Premnogu luge ziveat od ribolovot za da bi dozvolile unistuvanje na ovie mesta. Se raboti za lokacii koj se preplaveni so turisti ribolovci od celiot svet. Sto znaci deka nekoj treba da gi nahrani tie luge, istite treba da spijat nekade, pa transport sto vo mnugu slucaji e helikopter. Vodaci, vrzuvaci na musici, odrzuvaci na oprema, prodavnici za oprema, a da ne sponuvam i kelneri,kuvari,sobarki i uste koj ne sto zivee od ovoj sport.
Eden pameten koncesioner ne razmisluva samo na prodazba na karti, postojat i drugi dejnosti koj mozat da donesat mnogu poveke prihodi od prodazbata na samite dozvoli.
Kako sto i Bosancite pored Slovencite ja uvidoa taa prilika, pa sega se top destinacija za lov na potocna pastrmka i lipanj.
Prasanjeto e dali postoi vizija, i dali postojat normalni zakoni za eden vakov proekt. Pocnuvajki od vremetraenjeto na koncesijata.
Mozebi zdruzenieto treba da razmisluva vo ovoj pravec?
A posetitelte ne se problem, dobriot glas na daleku se slusa, i toa mnogu brzo.
Sosema se slozuvam so Atanasovski, stanuva zbor i za mnogu drugi dejnosti sto gi nosi ribolovot so sebe i sakav da dopolnam...
Eve nakratko nesto sto slusnav moj postar dobar prijatel, koj ima zet svajcarec od okolinata na Bern. Sekoja godina 2 pati odi na Aljaska i otprilika vaka mu odi turata tamu:
1. Let do Aljaska so golemite kompanii:
2. Let niz Aljaska so lokalnite tur operatori (najcesto helikopter)
3. AKomodacija vo lokalni hoteli, podgotovki
4. Obuka za prezivuvanje vo priroda, zadolzitelno 1 den (cuvanje hrana, mesteneje elektricna ograda, rakuvanje so sprejovi za mecki, spravuvanej so otpadokot i sl....)
5. Musicarenje vo divinata 5-8 dena so vodic (catch&release)
6. Isporaka na 5-6 kilogrami caden losos na tradicinalen "nivni" nacin na domasna adresa po brza posta, uste pred da se vratat vo Bern....
Veli deka zet mu, za vakva tura trosat po okolu 10-12.000 franci, pa mi vika sto ne zemete tuka da nosite vakvi turi (znajte internet, znajte jazik i sl.) jas mu vikam: znajme mnogu, a i da ne znajme ke se naucime, ama ribi nemame vo vodite, so ke im ponudime na gostite, crnecot li
P.S. Inaku, nastrana smeata, mu kazuval svajcarecot na dedo mu deka, najdobrite musici sto mozele da se najdat bilo kade u svetot, bile od nekoj bracen par od Makedonija