Ке земеш класје со класје ке триеш.. ке ја измиеш убаво од трската и ѓубрето..
Ке ја ставиш во буре.. ке ја полиеш со врела вода само што тргната од рингла.. ке ја оставиш 24часа.
Потоа ке си одделиш за мамец и ке го свариш на тивок оган пред да распукаат тргни го.
Другото што ти е за хранење.. ке го вариш саат време.. и така ке го оставиш да одстои.. исцеди ја.. и бапни ја во фрижидер во длабоко замрзнување.. оддели си ја за риболовни сесии да немораш се да одмрзнуваш и пак да замрзнуваш..
Тие што то се за мамец ке се малце по тврди, а другава за крма штом почне да распукува тргни ја од оган и остај ја преку вечер да олади..
Водата што ја имаш варено пченката.. собери ја во шише, и користи ја за припрема за прашкаста прихрана..
Инаку.. колклу е млада пченка кило? и кај ја најде?
_________________
ЗСРРК Мак Дам
Dodeka se fakate za glupi raboti okolu ribolovot, koj kolkav ribar e, koja e voda komercijala i jezovir, svatete deka kompletno toneme u ovoj sport