Здраво на сите,
Може да споделите некој совет ко за рибар почетник? До сега сум бил неколку пати само да ловам риби и ми се виде интересно и сакам да продолжам ама бидејки не се движам во рибарски кругови и немам другари/пријатели рибари кој што може нека советува. Извадив дозвола, легитимација и се тоа што треба тракатанци за да сум легален и сега ке ги дупнам.
Од опрема сега за сега имам 2 трски, една 3 метра и другата мислам дека е 5,5 метри. 2 орши нормално, на помалата имам една никаква од 500 денари а поголемата имам добра (барем така ми кажаа во продавницата од кај што ја купив), не знам што модел е точно ама со одлед на тоа дека трска и орша ме коштаа некаде околу 100 евра треба да е добра.
Имам 3 вида на влакна различни (не знам која дебелина се стварно не се секјавам ама се за бири од 3 па до 4,5 килограми, барем така пишува на него), 12-14-16 јадици и 10-тина тапи купив мислам дека се 1 грам и некоја од пола грам, различни форми и димензии. И оловца купив од пола грам, 0.35 грама и 0.15 грама (за штелување)
До сега сум бил по риби на велешко езеро и сум ловел со бели црви а еднаш и на француско лепче и овака ко за почеток ок е, некаде по 1 кг. риба фаќам горе доле. Јес да се претжно такви амерички сомови ама искрено сега за сега не ми е битно тоа, дури и ништо да не фатам ок е, ме реалксира и тоа ми е доволно. Мада и за воља на вистината само еднаш однесов риби дома, обично на крај на денот ги пуштам.
Епа мислам дека до крај ви ја раскажав мојата кратка рибарска кариера, па сега кој што има совет и ум да ми даде бујрум.
п.с. одам стиркно на езеро да ловам, по вардари и реки сега за сега не, а и ко што читав реално за такви места треба и искуство кое што јас го немам.