Убаво и внимателно прочитав, да не ме караш
Ај сега да прашам, доколку вибрацијата се губи на многу кратко растојание, зошто некогаш на езеро се поефикасни воблери со ситна вибрација кои немаат тропка, односно не произведуваат звук кој би можеле да го слушнат рибите кои се наоѓаат на 10-тина метри длабина и да се кренат на 2-3 метри и да го нападнат воблерот?
Или, зошто воопшто прават воблери без тропки ако вибрацијата се губи на многу кратко растојание? Значи ли тоа дека тие воблери ќе бидат успешни само ако поминат на 30 см од рибата?
А дали таа вибрација прави звук? И каков звук прави? Еве на пример
Мепс си го снимале звукот кој се прави од вибрацијата и вртењето на нивните спинери, односно звукот на “вортексот“. Дали и воблерите кои немаат тропка прават таков звук кој стига многу подалеку од вибрацијата и на тој начин исто стануваат забележани и ловни?
Si se prasal li nekogas kako uspevaat sardinite da plivaat vo takva gusta formacija i sinhronizacija / posebno koga gi opkolat i lovat grablivci /a da ne se udiraat pomejgu sebe .Sto mislis kako edna pastrmka uspeva nojce da se dvizi niz brzak/turbulentna voda koja izobiluva so vibracii / bez da udira po kamenja ?
Mutav vobler ne sum cul dodeka raboti pod voda , znam deka raboti po vrvot na trskata i po pletenicata . . .dodeka nekoi vobleri koj sum gi koristel za som i imaat tropalka sum gi slusal na 5-6 metri rastojanie od mene ...
Eeeeeeee , sega stanuva interesno . . . .znaete li deka teloto na ribata ima skoro isti karakteristiki kako vodata i deka zvukot niz nego patuva skoro isto kako niz vodata ? I sto toa bi znacelo ?