dali osven plasica i krap ima druga riba na prespansko, poslednive nekolku godini plasicata parce pravi megjutoa site parcinja se ili 11 ili 19cm, kako da se po merka, a i nekako cudni mi se, krapot se gleda deka go ima na golemo ama nemam nervi za nego, ezeroto pusto e nekako od koga fate trskata, trevata i tinjata, pamtam ubavo pred 15tina godini imase izbilie od riba, otesevo se lovese pisa, karas, mrena, krap, a imav videno i od onie kostrezite mali trkalezni so se, sareni so crveno, sino na akvariumski sto licat, posle nagore po divite plazi imase golemi parcinja pisa od 300 do 500 grama, mislam i klen, skobal deka imase, na pijavica parce se pravea, razlikata megju togasnite pisi i segasnite e sto togas bea beli pisite, sega se zelenikavi, so povekje sluz, i pomali se vo golemina.
Otesevo bese togas pesocna plaza, tinjata bese sina boja, zakopana pod pesokta, na kopno bese tinjata pod 1.5 metro pesok, a vo voda pod polovina metar pesok, trskata ja nemase osven po malku na divite plazi, vodata bese cista, pojasi od treva recisi voopsto nemase osven negde vo pozabatelen tinjest region, na plazata imase mali zapcinja vo dve boi gore svetlo zeleni dolu beli 5 cm golemi, isti kako gumenite bonboni na haribo, mazni, cisti bez damki, ne kako drugite vrsti pegavi, sugavi, odvratni, imase zolti meduzi mali vo vodata, vodeni zmii nemase na graskite plazi,
denes situacijata e katastrofa, tinja sekade, trska sekade, treva sekade, povekje zmii ima od ribi, strseni, osi i muvi vrie,
stenje nakaj kojnsko pesokta bese bela kako seker, plitko bese 1 metar do 50 metri dalecina vo voda, vodata bese kako niz staklo se se gledase sto ima, imase mali trevki vo vodata kako onie akvariumskite, mnogu bese ubavo kako na nekoja egzoticna plaza, sega strniste pravo, da ti e strav anakonda da ne te izedi
ocigledno ovie uslovi dovedoa da se namnozi krapot i pisata, a se istrebija drugite vidovi,
megjutoa sepak da prasam dali mozi nesto drugo da se proba, da se fati nekoj klen na spinning, ili nekoja druga riba, krapot macen mi e, a pisata dosadna
|