interesna tema za nego, samo me buni ova so ikrava sto patuvala 10 km,
spire mi dade ideaj zosto na ovosje rabioti na meso ne,, ne e tocno imam fateno i na meso koj posledniot so jane na r1 na bboila,, so negovata hrana sto ja jade u sekoje pasenje vo travata so nego sobira i razni insekti i ne mu se tolku nepoznati,, fakt e deka pase se rani so planktoni,, za alga ne veruvam,,, a go locvime i na carevka, koja e i najdobar mamec za nego,,,ovoj period e najtezok za lovenje na amur, i tesko e da go prelazes pokraj tolku hrana koja sega ja konzumira kolku saka, zatoa i ne se hrani mnogu, za da dobies rezultat,
najdobar period za l;ovenje e posle 1 septevri koga veke ja snemuva negovata zelena hrana, pa se preorentira i na druga,, e togas ima uspex pogolem, nego vo ovoj period,, na velesko se nema poribeno amur poslednive godini,, e sega statistikata kazuva vaka,,od lani i ovaa god se fatija amuri od,,,,1.700kg 1.800kg 4.800.. 7kg,, i takvi od 10kg do 19. 500kg..a nikoj ne poribil, neli e malku cudno deka nesto od nekoj mrest uspealo, prasanje e kolku... spored mojata naucna statistika
za ezero mladost, sto se odnesuva do amurite, za da ima minimalna kolicina, za ovie pomali amuri, za da ti udri na pcenka, pokraj tolku prirodna hrana, sansite se 1,000.000. : 1 bar jas taka mislam , i so ova znaeme deka imame poveke amuri od razlicna golemina, koja e dobro za taa voda,,,
amurot e riba koja se dvizi vo jato, posleden slucaj so bratov janko,, ni se dignaa vrz trskite 24 kom , tolku gi broevme, koj jas gi slikav od daleku i ke vidite na forum. zatoa i ne veruvam deka nemalo podobar mrest na ovie sitni amuri od razlicna kilaza koj kazuvaat deka se grupirani vo razlicni golemini i se dvizat vo razlicni jata,,
start... na [prihrana , ne lovenje,,
kako prvo za nego treba dobro sondiranje, za da odberes dobra pozicija koja go lovis,, negovite omileni mesta moze od obala da gi zabelezite , bar jas do sega ne sum promasil, stalno pred star savar mora medgu nego da ima i mlad koj izleguva od voda, narocito ovoj period, ako go nema nego, postavujte se tuka, kaj sto ima mnogu mlad savar toa mesto ne e dovolno poseteno od nego, poradi drugi priorodni pricini ,i ne zagazujte na takvi mesta,, negoviot zaklon,,kuka e vo star savar, a moze i celo ezero da go svrti za hrana , pak ke se vrati na taa pozicija koja se oseka sigoren,,
nikogas nemojte da go cekate styrikno nego , da go selektirate, prihranuvajte so boili koj gi saka i on ama i krapot, a da imate sansi za krapot da dojde na taa boila, znaci odete na krapski i amur ribolov zaedno , e taka ste vo prednost, da imate poveke reZultati,,pcenka zadolzitelno, i specijalizirani nekolku trski samo za amur,,,ne se znae na sto ke dojde ,dali na boila ili na pcenka, zatoa imate dve opcii koja treta vi e cekanje i na krap ,a so hrana sto i amurot ja saka..
eden sovet moj za aromite sto gi saka , poveke se ovosni ,,da izdvojam ...br,,1,,sliva,,ananas,,,specijal fruit,, i anisot koj noke se pokaza kako dobar, dipuvani mamcite so nego,, mora da vi bide prihranata so mamcite ista ,toa da ne se zaboravi, i ima edno pravilo,, na toa sto go ranite na toa ke dojde,exsperimenti dodeka go cekate nego ne se potrebni,,,
za vadenje ,,potrudete se na obala da bidete po ne primetni, on gleda mnogu i se plasi , sum cul deka jadicata vo usta ne ja ni oseka,zatoa i ide po lesno nakaj vas, zatoa pomalku dvizenje na obala i ke nemate problemi za vadenje,,,negova specijalnost
ripanje od kepce,1.5m vovisina... krsenje jadici kako grisinki.. zadolzitelno proveruvanje na jadficata posle sekoja ulovena riba,,znae da ja svitka nema da veruvate kako moze toa riba da go napravi,,,
malku gledano od moja strana povrazano so iskustvo, za ovaa cudna riba koja posebno ja zasakav,,, za nea treba vreme i tisina na obala,,,zajko baits