toj sto go ima ribnikot,,i restoranot mi e cicko i tatkomi rbotese i go spremase toj restorant od nula,zatoa sto 40 godini bese vo ugostitelstvo..motel lozar....vcera se vratija so majkami od docek od tamu a inaku i familijata od negovata strana mi e od tamu....
ribnokot e eden od najrazvienite vo mk i poseduva mislam deka 2ra po kvalitet pastramka, koja se proizveduva vo samiot ribnik,, tocno e toa deka ima gore kaskada sto ima dotur na sveza voda za ribnikot, ama toa ne e problem , na golem vodostoj pastrmkata kacuva nagore ..
problemot e drug ovie 5-6 od samoto mrestiliste pod ribnikot koga se selektira ikrata na kaliforniskata pastramka, se pusta ikra nesakaaeki vo rekata pa i izlez na sitni pastrmcinja, vo koj ovie godini dosta ja ima..
minatata godina koga lovev na babuna ,ribolovot se sveduva na pola pola kaliforniska i recnata pastrmka zatoa sto ovaa kaliforniskava dosta dobro napreduva vo rekata..
a i treba da se zeme faktot prvite godini od postoenjeto na 2 ribnika, od nedovolno iskustvo na cuvanje na ribata od strana na gazdite, mnogu riba im begase po rekata...
ima tocno sitna pastramka recna , sto toa e odlicno, a sto se odnesuva do 2te vtrsti sum primetil edna mnogu interesna rabota,,ne ziveat zaedno i ne funkcioniraat, ima delovi vo rekata kaj sto e samo recnata pastramka i samo taa ja vadis,a ima i delovi kaj sto se e kaliforniska vo koj ovie 2 god dominira i zlatnata..
mozam da potvrdam deka mala kaliforniska pastramka ne e fatena ovie 5 -6 godini,, a od recnite na eden ribolov ke fatis najmalku 7-8 pod 100 gr...so razgovor so edno strucno lice mi kaza slednovo,,ikra po priroden pat vo ovaa reka nikogas nema da uspee se dodeka ja ima recnata pastramka,,k0oja e od nea dosta pojaka i sama pravi selekcija vo vodata,,.a toa sto vikaat odredeni luge deka ke dojde do vkrstuvanje na dvata vida jas mislam ne e tocno...
parcinja izleguvaat i do 1kg. od 2 vrsti ama toa e 1 vo godinata,,pokrupna e kaliforniskata mozes da fatis i do pola kilo u prosek ,dodeka recnite se od 150 do 250 gr..
se na se mestoto i rekata se priroda preubava i bas tatko mi vcera mi kaza deka pred 10 dena mnogu pastramka se kacila na mrest vo reka kamesnica i biloodlicno za gledanje takva ubavina....
za musicarski ribolov kombilizon i niz vodno od obala nemozes,,nekoj denovi ke se iznenadis od napaganje na riba a ne zakacuvanje, imam primeteno deka stalno ne napadga so ist intenzitet,nekogas musicata i e kako zabava, ama koga se hrani togas nema promasaj..
sto se odnesuva za riboolov ke otideme ke napravime barem edna ubava reportaza ,vo koja ke zavrsi vo restoranot.na po edna lozova..