www.ribar.com.mk
http://ribar.mk/forum/

ДОМАШНИ КОЛБАСИ
http://ribar.mk/forum/viewtopic.php?f=56&t=1236
Страна 11

АвторCOLON  spiro_jas [Чет Ное 24, 2011 2:56 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  ДОМАШНИ КОЛБАСИ

8кг свинско месо(ГРАДИ,ИЛИ ПАФЛАК)-сакаш мелено ,сакаш на парчина
2кг телешко месо мелено-КРТИНА
свинска сланина ке ја исечиш на парченца
7-8 главици сецкан праз
7-8 црвени суви пиперки(можи-поке или помалце) - малку ги потпекуваш и се сецкат
- буковска пипер и сол по фкус
1-2 пакетчина црна пипер-мелена - можи да се става и кари и вегета -можиш и да не ставаш ако неќиш некој од зачините
1л млака вода


ова цело заедно убаво со раце ке го измешаш да се спојат сите зачини со месото а и ако нешто фали од некој зачин си додаваш (дури се меша) и го оставаш
2-3 сати да постои на ладно

-свински црева има кај касапите ги продават чистени(прашај за секој случај) :D
машината за мелење пиперки(ајвар) напред место сито кај некој лимар нека ти
направи инка за колбаси(знаат тие како треба)
и цревата на инката и полни колбаси (во полнењето цревото се врти ) за да се формират колбасите
-и не ги преполнувај цревата за да не ти пукаат

- кога се готови ке ги обесиш негде на ладно и да има провев (да не ги факја сонце)-да се исцедат некој 1-2 дена и после то во замрзнувачот

АвторCOLON  Poliz [Чет Ное 24, 2011 3:00 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: ДОМАШНИ КОЛБАСИ

Не е баш за РИБОЛОВНА КУЈНА,ама ај нека стои ;) само да не му текне на некој да почне тука и со рецепри за лазањи...компир манџа....Васина Торта :lol: :lol:

АвторCOLON  spiro_jas [Чет Ное 24, 2011 3:04 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: ДОМАШНИ КОЛБАСИ

па мораш една нова тема за кујна за на терен и преместувај :lol:
па ке има и макала,пинџури...... :lol: :lol:

АвторCOLON  Atanasovski [Чет Ное 24, 2011 10:49 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: ДОМАШНИ КОЛБАСИ

Ova sto Spiro go kaza za da ne se preolnuvaat crevata imav prilika denes da vidam kako se rascvetuvaat kolbasi na skara od taa pricina. Dodusa na TV bese ne vo zivo, ali strucnjakot za kolbasi :lol: bas go napomena toa. "ne gi prepolnuvajte crevata, ke pukaat pri przenje" Vala Spiro za receptot i na site ostanati sto se potrudija na najdat nekoj. Se nadevam deka ke ja probam i ovaa rabota naskoro.

АвторCOLON  Stole [Чет Ное 24, 2011 10:59 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: ДОМАШНИ КОЛБАСИ

Atanasovski НапишиCOLON
Ova sto Spiro go kaza za da ne se preolnuvaat crevata imav prilika denes da vidam kako se rascvetuvaat kolbasi na skara od taa pricina. Dodusa na TV bese ne vo zivo, ali strucnjakot za kolbasi :lol: bas go napomena toa. "ne gi prepolnuvajte crevata, ke pukaat pri przenje" Vala Spiro za receptot i na site ostanati sto se potrudija na najdat nekoj. Se nadevam deka ke ja probam i ovaa rabota naskoro.

Атанасовски,
Ти пожелувам да станеш и успешен “месар“. А колку што гледам, локацијата не ти е овде... ќе се извлечеш од “презентација“ на истите пред поширок состав. Затоа некоја слика од мајсторијата не би била на одмет... да се посмееме малку.

АвторCOLON  Atanasovski [Чет Ное 24, 2011 11:03 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: ДОМАШНИ КОЛБАСИ

Obavezno ;)

АвторCOLON  nenad [Чет Ное 24, 2011 11:11 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: ДОМАШНИ КОЛБАСИ

spiro_jas НапишиCOLON

- кога се готови ке ги обесиш негде на ладно и да има провев (да не ги факја сонце)
i da nema macki ;)

АвторCOLON  spiro_jas [Пет Ное 25, 2011 12:26 am ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: ДОМАШНИ КОЛБАСИ

хах за мачките лесно праиш ке му оставиш шише со вода за да си немаат мака
ама ако ти ги мавне комшијата од над тебе ке треба и вино да му однесеш на цела мака :lol:

Страна 11 Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/