Problemot ne e samo kaj ovaa masinka od Shimano koja ima oznaka CI4 tuku kaj site.
Ova e sepak moe subjektivno mislenje i mislenje dobieno pri vrtenje na ovie masinki.
CI4 e nekoja legura t.e. ne e ni legura biodejki nema metal vo nea tuku karbon koj e navodno pojacan i treba da bil polesen i pojak od ostanatite za nekoj si 20 %.
Koga za prv pat se sretnav so ovaa masinka ( bese bas Rarenium ) vo dukan vo Frankfurt ( kade znam da pominam i pazaram i veke se poznavam dobro so sopstvenikot) ja zemav i ja provrtev i bese potreben samo eden pogled kon sopstvenikot se da bide jasno. Mnogu loso. labava, se vitka, lufta na site strani, spulnata klacka nagore nadolu. A cenata bese skoro kolku Twin Power-ot.
Podocna, pomalku ili podocna istoto si go potvrdiv i kaj drugite Shimano masinki od ovoj koncept.
Mene prijatno me iznenadi noviot Technium na Shimano i mislam deka si gi zasluzuva parite. Isto sosema ok e i Exage, malku poskap noviot Biomaster.
Ovie novi masinki od Daiwa ne sum imal prilika da gi provrtam no sum go imal Excelerot vo race. Mislam deka Shimano ima podobri masinki vo niskata cenovna klasa do 100 Evra dodeka Daiwa e podobra vo povisokata cenovna klasa.
Za da covek bide siguren deka go kupil ona sto mu e stvarno po merak treba sam da si gi provrte masinkite. KAj nas toa za zal ne e mozno bidejki ima ogranicen broj vo ponudata no Sofija, Belgrad ne se tolku daleku. Kupuvanje preku internet e mozno samo dokolku tocno se znae deka ja saka bas taa masinka.
Sepak ne e mala cifra na pari ( pogotovo sto tesko se naogaat ) i da mozes da ides na nevideno.
Drugo e Srbija ili BG. Si ja zel, ne ti pravi merak, stavi ja na prodazba na nekoj od sajtovite i svrsena rabota, baraj si nova. Od druga strana po srpskite sajtovi imas nova Shimano Stella za 380 Eur sto e odlicna cena.
Jas za mene si znam, a ponekogas i znam da kupam na nevideno no samo koga sum siguren vo kvalitetot na toa sto go zemam.
Da ne dolzam mnogu.
Okolu 100 evra gorenavedenite od Shimano.
Okolu 200 Evra Daiwa Infinity Q
a za poskapi sledat Daiwa Certate, Morethan Branzino, Exist, Shimano Stella ...