Незнам дали има тема,барав не најдов но ете овде ќе поставам прашање...
Како што напишав во темата Козјак,поминав 4 дневна кампања и ми се случи следново...
Првите 3 дена видов толку скокови на риба како што не сум видел до сега.Секаде околу мене скокаа,се плескаа,шлапаа...Но никако да се спуштат да се хранат.Буквално врз маркер рипаа но додека траеа скоковите ниту еден удар немав.
Дали некој бил во слична ситуација,како реагирал и има ли нешто што може да го натера крапот да се спушти на хранилиште?
Јас би пробал зиг риг да можев но ниту имав " манџи " ниту било каква спремност за истиот...Некаде прочитав дека дипување на мамците во уљиња може да донесе до некаков резултат....
Искуства ???
Трашул,иста ситуација летово беше и на Преспа.Толку скокови у живот мој не сум видел,а ни да пипне.
Риба(крап) во изоболие што мали,а и по големи примероци во јата налетуваа скокаа, а на трпезата ни да пипнат.
Во муабет со еден пријател од Дупени ми кажа дека рибата е многу мрсна годинава што е малку чудно за преспанскиот крап.Што може да значи,а и не мора дека го троши тие резерви.Како цела зима немаше драстични минусни температури,не се повлекол во дувлата туку се хранел цело време во трските.
Исто така и времето не се погоди,чести промени на температура,притисокот многу варираше и доста јак ветар.