www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Нед Ное 17, 2024 12:45 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS2122232425ELLIPSIS30»
Автор Порака
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 17, 2013 9:04 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONЧет Дек 01, 2011 11:07 am
МислењаCOLON297
Zoki rib.prikazni НапишиCOLON
Bobi_Brada НапишиCOLON
Bobi_Brada НапишиCOLON
Во Риболовна Основа за ова езеро, Службен Весник на РМ бр. 145 од 19.10.2011 страна 407,
во График 6. е наведено дека во езерото од вкупнато количество на риба има околу 6% СОМ.
Риболовната Основа не е правена напамет. Барем така би требало да биде.
Таа е плод на истражување на стручни и овластени лица.

Ја лично не сум извадил, а ни чул некој да извадил СОМ на Козјак.
bez proekt ili povtorno proucuvanje na +/- efekti..ne treba da se vrsi poribuvanje....

Ima mnogu primeri i + i - za toa .Inaku +/- e relativna rabota ..nekomu e popadika + vo mavrovo nekomu - sigiurno strucno ne e pustena...
da ne bide taka i so kozjak...
Е така де, ќе чекаме некој да пориби со американско сомче, па отпосле ќе ни текне.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 17, 2013 9:05 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONПон Ное 14, 2011 7:45 pm
МислењаCOLON3010
Sto znam uste nemam slusnato nekoj od som(nashiot ne amerikanskiot) da se zali tocno deka e predator i deka jade drugi ribi garant ke go namali brojot na drugite ribi ama koga ke pocnat da se vadat ogromni somovi nikoj nema da se zali za dzabe cel svet ne odi u Spanija da faka somovi.Cisto sumjam deka nekoj ke saka da faka klen koj raste maksimum 3-4kg,a ima moznost da fati riba sto rasne 100kg+ mene licno taa matematika mi se dopaga.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 17, 2013 9:22 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONЧет Дек 01, 2011 11:07 am
МислењаCOLON297
Илчо НапишиCOLON
Sto znam uste nemam slusnato nekoj od som(nashiot ne amerikanskiot) da se zali tocno deka e predator i deka jade drugi ribi garant ke go namali brojot na drugite ribi ama koga ke pocnat da se vadat ogromni somovi nikoj nema da se zali za dzabe cel svet ne odi u Spanija da faka somovi.Cisto sumjam deka nekoj ke saka da faka klen koj raste maksimum 3-4kg,a ima moznost da fati riba sto rasne 100kg+ mene licno taa matematika mi se dopaga.
Со должна почит кон твојот став, од надлежните за оваа тематика до сега немам слушнато дека издале дозвола за порибување со не-автохтона риба кај нас.
Така да сомот во Козјак ќе почека.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 17, 2013 9:46 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Дек 09, 2011 2:36 am
МислењаCOLON2536
ЛокацијаCOLONСтруга
Сомот е автохтона риба во Вардар и неговото сливно подрачје.
Треска е во сливот на Вардар, а од тука и езерото Козјак, па не гледам некој проблем да го има сомот во таа вода.
Но, гледано од една страна „партизанското“ порибување на толку голема вода мислам дека нема никаква смисла. Некој ќе рече „капка по капка - море“ и со тоа ќе е во право, ама навистина требаат многу капки за да се види некој резултат.
Од друга страна „партизанското“ порибување, во случајов со сом, може да донесе во Козјак разни паразити и болести кои можат да и наштетат на рибата што веќе е таму. Секое порибување треба да биде со испитан порибителен матерјал, а не со тоа што нас ќе ни текне.
Од овие причини мислам дека е грешка да се порибува на своја рака. Доколку навистина сакаме да имаме сом во Козјак, ќе мораме да притискаме кај институциите и концесионерот да се изврши порибување. Со порибување на своја рака ризикуваме казни според Закон, а и евентуална штета на рибниот фонд во езерото доколку пренесеме некоја несакана болест или паразит.

Некој спомна дека Сарулешти настрадало од некоја таква болест донесена со неиспитани риби кои биле пуштени таму со најдобра намера. Размислете за ова.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 17, 2013 11:09 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONПон Maр 07, 2011 11:21 pm
МислењаCOLON1581
emil :D treska e salmonidna voda

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 17, 2013 11:29 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

МислењаCOLON2536
ЛокацијаCOLONСтруга
Да, ама е слив на Вардар.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 17, 2013 11:41 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1581
da sliv e ama e salmoniden i koja e verojatnost som da ima u treska.emil jas sum porasnat na treska na sastav so vardar i da ti kazam ni tatkomi ni jas a i nikoj od djorce ne sum cul vo minatoto i sega da ima izvadeno vo ovoj del som a kamo li vo gorno tecenie na treska.drug podatok e brana matka taa precka ne ja premostuva niedna riba za da migrira.ne za djabe rekata ja vikaat TRESKA ladna reka e taa. i toa sliv na vardar ne moze da se vbrojat site pritoki veruvam deka se podeleni ne e isto pcinja i treska ne treba se bukvalno da se svaka

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 17, 2013 11:44 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1581
i uste eden podatok vidi habitat na som kade e kako i karakteristiki na samata riba i po avtomatizam isklucija treska za negovo zivealiste.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 17, 2013 11:46 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

МислењаCOLON2536
ЛокацијаCOLONСтруга
Па и во право си, ама ние можиме овде да си се натегаме секој по свое до недоглед.
Сепак тоа е работа на стручњаците. Јас само по некоја логика напишав дека не е страшно да има сом таму, а сигурно дека има многу други работи кои треба да се разгледаат пред да се направи нешто.

Сепак поентата ми беше дека не треба да има „партизанско порибување“ ;)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 17, 2013 11:49 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1581
100% go delam tvoeto mislenje i jas sum protiv

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS2122232425ELLIPSIS30»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 4 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum