Коле на море не се знае што ќе удри ама и се знае, неможе тебе на воблерче од 3 сантими ајкула да ти удри. Значи по тоа што си спремил како мамци, од нивната големина се знае од прилика на каква граблива риба целиш, верувам дека си во фаза да ти удри некоја од 2-3 кила ќе бидеш среќен, како и добар дел од нас, ако удри некоја до кај 5-6 кила ПРЕМИЈА. Се што е над тоа си бара и друга опрема, појака трска, појака машинка која собира повеќе конец и со појака кочница, појак конец, поголеми мамки и ред други работи и пак е прашање дали би се изборил со некоја рибетина од пример 10-15 кила. Значи да заклучам, според варките што си ги навел, тебе не ти треба 30-ка конец како основен, со него потешко се работи, тешко се фрла (а често на море треба да фрлиш повеќе) земи си потенок, или плетеница потенка и доле стави подвез од флуорокарбон кој е поневидлив и секако чекај риби од кило до 3. За потежок спин зирни во темите за тоа ќе видиш што треба.
Сето ова погоре се однесува за спин, не за дубинки
Фишеркинг напиша тоа за 3 грама воблери оти имав нешто постирано за мали воблери на пастрмка и клен, ама тие не ги користам јас на море освен ако има само ситни иглици и снјуреви па нив целно да ги ловам а за нив се разбира се користи потенок конец, што значи да не мешаме баби и жаби, јас добро наведов дека ми треба за на море а на море се знае какви воблери се користат. Инаку јас на море речиси никогаш не користам мали воблерчиња, секогаш фрлам со долги воблери над 12 цм и 15 грама, или попери над 10 грама,
разбирам тоа дека конецов е дебел и не можам да зафрлувам, ќе го чувам 0.30 ако притреба некогаш, инаку го зедов за брзо водење на пилкери од 15 до 40 грама, тоа се метални рипчиња што брзо се водат по површина со сечење на водата на пример така ловат во Торони на втор крак и покрај иглици, снјуреви и мали гофови можи да удри паламида од неколку килограми, ако имаш дебел конец ќе ти ја истргни раката од тебе, а со слаб конец само цврц ќе се слушни
имам две машинки со по две шпулни, една со 0.27 монофил и 0.20 плетеница за потежок спин и џигинг, и една со 0.20 монофил и 0.8 плетеница за полесен спин на мали воблери и силикони.