www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Саб Ное 16, 2024 1:34 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «123»
Автор Порака
ТемаИспратеноCOLONСре Oкт 31, 2012 4:09 pm 
Отсутен
Уредник
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Maј 24, 2012 11:03 am
МислењаCOLON2236
ЛокацијаCOLONСкопје
Во суштина треба да е КРАП. Дивјаците се во телото како клен, со голема глава и тесно тело. Езерските-конзумните видови се со помала глава и високо тело, грбави. Но сигурно како малечок има пртрпено деформации. Дали е удрен, повреден со јадица, гризнат од риба или змија ...

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Oкт 31, 2012 4:12 pm 
Отсутен
Молчалив

РегистриранCOLONСре Aпр 27, 2011 7:02 pm
МислењаCOLON9
Odlicna reportaza Rade, :D moe posledno idenje na tikvesko bese pred tri godini i vo vrska so ribolovot tamu slusam od moi komsii koi ne mrdnaa podaleku od Tikvesko :!: pred eden mesec edniot od niv imase izvadeno dva amura golemi od po 10kg pa i vise.
Sepak ubavi sliki ,pofalba.
Pozdrav ;)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Oкт 31, 2012 4:12 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONПон Ное 14, 2011 7:45 pm
МислењаCOLON3010
Se ubavo skockano i objasneto mi se dopaga :thumbs_up: Mene ribata na prv pogled mi zalice na popadika :think:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Oкт 31, 2012 5:03 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONСре Јан 19, 2011 2:34 pm
МислењаCOLON403
ЛокацијаCOLONKavadarci -Skopje-Kavadarci
kire НапишиCOLON
Mногу ми се бендиса репортажата,посебно ме радува што си фатил и деверика се надевам дека ќе се размножи и Тиквешко ќе го врати некогашниот сјај.Можеш можеби збор два да кажеш околу системот со две јадички,начин на врзување и сл :bravo:
Kire, stanuva zbor za najobicen/prost sistem, koj sum videl deka go koristat pa pocnav i jas da probuvam i mi e mnogu efikasen. Jas ne lovam so podvez i najcesto lovam so 14-ka konec. Toa mi e nekoja sredina za konec, so raspon od crvenoperka do krap od 4.100 gr. :volku_golema: toa e najgolemiot sto go imam fateno :jane:

Na osnovniot konec osnovnata jadica ja stavam 12-ka i olovata nad nea na nekoi 25-30 cm. Potoa zemam edna 14-ka jadicka i so konec od 30 cm. ke si ja vrzam prvo nea za konecot, a krajceto od konecot so najobicen/ciganski cvor go vrzuvam za osnovniot konec. Posto konecot od vaka vrzanata gorna jadica, kliza po osnovniot konec, ednas go vrzuvam nad cvorot i ednas pod cvorot i toj konec veke ne mrda. Visinata na jdicata e obicno vo zavisnost od terenot. Na pr. za ribolov na dlabocina do 2 m. vtorata jadica najvisoko odi na 50 cm. od prvata jadica. Dolzinta na vlaknoto od vtorata jadica ne go ostavam podolgo od 15 cm.

Mislam deka sistemot ima maana ako ti udri nekoe krapce, pa mzoe da ti pukne na cvorot, nezavisno dali na 1-ta ili na 2-ta jadica udira. Prednosta spored mene e sto, osnovnata jadica ponekogas go koci celiot sistem na edno mesto, obicno vo nekoa treva, a ova vtorata jadica mu doaga kako nekoj pop-up, a crvenoperkata voobicaeno e nesto nad dnoto, pa za nea mi ima pokazano najmnogu uspeh. Skoro sekoj ribolov, koga se raboti za crvenoperka, jas imam poveke ulov na vtorata otkolku na prvata jadica.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Oкт 31, 2012 5:12 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONПон Maр 07, 2011 11:21 pm
МислењаCOLON1581
Spaiva НапишиCOLON
Перки на крап, тело на клен, глава и уста на попадика.
Мене ми е Караш. :D

Браво за репортажата Раде. :lepi:
a zasto telo na klen a ne na krap

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Oкт 31, 2012 5:40 pm 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONНед Jул 10, 2011 1:06 pm
МислењаCOLON5485
Rade diazepam za dusa....

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Oкт 31, 2012 7:11 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONСре Oкт 19, 2011 8:09 pm
МислењаCOLON324
Одличен помин сте имале :~~
Иначе друг пат ако не знаеш што риба е,гледаш дали има мали бркови ако има вракаш во вода
а ако нема пикаш во чуврка :lol: :lol: :lol:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Oкт 31, 2012 7:21 pm 
Отсутен
Админ
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 07, 2010 10:26 am
МислењаCOLON4637
ЛокацијаCOLONSkopje
Убави слики и чудна риба,,,......ама некогаш и ние луѓето сме чудни, па шо има везе ;)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Oкт 31, 2012 7:31 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONЧет Aпр 28, 2011 5:51 pm
МислењаCOLON1321
ЛокацијаCOLONRåån
Bas taka, ponekogas i ne sme cudni ali nem veze.
Super provod Rade.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Oкт 31, 2012 9:44 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONСре Јан 19, 2011 2:34 pm
МислењаCOLON403
ЛокацијаCOLONKavadarci -Skopje-Kavadarci
Bobi_Brada НапишиCOLON
Во суштина треба да е КРАП. Дивјаците се во телото како клен, со голема глава и тесно тело. Езерските-конзумните видови се со помала глава и високо тело, грбави. Но сигурно како малечок има пртрпено деформации. Дали е удрен, повреден со јадица, гризнат од риба или змија ...
Steta sto nemam uste nekoaj fotografija, ama i po jadenjeto na jadicata i ne bese za fotografiranje ripceto. Inaku navistina mi bese cudna. Nemase nekoja ostra deformacija na ustata, i bese nekako prirodna normalna. Znam kako izgledaat deformirani krapcinja, zasto sum pomagal koga klasiraat prijatelite sto imaat ribnici na Tikvesko. Od druga strana formata mu bese vretenesta, i grbnata perka lici bash na onaa sto Filip ja pokaza so slikata od krapceto. Godinava sigurno fativ preku 100 krapcinja od 100 - 500 gr. i site bea nekako so normalna forma.
Nekoj tip na karas ne veruvam deka e, posto tolku nezen karasot ne e koga ke go fatis vo raka, ova bese mnogu cudno, pruzi otpor za tolkava riba, a koga mi padna vo race ne mrdna. Karas da e ako ne go stisnam 5 pati ke mi padne od raka :filip:

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «123»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 27 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY