www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Пет Ное 29, 2024 1:51 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «12345ELLIPSIS11»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Помодарство или потреба
ТемаИспратеноCOLONВто Ное 01, 2011 9:38 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 06, 2010 10:29 am
МислењаCOLON2030
ЛокацијаCOLONКочани
$DARE$ НапишиCOLON
Димче, сине, пак ли претера со ракијата па вака се инспирираше............. ?!??!?! :lol: :lol: :lol:
Не бе брат...ако имав некоја чаша вишка два реда немаше да пишам,а и ти знаеш дека ја од мал правев добри писмени по македонски :lol:

Инаку баш сакав да го дадам примерот на Филип030682,долго ја гледав Даива Басиа и стварно не знам што има толку на таа машинка па да кошта 500 и кусур ЕУ.Машинка која според мене е врв,а тоа е Шимано ББЛЦ која кошта многу помалку и има се што треба.

Alliance Carp Team

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Ное 01, 2011 11:39 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Maр 19, 2011 11:55 am
МислењаCOLON1040
ЛокацијаCOLONBitola
Ајде и јас збор два да додадам во супата :D
Потреба од квалитетен прибор !!! Па тоа го има само во нашите глави, а зошто!? Ке ви дадам еден пример:влегуваш во продавница (за патики на пример) и често пати одбираме модел што нас ни се допаѓа ама окото ни влече кон оние поскапите од погорната полица! Е зошто? Е оти се скапи ! Убави се! Квалитетни се!
жими мајка !
Сврти одоздола и на нив пиши маде ин кина или индонезија.
Истото се случува и со опремата која ја користиме и која сакаме да ја имаме. Еве уште еден пример кој сигурно сите ние го имаме доживеано: одиме на риби и кога гледам комшијата до мене лови со некоја трска која „чиниш ке ти проговори„ ИАКО мојата трска е подобра, поскапа од неговата ама ете сепак окото ке ти остани во неа. Е сега парите се пресудни?
НЕ ДРАГИ МОИ !
Сето тоа е производ на нашата имагинација и желба за подобар и полесен риболов, а за цената ???? НЕМА КРАЈ!

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Ное 01, 2011 11:57 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Дек 18, 2010 9:47 am
МислењаCOLON4783
ЛокацијаCOLONskopje
bitna e opremata ke se poftoram so kolegite do edna granica na normala.pobitno e da se vlozat parite vo idenje po riba otkolku na skapa oprema.primer kaj i da idesh meshtanite fakaat na najjlosha oprema a stalno se prvo mesto a zashto zatoa shto se cesto na vodata tamu i znaat sve za nea a ne za na ebay shto imalo novo :lol: :lol: :lol:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Ное 01, 2011 1:16 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONЧет Ное 11, 2010 3:27 pm
МислењаCOLON184
На секој колку му е долго чергичето и колку љуби да весла :lol: :lol: :lol: .....верувајте дека кој се одлучил на овој вид на риболов и те како е битна опремата..нормално не мора да е најскапа,ама сепак треба да има квалитет во зависност од водите што ги посетуваме,какви дистанци на зафрлување ни се потребни,големина на риба која ја очекуваме....
Не е помодарство кога имаш солидна опрема,толку колку што можеш да издвоиш за истата,нормално со многу откажување од други работи во животот...секој ќеф се плаќа,нели...!!!!
Кога би биле само прачките и машинките,лесна работа...тука се и сите други аксесоари потребни и непотребни,а за олеснување на престојот во природа,кампањи кои што траат и по повеќе од 5-6 дена,е тука е најбитното...камперската опрема,која што треба да биде лесна и лесно склоплива,издржлива и пред се неопходна....
....за прихрана и храна,не е место на оваа тема...ама кошта многу повеќе отколку еднаш купеното....
......да не тепам празна слама залудно....значи моето мислење е дека е ПОТРЕБА а не помодарство...и кога би имал повеќе пари,се би купил најскапо,најдобро,најквалитетно...а дотогаш ќе се задоволам со ова што го имам....и фиќото е кола,ќе те однесе(или пак не) таму каде што си тргнал,ама мерцедес си е мерцедес :lol: :lol: ..... ;)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Ное 01, 2011 6:25 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Maј 19, 2011 2:20 pm
МислењаCOLON6956
Мислам дека ова е релативна работа, но секако интересна да се напомене.
Некој не размислува и купува, а некој размислува или според џебот или според можностите т.е условите.

Немам ништо против за луѓето да си купат скапа опрема и без оглед на тоа дали им треба или не.
Секако сите знаеме коа ке видиме дека некој купил прачка или машинка од 700€ и да си рече ..'што ке му е' ,
но тоа е негов избор и немаме право да судиме дали тера помодарство или има потреба!!

Јас спаѓам во онаа класа каде поради условите и лимитот од времето за на вода, немам потреба за
скапа опрема и купувам онолку колку што мислам дека треба да купам и потрошам
т.е кратко кажано НЕ МИ ТРЕБА ПОВЕКЕ!!!

ВРВ од БУЏЕТ ми е: 100€ за трска и машинка + 20 за доплнителн опрема (конци, олово, хранилка, копчи итн...)

Во секој случај, риболовот е пасија и немаме право да судиме на некој дали тера помодарсто или е сето тоа потреба...
Сите си знаеме, големи сме колку можеме и колке сакаме да потршиме. ;)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Ное 01, 2011 8:38 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 13, 2010 9:30 am
МислењаCOLON9475
Дај боже да кај нас се отворат приватни комерцијални езера зошто потребата од овој вид на риболов да се развие во права свест.Не е само одењето математички пресметано.Точно е дека да си ја пружиш чергата колку што можеш ама нетреба според твојата черга да кажуваш што е потребно а што нее.Еве на пр.што ке правите ако како во другите земји се забрани чамец и други помагала.Ке одите само на езера каде може да зафрлите 50-70 метри.Или ке се мислите како да го подобрите својот прибор да добиете подобри резултати.Зашто басиа не е помодарство за некој е многу голема потреба односно за оној кој иде на такмичења.кога ке треба во денот да зафрлиш мамец на 110+ метри и тоа барем 30 пати најмалку и исто толку пати да нахраниш(многу од овие работи не ги ни разбирате ) ке ве прашам тогаш дали е потреба.Едниот дел од крапскиот риболов кој сте го искусиле(да не речам само козјак) каде сте начекале вода полна со риба и тепај,многу од вас на многу други езера -езера како глобочица ке се посрамотат..За нашиве диви езера во грото ситуации ве задоволува опремата што ја имате ама кога ке почнете да одите на такмичења што е врвот во крапскиот риболов тогаш ке видите што се ви треба и што не ви треба.Кога ке отидете на комерцијално езеро и кога тој до вас ке фати многу повеке риба тогаш ке видите зошто е тоа така.Од предвези,јадици,олова,мамци,дипови,поп уп,па се до род под машинки и останата опрема.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Ное 01, 2011 8:47 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONНед Maј 01, 2011 1:26 pm
МислењаCOLON3505
Така си е , дај боже да се направат барем неколку убави езера во МК. па тогаш секој кој ќе реши малку посериозно да тргне по овој пат ќе види колку работи ќе му се потребни.
ПС. Јане честитки за освоеното четврто место !

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Ное 01, 2011 9:10 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Oкт 26, 2010 9:38 pm
МислењаCOLON1320
ЛокацијаCOLONStrumica
JaneMK НапишиCOLON
Дај боже да кај нас се отворат приватни комерцијални езера зошто потребата од овој вид на риболов да се развие во права свест.Не е само одењето математички пресметано.Точно е дека да си ја пружиш чергата колку што можеш ама нетреба според твојата черга да кажуваш што е потребно а што нее.Еве на пр.што ке правите ако како во другите земји се забрани чамец и други помагала.Ке одите само на езера каде може да зафрлите 50-70 метри.Или ке се мислите како да го подобрите својот прибор да добиете подобри резултати.Зашто басиа не е помодарство за некој е многу голема потреба односно за оној кој иде на такмичења.кога ке треба во денот да зафрлиш мамец на 110+ метри и тоа барем 30 пати најмалку и исто толку пати да нахраниш(многу од овие работи не ги ни разбирате ) ке ве прашам тогаш дали е потреба.Едниот дел од крапскиот риболов кој сте го искусиле(да не речам само козјак) каде сте начекале вода полна со риба и тепај,многу од вас на многу други езера -езера како глобочица ке се посрамотат..За нашиве диви езера во грото ситуации ве задоволува опремата што ја имате ама кога ке почнете да одите на такмичења што е врвот во крапскиот риболов тогаш ке видите што се ви треба и што не ви треба.Кога ке отидете на комерцијално езеро и кога тој до вас ке фати многу повеке риба тогаш ке видите зошто е тоа така.Од предвези,јадици,олова,мамци,дипови,поп уп,па се до род под машинки и останата опрема.
Многу исфрустрирано настапуваш друже.Ако за тебе едно такмичење е врв во риболовот за мене не е.Ако ти во комерцијалната вода го пронаоѓаш рајот-друг не го пронаоѓа.И на крај ние или тие не разбираме/разбираат Ок е :D уживаме во секој миг од риболовот.И јас се слагам со Васил дека си треба добра опрема,започнувајки од камп опремата,завршувајќи до риболовната опрема.Ама ако според тебе секој избор на опрема ,се засновува според потребите на некое такмичење,според друг не е така ;)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Ное 01, 2011 9:22 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONЧет Aпр 28, 2011 5:51 pm
МислењаCOLON1321
ЛокацијаCOLONRåån
Iako ne sum krapdjija nego musicar, dobro ja razbiram pricinata zasto e ovaa tema postavena. Jas odamna se odlicuv na eden tip na ribarenje a toa e musicarenjeto prosledeno so varalicarenje.
Mislam deka ovaa tema poveke se odnesuva za luge koj se "profesionalni" sharandjii otkolku za luge koj se nemaat opredeleno na odreden nacin na ribarenje nego imaat zelba da bidat na poveke frontovi.
Mojot odgovor e : za mene e potreba a ne pomodarstvo ili perverzija. Od cista pricina sto opremata moze da pravi razlika i te kako. Od uspesnost do ostvaruvanje na ona sto sme go smislile do prezentacija na mamecot na pravo mesto itd...

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Ное 01, 2011 9:24 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 13, 2010 9:30 am
МислењаCOLON9475
темата беше дали е потреба или не е за машинки како басии(како модератор читај) и јас на првото (првобитно)одговарам а се надополнувам со тоа што е напишано.Зошто ред е да одговориш на тој што ја поставил темата па после да се вклучиш во дискусијата.Ако овој форум е надвор од правилата на секој форум во светот(за ова сум многу понапред од тебе) тогаш во ред ако не тогаш јас сум во право.

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «12345ELLIPSIS11»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 8 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY