Nema da pisuvam za vobleri koi koga nego za toa kako go lovam na niv.Znaci na reka sum,rabotam so vobler shadrap(znaci izdolzen vo oblik na pravo ripce,minnow li se narekuvaa) oblik.Imam eden klen faten za zadnata trokuka.imam uste eden isto za zadnata trokuka faten,pa tret pa cetvrt isto .Sto mi kazuva toa ? Mene mi kazuva deka klenot ne lovi nego go ''brka'' natrapnikot od svojata teritorija i deka edno mesto kade mislam deka tuka ima klen treba da go '' provociram'' so povejce zafrlanja . . .
Koga nekolku klena imam zakaceni za prednata trokuka,koja e poblisku do ocite,glavata jas toa go svajcam deka klenot se ''hrani'' deka lovi.Vo takvi situacii ne go gubam vremeto so povejce zafrlanja na edno mesto . . ednas .uste ednas i teraj ponatamu
ne si go gubi vremeto .Ova vo praksa se slucuva cesto .od raznorazni pricini ribata ima termini na hranenje i treba pravilno da se koristi vremeto . . se so cel da dojdeme do nekoj debel
E sega na ''kruski'' vobleri .znaci pomali .pokratki , prednata trokuka im ja vadam...polesno i za mene i za klenot
ami za sonceto ne pisa nisto,,otsjaj sever jug,aj malce po opsirno majstore
zajko iako nemam mnogu iskustvo, od vobleri a imam mnogu,,mislam deka kelenot koga se zkacuva na prednata trokuka , go napadga voblerot od ozdola ,,,ili stranicno, a koga go brka da go stasa, togas poveketo se fakaat na zadnata,,,,nemozes da znaes ti koga klenot se hrani i kako jade...
ti kazav i togas za kasikarot stalno stavame gorna trokuka , mnogu pati na padganje go faka ,i se faka na gornata,a dolnata u oci
togas go napadga od ozdola p[a nagore...