Мушициве ми личат како зонкери со трокуки и двокуки. Досега не сум ловел со дворачна мушичарка, не дека има места за тоа освен на езера во Македонија, но рекава доста голема ми се гледа вака па најверојатно ти треба таква. Местото вака изгледа преубаво. Тоа што сум го гледал за лов на лососи на мушица обично ги ловат на зонкери и стримери. Си пробал некогаш на некоја поголема сува мушица на вакви места кај што има лосос ?
Mestovo e stvarno top,ne znam zasto go ignorirav. Sto se odnesuva do musicite, ne se imitacija na nisto,ne se ni atraktori nego da gi narecam iritatori. Kao sto napisa i Ilija, lososot ne se hrani odkoga ke vleze od more vo reka. Od taa pricina i gubi ogromen del od tezinata. Prvite lososi vleguvaat April ili Maj pa se taka do Septemvri. Krajot na Noemvri im pocinja mrest. Mladite od lososot pominuvaat nekoe vreme vo reka i rastat od 5 do 10 sm godisno. Odkoga ke ja napustat rekata i se selat vo moreto, rastat do 3 kg za edna godina. Najcesto se vrakaat vo istata reka posle 3 godini i togas imaat tezina od 7 do 10 kg. Onie sto go preziveale prviot mrest i se imaat vrateno vo more i dosle povtor pat da se mrestat dostignuvaat tezini preku 15 kg.
Sto se odnesuva za suva musica go probav i toa. Bomber e najuspesnata suva musica za losos. Ke pustam sliki utre i od niv.
A i probav nesto sto se vika hitching.
Ako pogledas dobro,konecot ne e protnat od pocetokot na cevceto nego stranicno. Toa i ovozmozuva na musicata da ne tone, ideata e konecot da e optegnat a strujata da ja nosi levo desno. Na toj nacin musicata stvara prekrsuvanje na povrsinata vo formata V. Toa go iritira lososot i ja napaga. Za ovaa tehnika se koristi ednoracna musicarka. Utre ke odam pak, pa ako maliot e raspolozen za snimanje i ke snimam nesto.