8кг свинско месо(ГРАДИ,ИЛИ ПАФЛАК)-сакаш мелено ,сакаш на парчина
2кг телешко месо мелено-КРТИНА
свинска сланина ке ја исечиш на парченца
7-8 главици сецкан праз
7-8 црвени суви пиперки(можи-поке или помалце) - малку ги потпекуваш и се сецкат
- буковска пипер и сол по фкус
1-2 пакетчина црна пипер-мелена - можи да се става и кари и вегета -можиш и да не ставаш ако неќиш некој од зачините
1л млака вода
ова цело заедно убаво со раце ке го измешаш да се спојат сите зачини со месото а и ако нешто фали од некој зачин си додаваш (дури се меша) и го оставаш
2-3 сати да постои на ладно
-свински црева има кај касапите ги продават чистени(прашај за секој случај)
машината за мелење пиперки(ајвар) напред место сито кај некој лимар нека ти
направи инка за колбаси(знаат тие како треба)
и цревата на инката и полни колбаси (во полнењето цревото се врти ) за да се формират колбасите
-и не ги преполнувај цревата за да не ти пукаат
- кога се готови ке ги обесиш негде на ладно и да има провев (да не ги факја сонце)-да се исцедат некој 1-2 дена и после то во замрзнувачот