ajde malku po malku
Znaci mnogu bitno e od sto e crvot bel
- Svinski od meso se dobri za klen
- Svinski od koza se dobri za plaska i popadika
- od brasno za deverika,bojnik,mrena,krap
- riba za nisto ne gi preporacuvam osven za suncica i americko somce
E sega isto taka bitno e kako sto kazavte da znaete kakov bel crv e ,odnosno od koja vrsta :
astikot,pinki i kasteri.
- Astokot e pokrupen i pomalku trae na normalna temperatura ,ama zamrznat e dobar zosto izdrzuva dolgo vreme vo hibernacija t.e. Moze eden mesec da bidat zamrznati i koga ke gi odmrznes pak za oziveat .
- Pinkite se positen tip na crvcinja i se mnogu pozilavi ,mnogu polesno se farbaat i imaat dve mani
1.) ako gi fati 5min.sonce znajte deka o vecerta sigurno ke stanat kasteri ( cauri )
2.) ne se crvi koi hiberniraat ,odnosno ziveat dolgo ama ne kako zamrznati tuku na pemperatura od 5 -7 stepeni.
- kasteri se onie cauri odnosno vtorata faza od razvitokot na edna muva. Toa e onoj moment koga belite crvi fakaat korka i na pocetokot se portokalova boja ,a podocna temno kafena boja .
Ova so bojava posebno go naglasiv zosto pri koristenje na ovie dva tipa na kasteri razlicna e nivnata namena
Portokalovite za lovenje , temnite za gmecenje i mesnaje so topce hrana i hranenje.
P.S. Aki mislev EXPERT ZA BELO CRVCE , skraja da e za toa drugoto