pcenicata ne e pcenka, za ribata sto se lovi mora da bide dobro napravena,,,sekoja riba ja jade, no se lovi na nea najdobro crvenoperka i karas, nisto poveke,,toa treba sekoj da go znae,,
nacin na spremanje,,, sekogas se vari u pogolemi kolicini, narocito crna,,zosto crna za toa naknadno,,,
stalno koga ke varite pcenica pogolema kolicina e podobro zatoa sto se zadrzuva pogolema toplina, koja ja ostavaate najmalku da ostoi 12 satai koja ona togas se vari , ne od vrienjeto,,
se stava u 1 kanta od sirenje 7-8 kg pcenica vo nea 1 casa pepel,,, poposle za pepelta,, i 500 grama seker ,,ZOSTO SEKER,poposle za sekerot
,,,se dopolnuva voda vo kantata i ja ostavas da ostoi najmalce 12 saata da otkisne,,
vtora faza ja polnis kantata so voda i ja stavas na ogin,, otkoga ke pocne da vrie ja cekas uste 30 min, ja vadis go zatvoras poklopecot i ja vitkas vo kebe ubavo, da ostoi najmalku 12 stai , e togas za tie 12 sataai ona se vari vo ista polozba koja sekoe zrno ke izleze so mala puknatina vo nego,,,
znaci celta mi bese da objasnam deka pcenicata e mamec koj treba dobro da se spremi i treba kolicina i vreme,, nikogas nema da spremite 1 kg pcenica kako sto ke spremite 7-8 10 15- kg verujte,,,
otkoga ke ja izvadite mozete da ja aromatizirate i zasladite i ATRAKTIRATE,, sto crvenoperkata ke ja zadrzite podolgo na mestoto,,, moja preporaka od minata sezona,,, za aromatiziranje,,,
gardons, 75ml na 2 ml na 1 kg pcenica i dobar atrakt.. sen sas e siseto probajte i posle komentirajte,,