www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Сре Ное 27, 2024 3:02 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «123»
Автор Порака
ТемаИспратеноCOLONСре Ное 12, 2014 2:15 am 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
akiribar НапишиCOLON
jas bidejki negi razlikuvam ovie dva poima kako oddelno za mene se ist poim pa bi mozhel li dani ja objasnish tvojatta teza pomegju vibracijatta i zvukot?
jas kazhav deka mislam deka vibracijatta go proizveduva zvukott pod voda.
Aki , ne e toa moja teza nego e cista fizika .Pod vibracija ovdeka podrazbirame ova ...koga voblerot se dvizi-pliva potiskuva odredena kolicina voda levo desno od nego . Strucno go narekuvaat vortex mi se cini ...i zavisno od goleminata na ribata ili voblerot sto ja stvara taa vibracija se registrira samo na ekstremno kratki rastojanija .TOA dvizenje-pomestuvanje na vodata go narekuvame vibracija i onaj brkati som go registrira so stranicnata linija ..i ZNAE deka nesto zivo pliva tuka nekade ...na nea najmnogu se oslonuva i e primarno setilo pokraj osetot za miris posebno nojce i vo butur matna voda koga vidlivosta e nikakva .. ZVUK e ona sto go proizveduvaat tropalkite vo eden vobler ili koga lupnes so noga na dno na metalen camec . . . :D i cisto za tvoja informacija zvukot pod voda patuva so brzina od okolu 1000 metri vo sekunda . . . tri pati pogolema od onaa koja zvukot ja ima niz vozduh . . .

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Ное 12, 2014 2:20 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONНед Јан 30, 2011 10:40 pm
МислењаCOLON1139
ЛокацијаCOLONSkopje
dobro be keltan samiot zvuk koga patuva pravi vibracija...se slucuva koga preletuva nekoj golem avion da cuvstvuvas tresenje

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Ное 12, 2014 2:30 am 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

МислењаCOLON6506
tapa НапишиCOLON
i odma da ti kazam mozeme toa da go probame zaedno nekogas...jas po zivotno iskustvo ti po naucni tezi...pa ce diskutirame potoa

ne go svacaj kako provokacija tuku eden vid test
Ne razlikuvate fizika od licno iskustvo toa e vas problem ovdeka pa se napisano od nekoj ovdeka go tumacite kako naucna teza . .Imas FAKTI kolega koj niti jas niti ti pa ni bilo koj drug ovde gi izmislil ili dokazal .Fakti koj gi dokazala NAUKATA i tuka nema sto da tumacime ..taka e kako e ! Da , jas licno nauciv da ja primenuvam naukata vo ribolovot . .. . ne samo da ja znam kako teorija ..I ako mislis deka sega ce pocnam da slikam stari sliki za da ti dokzauvam ovdeka tebe ili na bilo koj drug nesto ...neeee . Ne , zatoa sto uloveni ribi ne dokazuvaat deka napisanoto OVDE e tocno ili ne .A imam so sto da se pofalam ako treba bidi siguren vo toa :D Ako e taka , ako sliki dokazuvaat nekoi teorii site ce zamolkneme ako stavam sliki od eden dedo koj zivotot go pomina pokraj voda i ima uloveno tolku mnogu riba sto bi znacelo deka e Ajnstajn ... a vsusnost edina vistina za nego e deka pominal mnogu vreme vo ribolov i normalno ima i mnogu ulovi . ..

Da se vratime sega na vibracijata ..gi pokanuvam kolegite da zemat aktivno ucestvo i diskutiraat . . . .da ne ispadne i ovaa tema kako mnogu drugi monolog od exspertot od Prilep :D

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Ное 12, 2014 2:37 am 
Отсутен
Модератор

РегистриранCOLONВто Aвг 02, 2011 7:02 pm
МислењаCOLON3043
ЛокацијаCOLONСкопје
sound

noun
vibrations that travel through the air or another medium and can be heard when they reach a person's or animal's ear.

Vortices (Votex) are a major component of turbulent flow..

Е сеа зошто ние не го слушаме тоа вибрирање е затоа што фреквенцијата која ја прави воблерот или што и да е во вода.. е ниска.. ама затоа пропелер од чамец или скутер со импелер/турбина го слушаме како висок тон во вода.. Плус многу поголема енергија има и со тоа поголеми потисни бранови односно звук..

малце физика.. иако не е мој домен ова воблериве..

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Ное 12, 2014 2:41 am 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

МислењаCOLON6506
tapa НапишиCOLON
dobro be keltan samiot zvuk koga patuva pravi vibracija...se slucuva koga preletuva nekoj golem avion da cuvstvuvas tresenje
Zvukot ja koristi vodata za sirenje , se razbira deka e tocno toa .Posto vodata e pogust medium od vozduhot normalno patuva pobrgu ....uste pobrgu niz metal da receme posto metalot e uste pogust medium od vodata .AMA decki bre SITNA vibracija pravi ziv keder koga se maci da sovlada nekoj JAK brzak ....i TOA nema blaga veza so ZVUK !!! zamisluvas li kako pliva keder vo taka jaka voda ...sitno , sitno , sitnije brzo brzo pobrzo maftanje so opavceto i koga bega kako ulav koga go brka predator . . KRUPNA vibracija keder pravi koga pliva ...ku . . . . r mi e dvor mi e ...laksan levo desno so opavceto ..siroki pokreti ....koga pliva brzo/sitnije cile sitnije so opavceto / POTISKUVA pomala kolicina voda ..SITNA vibracija . .. .
Ok , mrdnavme li napred ?

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Ное 12, 2014 3:15 am 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

МислењаCOLON6506
Uf . . . .vibracijata ja osejca so stranicnata linija ...ZVUKOT go registrira so vnatresnoto uvo . .. . i ednoto i drugoto e vibracija ....AMA
...dodeka mrda so opaskata i glavata ribata TURKA molekuli voda od sebe .Toa stvara lokaliziran protok , minijaturna struja koja se odalecuva od ribata .vodata koja se sliznala pokraj teloto isto pozadi ostava trag ....vortex ..seto toa se HIDRODINAMICKI poremetuvanja vo vodata i gi registrira stranicnata linija .. .Dodeka vibracijta od zvukot pravi-patuva na kako da gi narecam na nase , ebem li ga pressure wave . . .i na kratko rastojanie pomestuva isto molekuli voda ..AMA . ..

http://www.dosits.org/animals/soundreception/fishhear/

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Ное 12, 2014 3:21 am 
Отсутен
Модератор

РегистриранCOLONВто Aвг 02, 2011 7:02 pm
МислењаCOLON3043
ЛокацијаCOLONСкопје
Keltan НапишиCOLON
Uf . . . .vibracijata ja osejca so stranicnata linija ...ZVUKOT go registrira so vnatresnoto uvo . .. . i ednoto i drugoto e vibracija ....AMA
...dodeka mrda so opaskata i glavata ribata TURKA molekuli voda od sebe .Toa stvara lokaliziran protok , minijaturna struja koja se odalecuva od ribata .vodata koja se sliznala pokraj teloto isto pozadi ostava trag ....vortex ..seto toa se HIDRODINAMICKI poremetuvanja vo vodata i gi registrira stranicnata linija .. .Dodeka vibracijta od zvukot pravi-patuva na kako da gi narecam na nase , ebem li ga pressure wave . . .i na kratko rastojanie pomestuva isto molekuli voda ..AMA . ..

http://www.dosits.org/animals/soundreception/fishhear/
Da da kapiram sho sakash da kazes.. jasno.. za nea se 2 razlicni raboti no poteknuvaat od ist tip/izvor..

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Ное 12, 2014 3:32 am 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

МислењаCOLON6506
Ti kapiras ,ama jas ne znam dali si razbiram sto pisuvam ... prosto receno vibracijata koja ja pravi eden karas dodeka pliva somot ja osejca samo koga e mnogu blisku do karasot na KRATKO rastojanie i ja osejca so stranicnata linija .E ako lupne nekoj so noga na dnoto od metalen camec .. .ce cujat somovi odaleceni kilometri od camecot . .. ..

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Ное 12, 2014 3:42 am 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

МислењаCOLON6506
Sound pressure waves passing through water also creates particle motion close to the source of the sound. Fishes have organs called neuromasts on the skin or in canals below the skin’s surface. These are composed of hair cells, like the inner ear. They detect the relative motion between themselves and the surrounding water. Fishes can use the lateral line system to detect acoustic signals at short range, over a distance of one to two body lengths, and at low frequencies (lower than 160 to 200 Hz).

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Ное 12, 2014 8:53 am 
Отсутен
Мушичар
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Oкт 27, 2010 7:55 am
МислењаCOLON11616
ЛокацијаCOLONСкопје
Убаво и внимателно прочитав, да не ме караш :)

Ај сега да прашам, доколку вибрацијата се губи на многу кратко растојание, зошто некогаш на езеро се поефикасни воблери со ситна вибрација кои немаат тропка, односно не произведуваат звук кој би можеле да го слушнат рибите кои се наоѓаат на 10-тина метри длабина и да се кренат на 2-3 метри и да го нападнат воблерот?

Или, зошто воопшто прават воблери без тропки ако вибрацијата се губи на многу кратко растојание? Значи ли тоа дека тие воблери ќе бидат успешни само ако поминат на 30 см од рибата?

А дали таа вибрација прави звук? И каков звук прави? Еве на пример Мепс си го снимале звукот кој се прави од вибрацијата и вртењето на нивните спинери, односно звукот на “вортексот“. Дали и воблерите кои немаат тропка прават таков звук кој стига многу подалеку од вибрацијата и на тој начин исто стануваат забележани и ловни?

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «123»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 6 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY