www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Саб Ное 23, 2024 4:38 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2




Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1234
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONНед Maр 18, 2012 5:38 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONПон Ное 14, 2011 7:45 pm
МислењаCOLON3010
Многу искомплициравте работите свари пченица потоа стави и ароми,засладувачи по желба остави ја да одстои и завршена работа нема некоја филозофија јас така правам и нема утка ни пепел ставам ни варам 15кг пченица по потреба колку ми треба толку спремам.

_________________
Anything in life worth doing is worth overdoing. Moderation is for cowards.


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONНед Maр 18, 2012 5:47 pm 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
stole pepelta se stava za da se odlepi luspata od pcenicara koja ribata mnogu podobro ja zima i ja sobira,, odma se dvoi luspata od pcenicata,, a ostanuva cela ,,,toa e edno ,,

drugo,, pobrzo se razvaruva so nea,,

_________________
http://www.carpologija.com/


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONНед Maр 18, 2012 9:00 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 06, 2010 10:29 am
МислењаCOLON2030
ЛокацијаCOLONКочани
Хах претпоставував бе Ицка дека е затоа пепелта,ми дојде нешто во глава бидејки сум ја гледал баба ми како вари стара пченка за јадење и ми текнува дека нешто пепел ставаше.

_________________
When you walk through a storm hold your head up high.....and don't be afraid of the dark.... at the end of the storm Is a golden sky....

Alliance Carp Team


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONНед Maр 18, 2012 9:39 pm 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
arno te naucila babati samo si zaboravil..

_________________
http://www.carpologija.com/


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONНед Maр 18, 2012 9:57 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 06, 2010 10:29 am
МислењаCOLON2030
ЛокацијаCOLONКочани
Ке го пробам тоа со пепелта ми изгледа интересно.

_________________
When you walk through a storm hold your head up high.....and don't be afraid of the dark.... at the end of the storm Is a golden sky....

Alliance Carp Team


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONСаб Jун 08, 2013 8:23 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Дек 18, 2010 9:47 am
МислењаCOLON4783
ЛокацијаCOLONskopje
spiro_jas НапишиCOLON
а јас пак имам слушано дека и попадинка а и скобал можи да се лови не знам колку е вистина
и како се припремва за овие риби ако знај некој можи да напиши :?:
vo momentov ja spremam za popadika i bojnik :lol: edno 3kg.

ja stavam vo tenzere so voda i chekam da zovrije.
koga kje vrije mu stavam seker i sol na 3kg po 6lazici od dvete :)
mesham i pratam celo vreme do kaj e so varenjeto.
koga kje bide pri kraj,od oko procenuvam koga mi odgovara, ja trgam, dodavam vanilin sheker i ja pokrivam so kebe da odstoi i da upije i ete chenica za popadika i bojnik.
so neja krmam i so neja fakjam.
temna ili bela ne mi e mnogu bitno i na dvete ja peglam...

_________________
TAPATTA JA LECHI DUSHATTA
mrtva dae-od reka dae!


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONСаб Jун 08, 2013 9:20 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONПон Ное 14, 2011 7:45 pm
МислењаCOLON3010
Ne sum znael deka bojnikot jade na pcenica :think: Vcera do moeto mesto odma podolu imase jato bojnici nekolu pati neshto mi zacepna onaka sramezlivo misleajki deka e mal klen secnvav i pak od novo frli... sum mozel da si pecam bojnik :hit_head:

_________________
Anything in life worth doing is worth overdoing. Moderation is for cowards.


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONНед Jун 09, 2013 3:47 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Сеп 21, 2012 2:25 am
МислењаCOLON1322
ЛокацијаCOLONПрилеп
Jaс пак кога ја варам не додавам никакви ароми и засладувачи НИ ПОД РАЗНО !!!
Може само како што напишал Полиз, една рака коноп и ништо повеќе. Преферирам да варам поголема количина, но се случува и по кило - две да варам и тоа да излезе супер. Е сега околу припремата. Ја ставам да откисне некој саат, потоа ја менувам водата и ја ставам да се вари, ја пратам цело време и додавам врела вода доколку има потреба и до тука и за двата начини е исто. Е сега ако варам поголема количина и имам повеќе време (ако не е дојдено 5 до 12 :mrgreen: ) тогаш кога зрната маааалку ќе напукнат тогаш ја тргам од оган и ја завиткувам во ќебе да отстои едно десетина саати и после е топ сварена и спремна :lepi: , а кога немам време и варам мала количина тогаш ја варам додека целата не распука (значи максимумот што може да се извади од тоа пченицата да не биде преварена, но што е можно повеќе зрна да распукаат) и откако ќе биде готова, ја „пресекувам“ со ладна вода, ја цедам и право на :fishing:

Поздрав и бистро :lepi:

П.С.
Во летен период успешно сум ловел на пченица:
Попадика, Клен, Црвеноперка, Карас, а знае и по некое Крапче и Скобалче да касне :jane:

_________________
---> ИмАмЕ цРвИ, АуТотО нИ ШибА, дЕнЕс СитЕ оДиМе дА ЛоВИмЕ РибА <---
Мувата е НајМакедонскиот инсект! Ем јаде л@јна, ем трие раце во стилот „ добро е, добро е !!! “...

Постои само една солуција - РЕВОЛУЦИЈА !!!


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONНед Jун 09, 2013 9:41 am 
Отсутен
Уредник
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Maј 24, 2012 11:03 am
МислењаCOLON2236
ЛокацијаCOLONСкопје
Ја варам пченицата колку да распука.
Ја цедам и преливам со ладна вода.
Ставам, како и СантаФе само коноп.

За лов на попадика и црвеноперка сум приметил дека некојпат
подобро јаде на пола зрно. Со скалпер го сечам по должина.


Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1234

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2


Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 3 and 0 гости


Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum