во однос на тревата, знам дека јас сум имал доста мука додека сум научил, ама тогаш немаше сајтови, форуми, така што мислам дека сега треба да им помогнеме на колегите кои почнуваат да фаќаат со трева
дека се учи на терен најубаво, точно е ама ај да пробаме со зборови
кај да ја најдеш се сложувам со филип кумановец, кога да ја најдеш, најдобро е кога нивото на реките е ниско, кои треви.....ахххх тоа е тешко прашање.....жабокречината што ја спомна јас не би ја користел освен во исклучителни случаи за лов на мрена, и тоа големо парче жабокречина
во однос на другите тревчиња, би ти ја препорачал онаа трева која има паразити и ситни ларви во неа, ако добро се загледаш ќе ги видиш ако веќе негде ја скинеш
според мое искуство најнежните треви се најдобри, колку понежна толку подобро, притоа кога ќе береш немој да кинеш некои големи тревишта, ќе гледаш во водата, на камчињата, на браните и сл. онаму каде што ќе видиш мали праменичиња на трева долги 10, 15, 20 сантими
кога веќе си набрал повеќе ситни праменчиња најдобро е да си ги чуваш во влажно крпче
за местењето на јадица, вака со зборови може да пробам да објаснам, ама на терен најдобро се учи, тревчето треба да ти биде доста тенко за подобро монтирање, наједноставен начин на монтирање е да ја ставиш јадицата некаде на средина на праменчето трева, горниот дел на тревчето кој ти е над јадицата во должина на конецот ќе го намоташ 2-3 пати на конецот над јадицата(ова е особено битен дел при монтирањето затоа што тревчето се држи на самиот конец над јадицата и со своето паѓање ја покрива јадицата и таа е помалку забележителна, ) , откако горниот дел од праменчето ќе го намоташ 2-3 пати на конецот ќе го накривиш надоле каде што веќе ти виси другата половина на праменчето, двата краеви заеднички ги намотуваш 1-2 пати на самата јадица и ги оставаш да висат под неа, пушташ во вода да видиш како изгледа, треба да личи на обично тревче кое плови по вода и јадичката да се гледа што помалку
|