такмичарскиот риболов опремата и те како нее помодарство и
затоа неможи секој таму да се плетка а дека со обична опрема од некоја си средна класа
ке постигнеш некој резултат тоа е како да чекаш лото а да не пополнуваш ливче
-а додека за рекреативниот риболов нее многу битна скапата опрема и не е пресудно
за добриот улов

еве мој пример јас сум рекреативен риболовец и не многу форсирам на скапа опрема
зашто и не ми треба за да пратам некоја си конкуренција а и да се скрши се скрши
и да скини нека скини риба не ми менува многу зашто утре пак ке си одам на истото место
и пак ке си се ладам
али овие што се бават со професионален такмичарски риболов и те како
гледаат да купат квалитетна опрема зашто за нивнот начин на ловење е пресудно

тоа е мое мислење и не значи дека сум 100% во право
поздрав

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Ное 01, 2011 10:15 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONНед Maј 01, 2011 1:26 pm
МислењаCOLON3505
Да не се скренува во натпреваруваќките води , коментираме потреба од добра опрема кај крапските риболовци.
И да ве замолам да не се навредуваме !

Последна промена од 1 на vasil, променето е 0 пати

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Ное 01, 2011 10:24 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
JaneMK НапишиCOLON
Дај боже да кај нас се отворат приватни комерцијални езера зошто потребата од овој вид на риболов да се развие во права свест.Не е само одењето математички пресметано.Точно е дека да си ја пружиш чергата колку што можеш ама нетреба според твојата черга да кажуваш што е потребно а што нее.Еве на пр.што ке правите ако како во другите земји се забрани чамец и други помагала.Ке одите само на езера каде може да зафрлите 50-70 метри.Или ке се мислите како да го подобрите својот прибор да добиете подобри резултати.Зашто басиа не е помодарство за некој е многу голема потреба односно за оној кој иде на такмичења.кога ке треба во денот да зафрлиш мамец на 110+ метри и тоа барем 30 пати најмалку и исто толку пати да нахраниш(многу од овие работи не ги ни разбирате ) ке ве прашам тогаш дали е потреба.Едниот дел од крапскиот риболов кој сте го искусиле(да не речам само козјак) каде сте начекале вода полна со риба и тепај,многу од вас на многу други езера -езера како глобочица ке се посрамотат..За нашиве диви езера во грото ситуации ве задоволува опремата што ја имате ама кога ке почнете да одите на такмичења што е врвот во крапскиот риболов тогаш ке видите што се ви треба и што не ви треба.Кога ке отидете на комерцијално езеро и кога тој до вас ке фати многу повеке риба тогаш ке видите зошто е тоа така.Од предвези,јадици,олова,мамци,дипови,поп уп,па се до род под машинки и останата опрема.
JaneMK,sto bese presudno za plasmanite na prvite dve-tri mesta na poslednoto svetsko prvenstvo vo ribolv na krap? basii ,centyry C2 trskite ,dipovite,tajnite miksevi, kvalitetnite satori,rodpodovi,lezalki ili presudi nesto sto ne kosta ni 50 evra :D a se vika zig-rig :lol:
Kakvi se toa prvivatni komercijalni vodi? Ezerce od dva hektara polno so tovenici ili kako?
Kolku sto sum zapoznat ,a sum dovolno, starite Daiwi tournamenti ne zaostanuvaat ni malku (vo metri sekako) zad basia a kostaat mnogu pomalku :D A ne mora ni toa,ima i poevtino resenje a istovremeno pojaki,pogolema dalecina i mnogu polesni,na primer moite TR 200 G muliplikatori od grafit.lesni preduv nosat 200 metri 0,50 shimano tehnium i neka poveli sekoja basia,MGS na ista trska da vidime koj do kade zafrla...a kostaat edna desetina od cenata na basia Air :shock:
Zosto voopsto da otidam na privatno komercijalno ezero da lovam krap?Da platam da se slikam so riba? Podobro ce zamolam vo nekoja krapska ribarnica da se slikam... Toa li e bekstvo vo priroda? Tamu li ima nadmudruvanje so krapovite( posledniot svetski rekord 42kg i nesto ako se secavam e zamaran samo deset minuti :lol: Jbg..golema dalecina na zafrlanje.pa dodeka pozerot(krap,koj i ne lici na krap) poln ,proturen vo stomakot od boili(koj od silnata hemija najverovatno pored toa sto go napravila zavisnik i go drogirala) se dogega do kepceto verovatno e da e tocno deka e tolku zamaran :D Samo neka poveli za tolku vreme da izvadi eden divljak pola od taa tezina,ovde kaj mene....Pa jas so taa grdotija od riba( zal mi samo sto takov go napravile lugeto) da mi platat ne bi se slikal!!Toa li e svetski rekord,toa li e riba so koja Jas treba da se gordeam kako moj ulov? Nema sansi !
Takmicenja ,vrv na krapskiot ribolov? Samo za kogo??turniri? kotizacii? Ne fala ,imam popametni raboti da rabotam.Vo ribolov odam da uzivam.. Povelete bidete mi gosti,da odime na ribolov na Crna reka.jas go znaam patot i ce Vi ja pokazam kade e rekata, vie odberete si mesto ,Postavete gi tendite,lezalkite,satorite ,rodpodovite,signalizatorite,dipovite itn.... Samo prvo prasanje e dali ce mozeme seta taa tezina nekako da ja dovleckame tamu Pa da vidime sto e vazno za uspesen ribolov.jas vi garantiram deka dodeka vie se smestite ce imam vece nekolku dobrii krapovi vo cuvarka.A dali vie voopsto ce ulovite e golemo prasanje ,ne bi se kladel....
Pazete,sekoj pravi toa sto mu pravi zadovolstvo,nemam namera da go ubeduvam deka gresi.Ama se prasuvam, site spomnuvaat bekstvo vo priroda...a nosat stolici,masi ,lezalki?? E nekako ne gi razbiram togas bas. RIBO-LOV sto znaci toa? Da ulovis riba znaci, a ne kampuvanje.Mora li rod pod? Ne mora,znaci i ne treba.Mora li baitrunner masinki(a 99% sistemi bazirani na fiksno olovo) Ne mora,znaci ni ne treba.Mora li elektronski signalizatori,pa uste so daljinsko da gi cujam vo satorot dodeka udobno spijam vo krapskata lezalka.Aman be kolegi,pa kade e tuka drazta na ribolovot.Za NIKAKOV krevet i sator ne sakam da go propustam momentot koga krapot ce ja svitka trskata kako kifla,momentot koga se macam da ja izvadam od drzacot... Zar otidov vo taa divina da spijam? da go propustam izlezot,zalezot na sonceto? Zvucite na nocta,denot,zvucite na divinata? Da go propustam peenjeto na divite slaveji naprolet za topol krevet a signalizatorite ce me izvestat deka treba da stanam(iste nekoj den i ce izmislat takvi koji ce vi ja javat i tezinata na krapot,a ako e mal,koj i zosto da stanuva od toplata lezalka :lol: ,aloo nema sansi) Da skratam,ako sakam topol,udoben krevet ce si sedam doma i ce pijuckam nesto so nozete dignati na masa.A koga sum vo divina sakam i taka da se ponasam,spartanski,pokraj logorski ogan da se nadlazuvame kolkava riba ni se otkacila :lol:
Koga jas bi kupuval krapska oprema kratok bi bil spisokot.TRI sredna klasa trski,tri isto sredna klasa masinki,najkvaliteten nulon ili pletenica sto postoi,kvalitetni jadicki i toa e toa.Ama ni toa ne mi treba,moite trski za spininng a i odbrani trski za dubinka na som sovrseno lovat i krap i na reka i na ezero ,provereno.
Mozam do sabalje da pisuvam i nema da napisam se.Na kratko,ako imate visak pari i ne se osecate izmameni,prevareni,fateni vo edna propaganda masinerija narecena ''moderen krapski ribolov''AKO mislite deka bez Esterblend nema da ulovite riba .togas uzivajte,jas nemam nisto protiv :D

Последна промена од 1 на Keltan, променето е 0 пати

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Ное 01, 2011 10:29 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Феб 08, 2011 10:44 pm
МислењаCOLON4404
Koga vece se vpustiv vo pisuvanje da kazam potreba e naprimer daiwa infiniti,a pomodarstvo daiwa basiaer razlika vo cena 400evra,ako basiaer e potreba za max distanci togas kolku podaleku bi se zafrlilo so nea(basiaer) vo sporedba so infiniti ili pak power aero koj isto e skoro duplo poeftin......ovaa iskreno go prasuvam a ne od zaebancija,nesum imal prilika da vidam na delo,pa ako moze i odgovor od nekoj

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Ное 01, 2011 10:31 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 13, 2010 9:30 am
МислењаCOLON9475
vasil НапишиCOLON
Да не се скренува во натпреваруваќките води , коментираме потреба од добра опрема кај крапските риболовци.
И да ве замолам да не се навредуваме !
Василе ти бар знаеш со каква опрема сум почнал зошто и заедно сме факале.ДА се земе една врста на трска која ке биде доволно јака да можеш да ја контролираш рибата во подводни дрва,приобална трска,треви а во иста време да биде доволно мека со нејзе да идеш на вода каде што можеш да фрлиш со 60-70 гр олово на 30 метри,а од друга страна во некои ситуации да зафрлаш на 100 метри со пва и уште да уживаш во вадењето ретко ке го направиш.Сите диви води во дрзавава ги бараат овие карактеристики а ги знае само оној што бил и заради тоа и купил такви трски.Не треба да се најскапите ама немозе да се и наефтините.
Машинката треба да е јака,со голема шпулна,правилно да мота најлон,со јака кошница, со квалитетни лагери и дебела осовина зошто незнаеш на што ке налеташ.Машинка од 20 евра ги нема овие квалитети.итн,итн,итн
Има една стара поговорка кај крапџиите-МОРА да веруваш во својата опрема и во својот мамец,само така ке дојдеш до големи резултати.А за да веруваш пред се треба да е квалитетна.А квалитетната не е ефтина.

Како пример еве за модераторот зошто ке купуваш машинки од 300 еур/ком ако те задоволува машинката од 50 еур.
па нека им објасни зошто он е во право а не јас.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Ное 01, 2011 10:33 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 13, 2010 9:30 am
МислењаCOLON9475
filip030682 НапишиCOLON
Koga vece se vpustiv vo pisuvanje da kazam potreba e naprimer daiwa infiniti,a pomodarstvo daiwa basiaer razlika vo cena 400evra,ako basiaer e potreba za max distanci togas kolku podaleku bi se zafrlilo so nea(basiaer) vo sporedba so infiniti ili pak power aero koj isto e skoro duplo poeftin......ovaa iskreno go prasuvam a ne od zaebancija,nesum imal prilika da vidam na delo,pa ako moze i odgovor od nekoj

15 метри нјмалку,ама не е само поентата во далецина него и колку пати треба да зафрлиш.Инфинити која по мене е дути поквалитетна од ББЛЦ ама е 800 гр тешка.Ке ти отпадне раката.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Ное 01, 2011 10:34 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONНед Jул 03, 2011 12:48 am
МислењаCOLON312
АМАН ТЕ БРЕ ЛУЃЕ :!: :!: :!:
Читам и ми се лоши.
Ај малку спуштете је топката ( се однесувате како будаливе у парламент).
Значи секој си има право на свое мислење, право на свој избор и кој колку може да си дозволи (черга - нозе).
И тоа ја дефинира цела оваа тема (препорачувам да се затвори :!: ).
Дајте малку респект едни кон други :!: На крај краева сите сме со ист еснаф овде.

Поздрав до сите луѓе со добра мисла.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Ное 01, 2011 10:35 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONСаб Maј 07, 2011 8:16 pm
МислењаCOLON1249
ЛокацијаCOLONБогданци
jas se uste cekam odgovor :cry:

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по