Zoki rib.prikazni НапишиCOLON |
Drzavata e taa koja regulira visina na dzovolata e ne koncesioner ...bidejki on samo koristi ezero,reka,voda,loviste, a ne e sopstvenik pa ne moze da odreduva ni visina na dozvolata..moze da predlaga visina na dozvola dnevna,godisna itn...no ne i da propisuva pravila..bidejki istite koncesoneri i izlovuvaat riba i koga treba i koga ne treba i kolku koj saka..
Drzavata treba da go kaze posledniot zbor,ne samo po ova prasanje..instituciite,ministerstvo,komisii itn....
Не си во право. Државата наметнува обврски кои концесионерот мора да ги исполни, а за тоа се потребни финансии. Затоа концесионерите побараната цена на дозволи ја правдаат со пресметка на трошоци, колку годишни, колу дневни, по толку пари, толку се буџетот, толку за плати, толку за порибување итн. Не може државата да наметне 100 ден дневна и 1000 годишна, а да бара 2 рибочувари и 200-300 кг пастрмка на некој ревир кај што се продаваат 150-200 годишн дозволи.
Не си ме разбрал или не сум се изразил добро.. ..јас би сакал државата да регулира висина на дозволата не концесионерот/со разни механизми ,со измена на закон за концесии,со субвенции/многу популарен термин сега/итн...,ако можам така да кажам..али не по пресметка која ја кажуваш сега ..има и други математики..
Бидејки времетраење на концесијата е исто така битен фактор со која се оправдува висока цена на концесијата односно висока цена на дневната или годишна дозвола...Значи се од врвот поаѓа..пореални концесии,не по принцип на ти го дај ми го.../имаме случај со Тиквеш ...каква е состојба знаеме/,не давање концесии по било каква линија партијска, другарска,итн
Ако треба ке се менува и закон за концесии нема друго чаре...не можеме постојано да зборуваме за последиците а узрокот да биде заштитен...
Па онда чекор по чекор..на следното...
Делоумно незадоволство е баш префрлено од државата на концесионерите ,на кои се лути рибариве со овие или оние услови,цени на дозволи ,итн...и затоа имаме умирање и драстичен пад на купени дозволи,било државни ,било годишни ..итн...
Бриго моја преѓи на другога ...епилог знаеме и сами...
Секој ревир друга дозвола,секој рибар врзан за еден ревир...нема прогрес во таков случај