Sekoj vobler spored negovata gradba ( oblik, pakta ) oteznuvanjeto i pozicijata kade toa se naoga, treba i adekvatno da se vodi. Istiot vobler ako go vodis sporo fakas na primer klen, vodi go brzo ke fatis bucov ili pastrmka. Postojat golem broj na tehniki na vodenjeto na vobleri, ne e samo brzo i sporo.
A i pri samoto brzo na primer dali treses so trskata, dali ja podigas i spustas ( podignata voblerot odi poplitko, spustena odi podlaboko ), dali go vodis so pauzi i pri samata pauza ako voblerot e tonecki togas ke odi podlaboko ako e lebdecki ke odi kon povrsinata ako e suspending ke ostane na dlabocinata na koja si go stopiral, dali pri brzoto vodenje cimnuvas so trskata ( vo toj slucaj voblerot odi brzo na edna ili druga strana ) - varijacii i kombinacii eden kup.
Uste edna rabota, sekoj predator reagira instinktivno, pa spored toa go napaga plenot koj mu e najblisku do nego ili najlesno moze da go ulovi, spored toa ke napadne plen koj mu e pred nos ili koj se razlikuva od normalnoto odnesuvanje na plenot ( bolno ili raneto ripce ) t.e. ripce koe se dvizi neravnomerno.
So pravilno vodenje na voblerot ( vodenje na voblerot kako sto najmnogu mu odgovara ) moze mnogu da se zgolemat i sansite za uspesen ribolov so nego. E pa sega Kompir ti vidi dali ke kazes nekogas posle deset frlanja deka ovoj ne cini ili pak ke se potrudis da go vodis na razlicni nacini.
I samo uste edna zabeleska, koga frlas vobler od 20 Evra, pazis kade ke go frlis, da ne ima granki pa da ti se zakaci, pa ne go pustas da potone da ne ti udri vo kamenja i go izgubis.... ne rizikuvas so nego. Ako imas Ujka koja ke ja najdes i kaj Turko ne mu ja mislis mnogu i ja vodis so poln rizik a koj rizikuva toj i dobiva