www.ribar.com.mk
http://ribar.mk/forum/

Пченка-варена...кисната...конзервирана
http://ribar.mk/forum/viewtopic.php?f=21&t=89
Страна 29

АвторCOLON  MaximJaki [Сре Ное 16, 2011 1:30 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Пченка-варена...кисната...конзервирана

пченката сам си ја спремам, не верувам многу многу на тие конзервите :) иако сум користел и од нив доста, највеќе од cukk

АвторCOLON  skupi [Сре Дек 21, 2011 3:17 am ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Пченка-варена...кисната...конзервирана

Pretezno jas ja varam,3-4 dena pred da idam i toa staro seme sto ja vikaat (belata),neznam zosto no najpoveke fakam na nejze(navika),ja ostavam da se oladi so vodata sto se varela,i ja sobiram vo alu kancinja od 100-150g so del od vodata sto se varela, aromi nekogas stavam nekogas ne, i gi cuvam vo zamrzivac,za krmenje od obala ako idam negde vo blizina,ili vo mini friziderce za podaleku,nezavisno reka ili ezero a drug del go ostavm da skisne da dobie kiselkast miris(3-4)dena vo kese vrzano(znae da dade dobri rezultati) podkrmuvam i so nejze a fakam i so ednata i drugata.

АвторCOLON  NATURALE [Сре Дек 21, 2011 3:16 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Пченка-варена...кисната...конзервирана

Sepak zosto samo belata pcenka? pomeka e ili taa si nasol?

АвторCOLON  filip030682 [Чет Дек 22, 2011 12:14 am ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Пченка-варена...кисната...конзервирана

Belata pcenka ili postarite ribari sto ja vikaat osmoredac(ima 8 reda zrna)e povkusna i za ludzeto ima pojak vkus i miris koga varam takva cela kuca mirisa na pcenka,toa ne e slucaj so hibridnata zolta

АвторCOLON  skupi [Чет Дек 22, 2011 1:03 am ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Пченка-варена...кисната...конзервирана

NATURALE НапишиCOLON
Sepak zosto samo belata pcenka? pomeka e ili taa si nasol?
Napisav deka od sekogas sum fakal na nea(navika),pomeka-zavisi kolku ja varis,no pomesnata e od konzerviranata, pokrupno e zrnoto,po aromaticna e i se trudam samo nejze da ja najdam, sto ne znaci cat pat deka ne fakam i na druga,mozebi odgovorot lezi vo pojasnuvanjeto sto go dade Filip ;)

АвторCOLON  Keltan [Пет Дек 23, 2011 1:11 am ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Пченка-варена...кисната...конзервирана

Ubavinata na pcenkata e sto koga termicki ja obrabotime,svarime , e uste ''pobogata-pohranliva'' e sega uste da i pomognete da fermentira do nekoj stepen... kraj i nema ;)

АвторCOLON  skupi [Пет Дек 23, 2011 2:43 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Пченка-варена...кисната...конзервирана

Keltan НапишиCOLON
Ubavinata na pcenkata e sto koga termicki ja obrabotime,svarime , e uste ''pobogata-pohranliva'' e sega uste da i pomognete da fermentira do nekoj stepen... kraj i nema ;)
Taka e Keltane!!! :) da fermentira i znae da dade odlicni rezultati,mnogu dobro sum prosol na fermentirana (da se oseka kiselkast jak miris) Tasmaruliste,Dabovjane,Drim,Smilkovsko(do 97god)posleden pat bev Smilkovo,mnogu,mnogu saran davase,Vardar,Slatinsko,Slatinsko nekako povise mi dava na zoltata,a zasto neznam? mozebi e krmena cesto so zolta,Tikvesko.A od riba saran,klen,mrena,crvenoperka,karas,i mnogu cesto mi se slucuvalo da brkam klen, a dobivam saran(kompir varam,meso vadam)E sega bela ili zolta? Pozelno e da se ima od dvete,da nene jade janza iako ja forsiram povise belata. ;)

АвторCOLON  Keltan [Пет Дек 23, 2011 3:30 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Пченка-варена...кисната...конзервирана

Ako nekoj imal prilika da posmatra kako nekoe zivotno,konj ,magare, ovca jade da receme padnati krusi,jabolka se ce mu bide jasno.Nikogas ne gi zemaat onie zdravite :D tuku onie podskapanite ..kaj koji pocnal proces na raspaganje.....taka i crapot saka,polesno ja vari i povejce hranlivi materii zema ;) ziv pivski kvasec e odlicen za toa :D I ne samo za pcenka istoto vazi za boilite hehe a koj nema takov kvasec ..neka pluka u testoto,sto povejce,cak neka vika drustvo napomos za plukanje :lol: pa neka go ostavi testoto da receme edno pola saat neka odstoi ..da pocne procesot....(zavitkano vo najlonska kesa da ne susi) pa potoa neka pravi boili i neka mi javi rezultatot :P
Ete, da ne se luti NATURALE ,edna finta ;)

АвторCOLON  ico baits [Пет Дек 23, 2011 4:04 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Пченка-варена...кисната...конзервирана

keltan zakon si ..posle ova mi dade volja da vi kazam najdobar recept za varenje pcenka :D :D :D :D neka fakaat braka..

АвторCOLON  ico baits [Пет Дек 23, 2011 4:28 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: Пченка-варена...кисната...конзервирана

NACIN NA SPREMANJE ..PCENKA..CAREVKA..MMURSKA..KUKURZ :D :D :D

1. pr. 10 kg ja ostavas u voda da otkisne barem 24 casa
2.zimas prazni tegli od 1l gi polnis so pcenka tocno do pola, a drugata polovina do vrv so voda
3..kapacinja za teglite obavezno novi, gi ztvaras sekoe da dihtiva perfektno..
4. predhodno e preporaclivo da se stavi barem 2 lazici seker pred da gi zatvoris..
5.zimas golema serpa ..za ajvar..i gi redis teglite so pcenka u nea, polivas voda u serpata dodeka ne gi pokrie barem 3 prsta.
6.gi stavas na ..pr.jas na kumbe za ajvar pravenje.......i ostavas da se varat..
7. za da vidis koga e stasana pcenkata u teglite, treba cela voda da bide ispiena i pcenkata da bide na vrv do kapaceto.
8.gi trgas od ogin i gi ostavas da se izladat dobro...ponatamu stavajte so sakate od hemija..
ovoj nacin na sprtemanje im go prezentirav na exjucarp pred 1 god i ostavi golem vpecatok vo srbija i hrvatska..

9.. ne e pozelno da se stava hemija vo tegloto od start , procesot na varenje e dolg i se gubi efektot.. jas samo betain stavam pred da ja zatvoram nisto drugo...probajte i bidete strplivi ne e lesno, a od koga ke ja svarite ke recete barem edno fala, oti takva pcenka prvpat ke vidite..tie sto neznaat normalno... :D :D :D :D :D

Страна 29 Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/