Mногу ми се бендиса репортажата,посебно ме радува што си фатил и деверика се надевам дека ќе се размножи и Тиквешко ќе го врати некогашниот сјај.Можеш можеби збор два да кажеш околу системот со две јадички,начин на врзување и сл
Kire, stanuva zbor za najobicen/prost sistem, koj sum videl deka go koristat pa pocnav i jas da probuvam i mi e mnogu efikasen. Jas ne lovam so podvez i najcesto lovam so 14-ka konec. Toa mi e nekoja sredina za konec, so raspon od crvenoperka do krap od 4.100 gr.
toa e najgolemiot sto go imam fateno
Na osnovniot konec osnovnata jadica ja stavam 12-ka i olovata nad nea na nekoi 25-30 cm. Potoa zemam edna 14-ka jadicka i so konec od 30 cm. ke si ja vrzam prvo nea za konecot, a krajceto od konecot so najobicen/ciganski cvor go vrzuvam za osnovniot konec. Posto konecot od vaka vrzanata gorna jadica, kliza po osnovniot konec, ednas go vrzuvam nad cvorot i ednas pod cvorot i toj konec veke ne mrda. Visinata na jdicata e obicno vo zavisnost od terenot. Na pr. za ribolov na dlabocina do 2 m. vtorata jadica najvisoko odi na 50 cm. od prvata jadica. Dolzinta na vlaknoto od vtorata jadica ne go ostavam podolgo od 15 cm.
Mislam deka sistemot ima maana ako ti udri nekoe krapce, pa mzoe da ti pukne na cvorot, nezavisno dali na 1-ta ili na 2-ta jadica udira. Prednosta spored mene e sto, osnovnata jadica ponekogas go koci celiot sistem na edno mesto, obicno vo nekoa treva, a ova vtorata jadica mu doaga kako nekoj pop-up, a crvenoperkata voobicaeno e nesto nad dnoto, pa za nea mi ima pokazano najmnogu uspeh. Skoro sekoj ribolov, koga se raboti za crvenoperka, jas imam poveke ulov na vtorata otkolku na prvata jadica.