Mozno e da ima vrska i so nivniot rast ama mislam deka fintata e vo drugo.
Ovie trski se dopolnenie na veke postoecki serii.
Shadow XX na primer go ima vo postoeckata serija do 3,35 cm
Pokratkite trski gi koristat za ribolov od molovi i koga vlagaat so wadersi vo more. Vo takvi slucaevi potrebna im e kratka drska i pokratka dolzina na blankot za da mozat da rabotat so voblerot a da ne im vleguva vrvot od trskata vo voda. Od druga strana na takvi tereni frlaat so relativno mali vobleri ili povrsinci ( dog-x, zonk 77, x-80 .... ) kade ne im e potrebna frlacka trska so golema tezina na frlanje no trska koja ke go isfrli voblerot daleku pa zatoa najcesto ovie trski se so nekoja fast ili regular fast akcija i rabotat so prvata tretina od blankot ( gornata ) dodeka nadolu treba da se prilicno kruti za da dadat dovolen otpor na pogolema morska riba.
Ona sto mene najmnogu mi se dopadna kaj ovaa trska i voedno pricinata zosto dosega ja nemam zemeno e novata drska. Zaradi mojot specificen nacin na frlanje ( go pridrzuvam konecot so pokazalecot na samata trska t.e. plutata ili evata od trskata ). Kaj stariot model, nad masinkata nemase eva tuku nekoj grafiten cilindar i bi mi smetal pri frlanjeto. Kaj novive modeli vednas nad drzacot ima eva koja ke mi dozvoli da go pritisnam konecot na samata trska.
stariot
noviot