Според мене апсурд е да се споредува која фирма е подобра.. и двете компании имаат врвни достигнувања..
Колку пари толку музика..
и најбитно од се е да ти ги исполнува потребите..
Јас сум фан на шимано.. но не значи дека не би земал даива..
Спаива.. што и да купиш од тие два модели.. дали биле сурф или не биле или биле марсовци.. не е битно се додека ти исполнуваат критериуми..
Трската треба да е продолжеток на раката а не да е труп.. секоја трска ке е поубава за работа со полесна машинка..
Јас би ставил на најтешките трски најлесни машинки подобар баланс ке има така..
На сподовите би ставил што полесни машинки и побрзи на мотање.. тој е оној кој го фрлаш 30-50-100 пати во серија..
Ловните и не ми се толку битни..
Како пример ке земам 12' 3-5оза ФС.. со ББЛЦ спие, со Пауераеро се осеќа дека е полесна но некако како да не лежи во рака.. за разлика на труп ФМЈ коа ке ставиш ББЛЦ.. не е тоа тоа.. со Пауераерото е бомбона..
Сите овие нови технички достигнувања.. MAGSEALED, ова.. она .. заион.. шо ти ја знам.. се е тоа ок... само маркетингот ни продава нас.. Ицо вика новите шимана биле скапана пластика.. јас велам не е така.. XT4 пластика и графит одсекогаш користеле.. заион на даива не сум видел но пак е комбинација на полимерна пластика и графит.. едно те исто друго име..
Како што кажав.. доколку се купи некој модел кој е висока класа.. немаш мука..
Јас фоткав со никон.. сеа фоткам со канон.. тоа незначи дека нема да се вратам пак со никон..
поентата ми е.. тоа што ти одговара.. тоа се користи.. љубов према фирми.. да коа ке праат само за мене