Следно што би купувал од нож би бил керамика.. многу малку оштрење.. многу време острица држи..
Кај нож ценам:
1. Острица - колку време е оштар
2. Функционалност
3. Изработка - мора да е солиден.. и грам луфта да има.. тоа е ѓубре за мене..
4. Материјали искористени - сакам класика но и композитни рачки
5. Систем на затварање/отварање
Имам преку 20 ножеви
почнувајки од Германска Пума, Бокер, ЦРКТ, Колумбиа, Гербер, Викторинокс, Ц. Јул Херберт ,Емерсон, Шведски Мора Фрост (нешто фабрички нај остро што сум го имал во рака.. а и бааги ожиљаци имам од него од кој еден многу длабок
)
Овој пост го пишувам не дека се фалам шо имам.. туку.. како еден патоказ што би требало еден нож да содржи..
Секој нож квалитетен рѓа.. рѓањето е споро оксидирање/горење на металот.. тие што не рѓаат се инокс и не дрќат острица..
Анодизираните модерни ножеви не рѓааат затоа што се офарбани со тактичка боја.
При купувањето на нож обратете внимание ако ножот е на преклоп дали клима преклопот.. ако во било кој момент од отварањето или затварањето клима.. бегајте од тоа.. ѓубрештија е па макар да е и незнам која си фирма..
Секој нож од фабрика е остар но гледајте минимум да е 440Ц челик, што по голема бројка тоа е по квалитетен челинкот и може да држи острица подолго.. Јас сакам Д2 челик.. поради тоа што е екстремно јак.. но за негување на сечилото ке ви треба дијамантски масат квалитетен..
И нож не се оштри и преоштрува.. само се негува сечилото.. не пробувајте да го наоштрите повеке од колку што е од фабрика.. само ке го зезнете..
_________________
ЗСРРК Мак Дам
Dodeka se fakate za glupi raboti okolu ribolovot, koj kolkav ribar e, koja e voda komercijala i jezovir, svatete deka kompletno toneme u ovoj sport